depresszió
#Betegségek

A depresszió fajtái és tünetei

2013.09.09.
1 perces olvasási idő

A depressziónak számos tünete van, mint például a rossz hangulat, amit sokan azonosítanak is vele. Önértékelési problémákkal is szembe kell néznie a depressziós embereknek, akik a múltban történt cselekedetek miatt bűntudatot érezhetnek.

Gondolkodási nehézségek és csökkent koncentrálás, memóriaproblémák is nehezíthetik életünket. Ezek társulhatnak habozással és nehéz döntéshozatallal is. Nem csak lelki, de fizikai megpróbáltatásokkal is meg kell küzdenie a betegnek, ugyanis a depresszió egyik tünete lehet a testsúlyváltozás.

Fáradt lányAz étvágy csökken vagy növekszik típustól függően. Emésztőrendszeri betegségek (emésztési zavar, székrekedés, esetleg hasmenés, fejfájás, hátfájás) is jelentkezhetnek. Csökken a érdeklődésük a szex iránt is, ami párkapcsolati nehézségeket okozhat.

Ebből a pár tünetből is látszik, hogy ez a betegség lavinát indít el, amelyet fontos kezelni, hiszen súlyosabb esetben öngyilkossággal is végződhet.

Vannak, akiknél csak depressziós epizódok jelentkeznek, de vannak olyanok is, akik egyfajta „érzelmi hullámvasútban” élnek. Egyszer fent, egyszer lent, súlyosabb verzióban. A depressziós periódusokat mániás periódusok váltják. Ezt nevezzük bipoláris, vagyis kétpólusú zavarnak. A bipoláris zavar a lakosság egy százalékát érinti, és valószínűleg örökölhető betegség. Ezt azok a kutatások is alátámasztják, amelyek szerint 8-szor, vagy akár 18-szor nagyobb arányban fordul elő a hozzátartozóknál is. Az első tünetek 15-30 éves kor körül észlelhetők és 70%-os valószínűséggel depressziós epizóddal kezdődnek.

A lehangoltság kihat az iskolai eredményekre is

A 10-18 éves kor körül kialakuló gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól. Felismerését nehezítik a drog- vagy alkoholhasználatra utaló jelek.

Nagyon gyakori, hogy a szülést követő néhány nap, illetve hét során az anyák nyomott hangulatot tapasztalnak, és felmerül bennük az anyaságra való alkalmatlanságuk gondolata. Ennek a nyomott hangulatnak a súlyos formája a gyermekágyi depresszió.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)