kisállat
#Betegségek

Állatterápiával a depresszió ellen

2011.05.01.
2 perces olvasási idő

Ki szállna vitába azzal a ténnyel, hogy az állatok pozitív hatással vannak közérzetünkre? Az alternatív gyógyászati kutatások eredményeire alapozva egyre több ember számára körvonalazódik, hogy az állatok igen nagy hatással vannak az egyén közérzetére, különösen, ha a beteg depresszióban szenved.

Míg sok ember gyógyszerek segítségével épül fel a depresszióból, mások az alternatív gyógymódokat preferálják és próbálják segítségükkel enyhíteni a tüneteket. Az egyik ilyen alternatív kezelés, melyet tanulmányoztak, az úgy nevezett állatterápia. De milyen alternatíva ez és hogyan segíthet?

Rengeteg tudós töltötte idejét különböző terápiák vizsgálásával, melyek megoldást jelenthetnek a depresszió, mint betegség kezelésére. Ezek között az állatterápia is megjelent, mint lehetséges gyógymód. Az állatok pozitív hatása egyébként már régóta ismert a felépülés folyamatának gyorsításában.macska

A kutyáknak nevezetesen nyugtató hatása van az emberekre. Segíthetnek megbirkózni a lelki jellegű problémákkal, betegségekkel. Fizikai kapcsolatunk is van velük, ezért könnyen el tudják terelni a figyelmünket a mindennapi problémákról. Egy kutya birtoklása viszont egyfajta felelősséggel is jár, etetni, sétáltatni kell, ugyanúgy igényli a figyelmet és szeretetet. Mi lehet jobb indok egy depressziós számára, hogy reggelente felkeljen az ágyból?

A kutyák szinte mindenkit szeretnek

Nincs szükséged beszédre, hogy kommunikálj négylábú barátoddal. Gondoskodj róla, csiklandozd meg a pocakját, és feltétel nélkül szeretni fog téged. A kutyák megérzik, ha beteg és szomorú vagy; segítséget és támogatást nyújtanak, ugyanis rendkívül intelligensek és együttérzőek. Bármely kutyatulajdonos megmondaná és egyetértene abban, hogy mennyire jó érzéssel tölti el az embert, amikor kutyájuk felismeri bánatukat és elkezdi nyalogatni őket.

Az állatterápia számos pozitív változást elősegíthet, úgy, mint szociális készségek javulását. Az állatok használhatók csoportterápia részeként, hogy elősegítsék a kommunikációt és növeljék az összpontosítás képességét. Egy személy önbecsülésének növelése, valamint a szorongás és magányérzet csökkentése csak néhány dolog az állatterápia lehetséges előnyei közül.

Az emberek és állatok közötti köteléket otthonok milliói bizonyítják napról napra. Ez a terápia egyre elterjedtebbé válik a különböző létesítményekben is, beleértve a kórházakat, iskolákat és bentlakásos otthonokat.

Noha nehéz tudományosan mérni és számszerűsíteni a kutyaterápia előnyeit, nem kérdéses, hogy az emberek és állatok közötti mágikus kölcsönhatás félreérthetetlen. A könnyek felszáradnak, a mogorva kinézet pedig mosollyá alakul át. Végül, de nem utolsó sorban a magány és az elszigeteltség érzése is könnyen megtörhet egy egyszerű érintés és ölelés által. A kutyák feltétel nélküli szeretetet és határtalan türelmet nyújtanak gazdáiknak, melyekre egyetlen ember sem képes. A kutya szeretete határtalan, mi lehetne hát jobb alternatíva a betegségek kezelésére?

(MMI)