PTSD
#Betegségek

Milyen betegségben szenved Ironman?

2013.05.15.
2 perces olvasási idő

Újabb mozi- és szuperhős szenved pszichés problémától. A Vasember nem tud aludni, rémálmok gyötrik, és képtelen a vele történtekről beszélni. Magánélete romokban, és csak arra tud gondolni, hogy hogyan védje meg szeretteit. A mindennapokban is pánik jellegű tünetek gyötrik. Ez a PTSD tünetei. Mi az a PTSD?

A PTSD-ben szenvednek az Éhezők viadalának hősei is. Miután lehetetlen körülmények közzé kényszerültek, és túlélték háborújukat a happy ending nem egykönnyen érkezett el. Az átélt szörnyűségekkel lélekben is meg kell küzdeni, ahogy Tony Starknak is meg kellett ezt tennie.

PTSD, azaz a poszttaumás stressz-zavar

A rövidítés egy szép hosszú kifejezést takar: poszttraumás stressz-zavar. Egy ilyen pszichés zavar akkor alakulhat ki, ha a személy olyan váratlan és megrázó eseménnyel találkozik, amire nem tudott felkészülni. Lehet ez árvíz, háború, A poszttraumás sztressz-zavar elhúzódó betegségföldrengés vagy akár egy baleset. Tehát nem kell messzire mennünk a világ másik végére, hogy PTSD-s személlyel találkozzunk. Elég lehet egy súlyos autóbaleset is a poszttraumás zavar kialakulásához. A hollywoodi filmben egy világméretű katasztrófával kellett szembesülnie a főszereplőnek, akiben így tudatosult saját halandósága. Ha átélünk valamilyen traumát nem feltétlenül alakul ki belőle PTSD, a stressz-reakció természetes minden traumatikus élmény után, probléma akkor lép fel, ha idővel ez nem oldódik.

A PTSD tünetei

A személy ismételten, újra és újra átéli a traumát. A Vasember esetében ez azt jelentette, hogy visszatérően álmodott a földönkívüliek támadásáról, jó néhány nyugtalan éjszakát eredményezve ezzel. De ez a tünet megjelenhet folyamatos visszaemlékezés formájában is, azaz a személy nem tud szabadulni a traumás eseményre vonatkozó gondolatoktól, képektől, akár hallucináció is felléphet. A poszttraumás sokkban szenvedő személyek igyekeznek elkerülni minden olyan helyzetet, ami emlékezteti őket a korábbi eseményre, és ami rosszullétet vált ki náluk.

Ha egy poszttraumás stressz-zavarban szenvedő beteg olyan helyzettel találkozik, ami a traumás szituációra emlékezteti, szenved. A Vasember esetében elég volt ehhez egy kisfiú is, aki az idegenek támadásáról kérdezte. Ekkor hirtelen rosszul érezte magát, pánikfélelmet élt át, levegő után kapkodott. A egy poszttraumás stressz-zavarban szenvedő beteg szervezete fokozott készenlétben van, hiszen úgy érzi, bármikor bármi történhet vele. Ezért nem tudnak elaludni, a kialvatlanság miatt ingerlékenyebbé válhatnak.

Tony Stark magánélete is válságba került, ami szintén a PTSD egyik tünete. A betegek érzelemvilága, gondolkodása beszűkül. Ami korábban örömmel töltötte el, azt most semlegesen szemléli. A jövővel kapcsolatos elképzelései is sötétek, nem remél karriert, rövidebb életet jósol magának.

Gyógyulás

Sok esetben professzionális segítségre van szükség egy ilyen probléma megoldásához. A terápia célja a traumatikus élmény feldolgozása, beillesztése az élettörténetbe.

Fontos kiemelni, hogy nem mindenki reagál egy poszttraumás stressz-zavarral egy traumatizáló élményre. Azok, akik képesek elfogadni a kialakult helyzetet, és bíznak abban, hogy meg tudják oldani a nehézséget, valószínűleg fel vannak vértezve a PTSD-vel szemben is.

(B. Gy.)