kutya
#Zöldövezet

Bőrproblémák kutyáknál

2022.07.23.
5 perces olvasási idő

Amikor egy kutya folyamatosan vakarja vagy nyalja magát, az pont olyan irritáló tud lenni, mint amikor valaki végighúzza a körmét egy iskolatáblán. De ne hibáztasd ezért a rossz szokásáért szegény kutyádat – valószínűleg valamilyen bőrproblémája lehet.

Az okozója ennek a viselkedésnek lehet allergia, paraziták vagy más betegségek. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kutyáknál előforduló bőrbetegséget.

Allergiás dermatitisz

A kutyáknál allergiát válthatnak ki az ápolószerek, az ételek és pollenek vagy rovarcsípések is. A kutyusok esetében az allergia legfőbb tünetei a szüntelen vakarózás és csúnya kiütések a bőrön. A kortikoszteroid segíthet a viszkető kiütések ellen, de a leghatékonyabb eljárás az, ha azonosítjuk az allergiát kiváltó dolgot, és ezután megpróbáljuk elkerülni, hogy a kutyánk kapcsolatba kerüljön vele.

Gombás fertőzés

Ha azt tapasztalod, hogy a kutyád nem hagyja abba a füle vakarását vagy a mancsainak nyalogatását, akkor vidd el az állatorvosodhoz, hogy megnézze, nincs-e gombás fertőzése. A tünetek: irritált, viszkető, elszíneződött bőr. Ez a fertőzés általában a mancsokat és a fület támadja meg, mivel ezeken a helyeken könnyen tud terjedni. A gombás fertőzést könnyű diagnosztizálni és általában egy krém, gyógyszer vagy gyógyfürdő elég a kezeléshez.

Szőrtüszőgyulladás

Gyakran társul allergiával, vagy valamilyen felszíni sérüléssel. A felületes bakteriális szőrtüszőgyulladás olyan fertőzés, amely gyulladásos sebeket, daganatokat és hegeket okoz a bőr felületén. Ezeket a bőrelváltozásokat könnyebb felfedezni rövidszőrű kutyáknál. A hosszúszőrű kutyáknál a leggyakoribb tünetek a fakó bunda és a vedlés. A szőrtüszőgyulladás gyakran más bőrproblémákkal együttesen jelenik meg. Például rühességgel, allergiával vagy sérülésekkel. Az állatorvos adhat rá szájon át szedhető antibiotikumot vagy helyileg kezelhető kenőcsöt.

Ótvar

Ez szintén egy bakteriális fertőzés, ami leggyakrabban a kiskutyáknál fordul elő. Az ótvar ugyan enyhe viszketést okoz, de nagyon fertőző, emberre is átterjedő betegség. Az áll alatt, vagy a hasi részen jelennek meg elsőként a gennyes hólyagok, amelyek ki is fakadhatnak. Legtöbbször helyileg alkalmazott kenőcsökkel könnyen gyógyítható.

Általában gennyes hólyagok keletkeznek a bőr felületén a kutyáknál is, amik ki is fakadhatnak. A hólyagok általában a has szőrtelen részén terjednek el. Az ótvar kevés esetben komoly, felületi kezeléssel elmulasztható. Ritka esetben a fertőzés továbbterjedhet. Mindenképpen állatorvosi kezelés szükséges a panaszok megszüntetésében.

Seborrhea

A seborrheától a kutyád bőre zsíros és korpás lesz. Néha genetikai oka van, kölyökkorban kezdődik, és a kutya egész élete folyamán sem múlik el. A legtöbb seborrheás kutya esetében a korpa valamilyen másik egészségügyi probléma (például allergia vagy hormonális probléma) komplikációja miatt jelentkezik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az alapvető problémát kezeljük, így a tünetek nem fognak visszatérni.

Ha a kedvenced beteg
A kedvenceink, mivel beszélni nem tudnak, ha fáj vagy nincs rendben valami náluk, akkor azt csak látható tünetekkel vagy viselkedésbeli változásokkal tudják jelezni felénk. Bármilyen változás a kisállat viselkedésében intő jel lehet, ilyen esetben pedig érdemes idejében felkeresni az állatorvost, mielőtt túl késő lenne. Házi kedvenc: 6 jel, hogy beteg

Kopaszító sömör

Ezt a betegséget egy gombaféle okozza, kör alakú sebek alakulnak ki a kutyák orrán, mancsán, füleiken és a mellső lábaikon. A sebek környékén gyulladás, szőrhullás és hályogos foltok lehetnek. Az egy év alatti kölyökkutyák a legveszélyeztetettebbek és háztartásokon vagy kenneleken belül gyorsan tud terjedni a fertőzés. Többféle gombaellenes eljárás létezik a betegség kezelésére.

Vedlés és szőrvesztés

Mindenki, akinek van kutyája tudja, hogy a kutyák vedlenek. Az, hogy mennyi számít még normálisnak, több mindentől függ: fajtától, kortól valamint a környezettől. Egyes esetekben okozhatja stressz, nem megfelelő étrend vagy betegség az átlagosnál nagyobb mennyiségű szőrhullást. Ha a rendellenes vagy folyamatos szőrhullás egy hét után sem múlik el, vagy olyan felületeket találsz a kutyádon, ahonnan hiányzik a szőre, akkor vidd el állatorvoshoz!

Rüh

A rüh olyan bőrprobléma, amit apró paraziták (atkák) okoznak. A rüh gyorsan és könnyedén terjed kutyák között, sőt emberekre is átterjedhet, de az embereken nem tud megélni. A tünetek heves viszketés, gyulladásos sebek és szőrvesztés. Leggyakrabban a kutyák fülénél, orránál és lábainál fordul elő. A kezelés a rüh fajtájától függ.

Bolhák

A bolha-kérdés minden kisállat tulajdonost érint. Valószínűleg önmagában nem fogod észrevenni a rovarokat, de a lerakott tojásaik általában jól láthatóak a kutyák bundáján. További tünetek közé tartozik a folyamatos nyalakodás vagy vakarózás, a hegek és a foltok. Néhány bolhafertőzés okozhat vérveszteséget vagy vérszegénységet, továbbá más élősködőknek is kiteszi a kutyádat, például a bélférgeknek. A kezelés során szükség van valamilyen bolhairtószer használatára, továbbá a kutya élőhelyének áttisztítására.

Kullancsok

A kullancsok – csak úgy, mint a bolhák – olyan külső paraziták, amik áldozatuk vérével táplálkoznak. Szabad szemmel is könnyen észreveheted, ha egy kullancs szívja a kutyád vérét. Ahhoz, hogy rendesen eltávolítsd a kullancsot, meg kell fognod egy csipesszel, közel a kutya bőréhez és óvatosan ki kell húznod. Ha túlzottan erősen próbálod meg kihúzni vagy kicsavarni a kullancsot, akkor lehet, hogy beleszakad a feje a kutyádba, ez pedig fertőzésekhez vezethet. Ezután nyomd össze valamilyen eszközzel (ne csupasz kézzel), vagy húzd le a WC-n, hogy megszabadulj tőle. Vérveszteséget és vérszegénységet okoznak, terjesztői a Lyme-kórnak, ami egy nagyon komoly és súlyos bakteriális fertőzés. Ha olyan területen élsz, ahol a kullancsok gyakoriak, legjobb, ha beoltatod a kutyádat Lyme-kór ellen.

Szín vagy textúra elváltozása

Ha a kutyádnak elváltozik a színe vagy a bundájának textúrája, az figyelmeztető jelzés valamilyen emésztési vagy hormonális problémára. Ha bármilyen szignifikáns változást észlelsz a kutyád bundáján, keresd fel az állatorvosodat.

25 jótanács gazdik számára
Egy állat sok felelősséggel jár, és nemcsak sok boldogságot tud okozni, de a helytelen tartása gonddal is járhat. 25 jótanács gazdik számára

Száraz, érzékeny bőr

Több egészségügyi probléma is okozhat száraz, érzékeny bőrt. Gyakori tünete az allergiának, a rühnek és további bőrbetegségeknek, de a legtöbb esetben nem komoly probléma. Úgyanúgy, mint az embereknek, egyes kutyáknak könnyen kiszárad a bőrük télen. Ha azt tapasztalod, hogy ez kellemetlenségeket okoz a kutyusod számára, fordulj az állatorvosodhoz.

Nyalogatás okozta bőrgyulladás

Legtöbbször acral lick dermatitis néven találkozhatsz ezzel a betegséggel. Ezt a kellemetlen bőrproblémát egy terület folyamatos, megszállott nyalogatása váltja ki – leggyakrabban a láb mellső részénél. Ez a terület nem tud meggyógyulni, és ennek eredményeképp a fájdalom valamint a viszketés arra készteti a kutyát, hogy tovább nyalogassa a sebet. Az egyik leggyakoribb eljárás az, hogy kellemetlen ízű krémet visznek fel a sebre, így a kutya nem nyalogatja tovább azt.

Bőrdaganatok

Ha egy kemény púpot találsz a kutyád bőrén azonnal vidd el állatorvoshoz. A kutyák bőrében ugyanis gyakran alakulnak ki rákos daganatok. Csak orvosi vizsgálattal diagnosztizálható 100%-osan a rák. Ha a daganat kicsi, akkor javasolhatja az azonnali eltávolítást az állatorvos. Így a diagnózist és a kezelést egy egyszerű eljárással le lehet tudni. Azoknál a daganatoknál, amelyek még nem terjedtek el, ez az egyetlen szükséges kezelés.

Hogyan neveljünk kölyökkutyát?
Ha kiskutyát szeretnél, jó, ha tisztában vagy a kutyatartás és ápolás alapszabályaival. A kutyatartásról

Forró foltok

Ezek a foltok általában pirosak, irritáltak és gyulladtak. Leggyakrabban a kutyák fején, csípőjén vagy mellén fordulnak elő és általában elég forróak tapintáskor. A forró foltok nagyon sokféle probléma miatt kialakulhatnak: allergiától, rovarcsípésektől vagy folyamatos nyalogatástól és rágástól. A kezelés során először a forró foltot kell kezelni, ezután pedig az alapvető okozó problémáját.

Immunbetegségek

Ha a bőrön található seb vagy fertőzés nem gyógyul be, azt jelentheti, hogy a kutyádnak immunbetegsége van. A legismertebb ezek közül a lupus, ami egyaránt emberekre és kutyákra is veszélyes. A lupus egy autoimmunbetegség, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer a saját sejtjeit támadja meg. A tünetek közé tartoznak a bőr rendellenességek és a veseproblémák (például gyakori vizeletürítés). Ez a betegség akár halálos is lehet, ha nem kezelik.

Bűzmirigy probléma

Ha a kutyaürülék nem lenne önmagában elég büdös, a kutyák kieresztenek egy rossz szagú anyagot is magukból, amikor végzik a dolgukat. Ez az anyag a végbélnél található bűzmirigyekből jön ki. Ha ezek a mirigyek nem ürülnek ki időnként, akkor az problémákkal járhat. Az első erre utaló jel az, amikor a kutyák a feneküket a földhöz dörzsölik. Más tünetek: a végbél területének nyalogatása vagy harapdálása. Az állatorvosok manuálisan ki tudják „üríteni” ezeket a bűzmirigyeket, de egyes esetekben el kell távolítani azokat.

Mikor vigyük állatorvoshoz?

Habár a legtöbb bőrbetegség nem vészhelyzet jellegű, fontos, hogy pontos diagnózist kapjunk a betegségről a mihamarabbi kezelés érdekében. Látogassátok meg az állatorvost, ha a kutyád szüntelenül vakarózik és nyalogatja magát, vagy esetleg bármilyen változást tapasztalsz a bundáján (korpa, kipirosodás, elszíneződés vagy csupasz területek), esetleg vizeletürítési problémái vannak annak ellenére, hogy szobatiszta. Ha a probléma már kiderült, általában sikeresen kezelhetőek a bőrbetegségek.

(KamaszPanasz - Ő. B., forrás: webMD)