lyme-kór
#Betegségek

Védekezés a kullancsok ellen

2020.05.23.
2 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek egyik a Lyme-kór? Vajon hogyan lehet elkapni? A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától a kirándulások alatt!

A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Mivel a kullancsok számára ideális hely a fű, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének.

A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, a hónalj, a térdhajlat, a törzs, de a hajas fejbőr is gyakori célpontja lehet.

A kullancs szájszervéta bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be. Az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb távolítsuk el

A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. Akkor vagy veszélyeztetett, ha a kullancsok érési fázisának megfelelő időpontokban (ez általában április-május vagy augusztus-szeptember hónapokban) olyan területre utazol, ahol magas a kullancsok fertőzöttsége (ilyen hazánkban elsősorban a Dunántúli- és Északi-középhegység), és ott kirándulsz, szabadidős tevékenységet folytatsz vagy dolgozol. Különösen veszélyeztetettek azok, akik mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végeznek. Mivel a nagy meleget a kullancsok nem szeretik, leginkább a nyár közepén, illetve a nyár nagy részén a déli órákban kisebb az aktivitásuk.

Abban az esetben, ha kullancsot találsz, minél előbb távolítsd el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolításának helyes módja

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Lyme-kór: A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeld a bőrödet, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az úgynevezett vándorló bőrpír. A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat! Sajnos a Lyme-kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén antibiotikum kezelésre van szükség.

Agyvelőgyulladás: A másik, kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs vírusellenes kezelés. A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni.

A védőoltás beadása után a szervezet védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs megcsíp, már védett leszel a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak.

A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a rovarriasztók és -irtók alkalmazása is.

A legfontosabb szabály az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

(WEBBeteg)