lyme-kór
#Betegségek

Így védekezhetsz a kullancsok ellen

2024.04.12.
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek egyike a Lyme-kór? Vajon hogyan lehet elkapni? A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától a kirándulások alatt!

A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Mivel a kullancsok számára ideális hely a fű, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének.

A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik fel az állatokra, emberekre. Nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, a hónalj, a térdhajlat, a törzs, de a hajas fejbőr is gyakori célpontja lehet.

A kullancs szájszervét a bőrbe előzetes érzéstelenítést követően szúrja be. Az esetek többségében csak viszketést érzünk a csípés helyén.

Minél hamarabb távolítsuk el

A kullancsok egy része több súlyos betegséget terjeszthet, ezért minden kirándulás és szabadban töltött nap után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. Akkor vagy veszélyeztetett, ha a kullancsok érési fázisának megfelelő időpontokban (ez általában április-május vagy augusztus-szeptember hónapokban) olyan területre utazol, ahol magas a kullancsok fertőzöttsége (ilyen hazánkban elsősorban a Dunántúli- és Északi-középhegység), és ott kirándulsz, szabadidős tevékenységet folytatsz vagy dolgozol. Különösen veszélyeztetettek azok, akik mezőgazdasági vagy erdőgazdasági munkát végeznek. Mivel a nagy meleget a kullancsok nem szeretik, leginkább a nyár közepén, illetve a nyár nagy részén a déli órákban kisebb az aktivitásuk.

Abban az esetben, ha kullancsot találsz, minél előbb távolítsd el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolításának helyes módja

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegségek

Lyme-kór: A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeld a bőrödet, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az úgynevezett vándorló bőrpír. A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat! Sajnos a Lyme-kór ellen védőoltás nem létezik, fertőzés esetén antibiotikum kezelésre van szükség.

Agyvelőgyulladás: A másik, kullancs által terjesztett betegség az agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs vírusellenes kezelés. A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni.

Gyógyszer nincs, védőoltás van

Magyarországon jelenleg kétféle oltóanyagot forgalmaznak, az egyiknek van gyermek és felnőtt változata is. Az oltási sort célszerű ugyanazzal az oltóanyaggal befejezni, amelyikkel az oltásokat elkezdték.

Az alapvédettség kialakításához három adag oltás szükséges, amelyet a családorvosoknál, illetve oltóközpontokban is be lehet adatni. Célszerű a védőoltást minél korábban beadatni, mert a védettség kialakulása hosszú időt vesz igénybe.

Alapesetben az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell felvenni a másodikat, majd újabb 9-12 hónap elteltével a harmadik részoltást.Ha gyors immunizálás szükséges, akkor az oltások közötti időszak lerövidíthető. Az alapimmunizálást követően úgynevezett emlékeztető oltásokkal tartható fenn a védettségünk, amelyet a harmadik oltást követően 3 év múlva kell először beadatni. A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki.

Hogyan védekezz a kullancsok ellen?

A védőoltás beadása után a szervezet védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen. Amikor egy későbbi időpontban egy fertőzött kullancs megcsíp, már védett leszel a betegséggel szemben. Érdemes a védőoltást beadatni minden gyermeknek és felnőttnek, akik akár hosszabban, akár csak átmenetileg fertőzött vidéken tartózkodnak.

A kullancscsípéssel járó fertőzések megelőzése érdekében - a védőoltás mellett - ajánlatos a zárt öltözék, illetve a rovarriasztók és -irtók alkalmazása is.

A legfontosabb szabály az, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulása mindkét veszélyes betegség tekintetében igen valószínűtlen.

Nem kell ahhoz a hegyekben kirándulnod, hogy beléd fúródjon egy kullancs, elég, ha kimész a Margit-szigetre. De hogyan előzheted meg?

  • Fogd össze a hajad.
  • Viselj zárt ruházatot.
  • Használj kullancsriasztó sprayt.
  • Árnyékban nézd át a főbb területeket – könyök, térdhajlat, boka.
  • Kerüld el jó messzire a bozótos területeket.
  • Ha hazaértél, vizsgáld át magad, beleértve a hajad és a fejbőröd is.
  • Ha kutyával mész kirándulni vagy sétálni, ne feledkezz meg az ő védelméről sem – többféle megelőzés létezik, egyeztess állatorvosoddal.

(Forrás: WEBBeteg, Kullancsveszély)