homoki bolha
#Betegségek

Homoki bolha - Így pusztítja el az emberi testet

2010.10.26.
1 perces olvasási idő

Homoki bolha (fekélybolha) által terjesztett járványos betegség, név szerint tungiasis tartja rettegésben Uganda lakosságát. Az elmúlt két hónapban legalább 20 halálos áldozatot, és több mint 20 ezer megbetegedést dokumentáltak.

A tungiasist a homoki bolha megtermékenyített nősténye okozza, amely rendszerint az ember lábába fúrja Forrás: news.yahoo.combe magát, és megtelepszik a lábkörmök alatt. Mivel a peték fejlődnek a rovar testében, az megnagyobbodik, majd gyulladást okoz, ami elviselhetetlen fájdalommal jár, és akár végtagvesztéssel, halállal is végződhet. Szó szerint elrothadnak a fertőzött testrészek.

A vérszívók által okozott fertőzés a kisgyermekekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb, de egészséges felnőtteket is ledönt a lábáról: járás- és munkaképtelenné teszi őket. A homoki bolha nem telepszik meg olyan helyeken, ahol betartják az alapvető higiéniás előírásokat.

Ugandában több helyről is jelentettek tungiasist, leginkább az ország Busoga nevű tartománya tekinthető fertőzöttnek. Egyelőre csak találgatások folynak arról, hogy a vérszívók honnan érkezhettek, egyesek szerint a más afrikai országokból vagy Indiából jött bevándorlók terjesztették el, mások nem zárják ki annak az esélyét sem, hogy egy Brazíliából érkezett brit hajó terjesztette el a veszedelmes kórt.

Uganda kormánya 1 millió dollárt különített el a költségvetéséből arra, hogy megállítsák az élősködők terjedését, és jobb higiénés viszonyokat teremtsenek a veszélyeztetett területeken. A helyzet azért sem nevezhető egyszerűnek, mert sajnos a lakosság jelentős része még mindig hisz a babonákban, és sok beteg semmilyen lépést nem tesz a gyógyulása érdekében, mivel úgy vélik, egyfajta gonosz varázslat lett úrrá rajtuk, és tehetetlenül várják a halált.

(Sz. Sz. - news.yahoo.com)