Betegségek, élősködő

#Betegségek #élősködő

21 db cikk a témában

A Lyme-kór és tünetei
#kullancs
2024.04.16.

A Lyme-kór és tünetei

A kullancs a Lyme-kórt előidéző baktériumot a belében hordozza és időbe telik, míg az a szájrészéhez kerül, majd onnan az ember szervezetébe juttatja. Minél hosszabb ideig van a kullancs a bőrben, a fertőzés kockázata annál nagyobb. Normális esetben - ha 24 órán belül leesik vagy eltávolítják - a veszély minimális.

Így védekezhetsz a kullancsok ellen
#lyme-kór
2024.04.12.

Így védekezhetsz a kullancsok ellen

Tudtad, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek egyike a Lyme-kór? Vajon hogyan lehet elkapni? A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról támadják meg áldozataikat és nem is kizárólag az erdőben jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben, bokrok alacsony ágain tartózkodnak, és az arra sétáló állatok szőrébe, vagy az ember ruháira akaszkodnak fel. Vigyázzunk egészségünkre, és óvjuk magunkat a kullancsok támadásától a kirándulások alatt!

Kullancscsípés – mi a teendő?
#kullancs
2022.08.15.

Kullancscsípés – mi a teendő?

A kullancs csípése okozta betegség az influenzához hasonló tünetekben jelentkezhet, például lázban, hányingerben, hányásban és izomfájdalmakban. A kullancs leggyakrabban az állatok szőrében és tollai közt él, leginkább a városon kívüli területeken. Vajon rettegnünk kellene attól, hogy ezek az állatok megcsípnek bennünket?

Az arcon élő atka is okozhat pattanásokat
#pattanás
2022.03.22.

Az arcon élő atka is okozhat pattanásokat

A faggyúmirigyekben élő demodex brevis atkák és azok baktériumai az arcon megtelepedve pattanások megjelenését idézhetik elő. A problémás bőr kezelése kapcsán ezért érdemes elvégezni az atka-szűrést is, mert eltávolításuk csak célzott kezeléssel lehetséges.

#kullancs
2021.05.13.

Kullancsok: tények és tévhitek

A kullancs szezon javában tart, ám számos tévhit kering a köztudatban a kullancsokkal és azok eltávolításával kapcsolatban. Az alábbiakban ezeket a félreértéseket oszlatjuk el.

#rühesség
2015.06.21.

Rühesség: kínos, de kezelhető

A rühatkák magukkal a hámsejtekkel táplálkoznak. A vékonyabb bőrterületeket részesítik előnyben, ahová könnyebben befúrják magukat, így például az ujjak közötti területeket, a mellbimbó udvarát és a nemi szervek környékét.

Szálka, tüske, üvegszilánk
#szálka
2015.01.14.

Szálka, tüske, üvegszilánk

Apró, kellemetlen sérülések, de ha elhanyagolod, komollyá is válhatnak. Könnyű elfeledkezni róluk, különösen, ha nem fájnak.

#szúnyog
2014.07.19.

Mindent a szúnyogcsípésről

A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak. Azonban nem mindig kivitelezhető, vagy esik jól ezekben az órákban a lakásban tartózkodni. Milyen módszerekkel tarthatod kordában a vérszívókat?

#külföld
2014.06.20.

Hogyan készüljünk a külföldi utazásra?

A magyarok által legszívesebben látogatott dél-európai turisztikai célpontok esetében az egyik legfontosabb tényező a hasmenés, a balesetek, az UVA/UVB sugárzás, a leégés és a tengeri csalánozók csípésének elkerülése

#utazás
2013.07.17.

Utazás és egészség: nem csak az oltás fontos

Az utazók számára gyakran jelentenek erőpróbát az országok közötti kulturális, higiénés, etikai és gazdasági különbségek. Nem csak az egészségi problémák – mint például a gyomor-bél panaszok, a láz és a fertőzések – elkerülése fontos. Előzetesen tájékozódni kell a célországra jellemző szokásokról, kultúráról, életmódról és politikai helyzetről.

#hüllő
2013.03.09.

Veszélyes házikedvencek

Körülbelül a háztartások 3%-ában van valamilyen hüllő. A hüllők - beleértve a teknősöket, a gyíkokat és a kígyókat – olyan baktériumokat hordoznak, amelyek emberre is ártalmas betegségeket terjeszthetnek. A legnagyobb veszélyt kétségkívül a szalmonella jelenti.

#különös betegség
2013.02.23.

Különös, sosem hallott betegségek

A korábban ismeretlenül hangzó kergemarhakór, az SARS és a madárinfluenza ma már az újságok főcímein gyakran szereplő betegségek. Ám léteznek olyan szörnyű, vagy épp megmosolyogtató tünetekkel járó furcsa kórképek, melyekről bizonyára sokan nem hallottunk.

#leptospirózis
2012.11.09.

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.