bacilus
#Betegségek

Amit a kórokozókról tudni kell

2010.01.12.
2 perces olvasási idő

Talán úgy gondolhatod, hogy a kórokozókról neked nem kell tartanod, hiszen azok csak a WC-frissítő eladókat fenyegetik a tv-ben. De valójában a bacilusok picike organizmusok, amik anélkül hogy észrevennéd képesek bejutni a testedbe. Ahhoz, hogy egészséges maradj, nem árt tudnod pár dolgot ezekről a parányi szervezetekről.

A kórokozókról általában

Ez a hétköznapokban is gyakran használt szó tulajdonképpen négy mikroorganizmust foglal magába. Ezek a baktériumok, a vírusok, a gombák, és az ún. protozoák vagy véglények.

A baktériumok mikroorganizmusok, a természetben, mint például az ember szervezetében is fellelhető egysejtűek. Vannak olyan baktériumok, melyek az ember számára hasznosak, ilyenek például az emésztő baktériumok. Vannak olyan baktériumok, amelyeket a gyógyszerek, vakcinák készítésére használnak fel. De káros baktériumok is vannak bőven, ilyenek például a fogszuvasodást, a húgyúti fertőzéseket vagy éppen torokgyulladást okozó baktériumok.

A vírusok még a baktériumoknál is kisebbek és nem képesek önállóan élni. Ahhoz, hogy életbe maradjanak, szaporodjanak és növekedjenek, egy másik organizmusban kell élniük. Némelyik közülük képes életben maradni rövid ideig az anyasejten kívül is. Tehát a vírusok rövid ideig valamilyen testnedv lévén a WC-ülőkén is életben maradhatnak. De sajnos vannak erősebb vírusok is, mint például a máj betegségéért felelős hepatitis, amely egyes felszíneken hetekig is életben tud maradni, anyasejt nélkül.

Amikor a vírus bekerül a szervezetedbe, nagyon gyorsan terjed. Sajnos tárházuk kifogyhatatlan, így lehet, hogy egy vírustól egyszerűen csak megfázunk, de himlőt is elkaphatunk.

A gombák többsejtű, növényszerű élőlények, melyek általában nem veszélyesek az egészséges emberre. A gombák nem képesek előállítani saját maguk számára az élelmet, így a tápanyagokat növényekből, ételből és állatokból nyerik. Csak nedves, dohos, nyirkos körülmények között életképesek. A két legismertebb gombafajta a lábgomba, és az erjesztőgomba. Tartaniuk a gombáktól igazán azoknak az embereknek kell, akiknek legyengült az immunrendszerük valamilyen más betegség által, például AIDS. Náluk nagyobb az esélye a gombás fertőzéseknek.

A protozoák a baktériumokhoz hasonló egysejtű élőlények. A véglények imádják a nedvességet, így az általuk okozott betegségek, mint például a bélfertőzések, a legtöbbször fertőzött víz által terjednek.

Amikor egy organizmus - legyen szó bármelyikről a 4 közül - behatol a szervezetedbe kész arra, hogy ott maradjon egy ideig. Ne feledd, ezek minden energiájukat és táplálékukat belőled nyerik. A te saját egészséges sejtjeidet tehetik tönkre.

Miközben táplálkoznak, a kórokozók a szervezetedből méreganyagot termelnek, ezek okozzák a különféle betegségeket, amelyek komolysága változó. A betegség lehet egy enyhe megfázástól kezdve egy hasmenésen át bármi, de akár az életünkre is veszélyes fertőzéseket is kaphatunk, például Hepatitist.

Ha nem érzed magad jól, mindenképpen látogass el orvosodhoz, ő majd megvizsgálja a véredet, és megállapítja, hogy mi okozza a betegséged.

Hogyan védhetem meg magam?

A legjobb módja hogy elkerüld a fertőzéseket, ha vigyázol magadra. Ugyanis a kórokozók nagy része a levegőben terjed köhögéssel, vagy tüsszentéssel, de elkaphatod különféle felületekről, vagy valamilyen testnedv által is lehetsz beteg. A legjobb módja a megelőzésnek, hogy lecsökkented az érintkezések számát ezekkel az anyagokkal.

A kézmosás talán óvodás dolognak tűnhet, de egyike az egyik legjobb védekező módszereknek. Moss kezet, miután állattal játszottál, amikor WC-n voltál, miután kertészkedtél, miután kifújtad az orrod, és természetesen mindig mielőtt főzöl vagy eszel.

Fontos, hogy ne csak a víz alá dugd a kezed! A szappan nélküli kézmosás nem kézmosás! Mosd meg a kezet, rakj rá egy kis szappant, dörzsöld legalább 15 másodpercig, majd öblítsd le!

Ha pedig sokat vagy a konyhában, kiemelten veszélyes zónában tartózkodsz! Különösen figyelj oda arra, hogy a nyers hús és az azzal érintkező eszközök – deszka, kés – mindig megfelelően legyenek elmosva! Mielőtt pedig külföldre mész kérd ki orvosod véleményét és kérdezd meg, hogy pontosan mire is kell figyelned az adott országban!

Amint láthatod, nem kell egetverően nagy dolgokra gondolni. Egy piciny odafigyeléssel máris eltérítettük az utunkból ezeket a kicsi ámde annál veszélyesebb kórokozókat.

(Cs. B.)