fogkefe
#Testi problémák

A csúf igazság a fogkefédről

2015.09.08.
1 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a fogkeféd tele van baktériumokkal? Kutatások bizonyítják, hogy akár 100 millió is megélhet belőlük a fedetlen sörték között, köztük az E.coli-baktérium, mely hasmenést, valamint a sztafilokokkusz baktérium, mely bőrfertőzést okoz.

A szánkban mikroorganizmusok százai élnek, de ez önmagában még nem baj. A probléma akkor kezdődik, ha nincs meg a baktériumok egyensúlya a szájüregben. Fontos emlékezned, hogy a plakk – az a dolog, amit eltüntetsz a fogaidról fogmosás közben – szintén tele van baktériumokkal. Tehát minden egyes fogmosással bacilusokat távolítasz el a fogaidról, amelyek aztán a fogkefédre kerülnek.

Miért fájhat a fogmosás?

A fogmosás folyamata során nemcsak eltávolítod a baktériumokat, tulajdonképpen a szád bőrébe dolgozod a káros Mi élhet a fogkeféden?mikroorganizmusok egy részét a szádban. Minthogy eme bacilusok többsége azért van a fogkeféden, mert már eleve a szájüregedben voltak, valószínűleg nem fognak betegséget okozni, hacsak nem érintkeznek másikkal is. Ám a visszatérő betegségek esetében nagy szerepük lehet. Ha legyengül az immunrendszered, akkor lényegében a fogkeféd által újra és újra megfertőzöd magadat.

A fogkefe fertőtlenítők tényleg működnek?

Különféle termékek léteznek már külön arra a célra, hogy fertőtlenítsd velük a fogkefédet. Ma már léteznek olyan fogkefék, melyekbe antibakteriális sörtéket építettek be. Tanúsítható, hogy ezen termékekből legfeljebb néhány olyan van, amely valóban kiöli a bacilusokat, és nincs valós bizonyíték arra, hogy a fogkefe fertőtlenítők használatával csökkentheted a megbetegedés veszélyét. Ha mégis kipróbálod valamelyiket, győződj meg arról, hogy fogyasztóvédelmi felügyelet által ellenőrzött termékről van-e szó.

Mikor kell cserélni a fogkefét?

A legjobb mód arra, hogy korlátozd a baktériumok számát a fogkeféden, ha bizonyos időközönként lecseréled. Ajánlatos 3-4 havonta újabb fogkefét venni. Ha a sörték kirojtosodnak, beteg vagy, vagy gyenge az immunrendszered, érdemes még gyakrabban újat szerezned. Elektromos fogkefék esetén olyan gyakorisággal dobd ki a fogkefefejet, mint ahogy egy normál fogkefétől válnál meg.

Ne hagyd ki a fogmosást!

Mindig, mikor késztetést érzel rá, hogy kihagyd a fogmosást vagy a fogselymezést, gondolj arra, mennyi baktérium bújik meg a szádban – és, hogy mi mindenre képesek! Bacilusok okozzák az ínybetegségeket, a fog romlását és a kellemetlen leheletet. Menj biztosra, és amikor csak lehet, mosd meg a fogadat és használj fogselymet, hogy megszabadulj a baciktól. Ha fogmosás előtt antibakteriális szájvízzel öblítesz, azzal tovább csökkentheteda fogkefédre kerülő baktériumok számát.

(B. Cs.)