magasság
#Testi problémák

Milyen magas leszek?

2023.04.25.
2 perces olvasási idő

Mi segíti elő a növekedést és hogyan lehet megjósolni a végleges testmagasságot? Honnan tudhatjuk, hogy elértük-e a végleges magasságunkat?

Ebben a cikkben összeszedtünk néhány kérdést a növekedéssel és testmagassággal kapcsolatban. Íme, az orvos válaszai.

Mi befolyásolja a végleges testmagasságot?

A végső testmagasság számos tényezőtől függ:

  • genetikai tényezőktől és növekedési mintáktól, mint például a családtagok testmagassága
  • mikor éred el a pubertáskort
  • fennáll-e bármilyen krónikus betegség
  • táplálkozási szokások

Meg lehet jósolni a végleges testmagasságot?

A legjobb módszer erre, ha a gyerekorvos megállapítja és megvizsgálja a növekedési görbédet. Az orvosod megméri a testmagasságodat minden kötelező vizsgálatnál. Így létrejön egy testmagasság-életkor görbe. Ezt a görbét összevetik egy egészséges fiú, illetve lány testmagasság-életkor görbéjével. Hogy milyen mértékben követed ezt a görbét, az alapján megállapítja az orvos, hogy milyen ütemben fejlődsz.testmagasság

A röntgen pedig adott esetben megmutathatja a csontod egészségi állapotát és azt is, hogy meddig fogsz nőni.

Ha a szüleim magasak vagy alacsonyak, akkor én is az leszek?

Talán. A gének, amit a szüleidtől kaptál, nagy szerepet játszanak a végleges testmagasságod kialakulásában. De nem ez az egyetlen befolyásoló tényező.

Mikor nő legtöbbet az ember, meddig tart a növekedés? Miben különböznek a fiúk és a lányok növekedése?

A hirtelen növekedési szakasz körülbelül két évig tart. A növekedés a fiúknál és a lányoknál is eltérő időben veszi kezdetét. A lányoknál általában 9-10 éves korukban kezdődik és a leggyorsabb növekedési ütem 11-12 éves korukban van, míg a fiúknál 11 évesen kezdődik és 13 éves korukban tetőzik.

Ez alatt az idő alatt a fiúk kb. 10 centimétert, a lányok 7-8 centimétert nőnek évente. Ezért van az, hogy egy átlagos felnőtt férfi kb. 12,7 centiméterrel magasabb, mint egy átlagos felnőtt nő. A fiúk és a lányok növekedése a pubertáskor végén megáll. Ekkor a csontokban lévő növekedési lemezek összekapcsolódnak és nem nőnek tovább.

Van valami, amit tehetek, hogy magasabb legyek? Például a helyes testtartást elősegítő gyakorlatok vagy étrendkiegészítők

A legjobb módja annak, hogy olyan magasra nőj, az az, hogy vigyázol az egészségedre: egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz és sokat alszol.

A növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel, ennek ellenére sok gyerek és tinédzser esetén bebizonyosodik, hogy nem vesz magához megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat. A helyes testtartás is nagyon fontos, hogy magasabb legyél.

Legyél óvatos minden olyan termékkel, amely azt állítja, hogy fogyasztásával magasabb lehetsz! Sok olyan tabletta található a gyógynövényboltokban vagy az interneten, amely a leírása szerint növekedési hormont tartalmaz, gyakran stimulátorokkal együtt. Ez azonban veszélyes lehet számodra, ráadásul nem várhatsz tőle változást a növekedési ritmusodban sem!

Ha valakinek növekedési zavara van, a szakorvosa növekedési hormon adásával segítheti a fejlődését. Ha növekedési hormont szedsz, akkor számolnod kell a lehetséges mellékhatásokkal, úgy mint a cukorbetegség kialakulásával vagy az agyban található folyadék mennyiségének növekedésével.

Sokkal magasabb/alacsonyabb vagyok az osztálytársaimnál. Mit tehetek?

Nem tudsz tenni semmit. Ez egy teljesen normális és gyakori reakciója annak, aki kicsit kitűnik a többiek közül. De próbálj meg ezen túllépni, legyen önbecsülésed. A legjobb módja annak, hogy ezt felépítsd, hogy hangsúlyozd az erősségeidet a többiek felé.

Lépj hátra egyet és gondolj valami jóra vagy arra, amit szeretsz csinálni. Ha jó vagy valamilyen sportban, táncban, művészetben, összpontosíts arra. Légy magabiztos. Ne feledd, a fizikai adottságok idővel változni fognak.

Aggódnom kellene, ha drámaian alacsonyabb/magasabb vagyok a családomhoz képest?

Menj el orvoshoz, ha a testmagasságod jelentősen eltér a családi jellegzetességektől. Egy orvosi vizsgálattal könnyen a végére tudtok járni, hogy normális jelenségről van-e szó. De ne aggódj, sokszor megesik, hogy a gének találkozásakor egy kissé eltérő testfelépítés alakul ki.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)