#Testi problémák

Milyen magas leszek?

2022.03.31.
2 perces olvasási idő

Mi segíti elő a növekedést és hogyan lehet megjósolni a végleges testmagasságot? Honnan tudhatjuk, hogy elértük-e a végleges magasságunkat?

Ebben a cikkben összeszedtünk néhány kérdést a növekedéssel és testmagassággal kapcsolatban. Íme, az orvos válaszai.

Mi befolyásolja a végleges testmagasságot?

A végső testmagasság számos tényezőtől függ:

  • genetikai tényezőktől és növekedési mintáktól, mint például a családtagok testmagassága
  • mikor éred el a pubertáskort
  • fennáll-e bármilyen krónikus betegség
  • táplálkozási szokások

Meg lehet jósolni a végleges testmagasságot?

A legjobb módszer erre, ha a gyerekorvos megállapítja és megvizsgálja a növekedési görbédet. Az orvosod megméri a testmagasságodat minden kötelező vizsgálatnál. Így létrejön egy testmagasság-életkor görbe. Ezt a görbét összevetik egy egészséges fiú, illetve lány testmagasság-életkor görbéjével. Hogy milyen mértékben követed ezt a görbét, az alapján megállapítja az orvos, hogy milyen ütemben fejlődsz.testmagasság

A röntgensugarak pedig adott esetben megmutathatják a csontod egészségi állapotát és azt is, hogy meddig fogsz nőni.

Ha a szüleim magasak vagy alacsonyak, akkor én is az leszek?

Talán. A gének, amit a szüleidtől kaptál, nagy szerepet játszanak a végleges testmagasságod kialakulásában. De nem ez az egyetlen befolyásoló tényező.

Mikor nő legtöbbet az ember, meddig tart a növekedés? Miben különböznek a fiúk és a lányok növekedése?

A hirtelen növekedési szakasz körülbelül két évig tart. A növekedés a fiúknál és a lányoknál is eltérő időben veszi kezdetét. A lányoknál általában 9-10 éves korukban kezdődik és a leggyorsabb növekedési ütem 11-12 éves korukban van, míg a fiúknál 11 évesen kezdődik és 13 éves korukban tetőzik.

Ez alatt az idő alatt a fiúk kb. 10 centimétert, a lányok 7-8 centimétert nőnek évente. Ezért van az, hogy egy átlagos felnőtt férfi kb. 12,7 centiméterrel magasabb, mint egy átlagos felnőtt nő. A fiúk és a lányok növekedése a pubertáskor végén megáll. Ekkor a csontokban lévő növekedési lemezek összekapcsolódnak és nem nőnek tovább.

Van valami, amit tehetek, hogy magasabb legyek? Például a helyes testtartást elősegítő gyakorlatok vagy étrendkiegészítők

A legjobb módja annak, hogy olyan magasra nőj, az az, hogy vigyázol az egészségedre: egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz és sokat alszol.

A növekedéshez elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel, ennek ellenére sok gyerek és tinédzser esetén bebizonyosodik, hogy nem vesz magához megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat. A helyes testtartás is nagyon fontos, hogy magasabb legyél.

Legyél óvatos minden olyan termékkel, amely azt állítja, hogy fogyasztásával magasabb lehetsz! Sok olyan tabletta található a gyógynövényboltokban vagy az interneten, amely a leírása szerint növekedési hormont tartalmaz, gyakran stimulátorokkal együtt. Ez azonban veszélyes lehet számodra, ráadásul nem várhatsz tőle változást a növekedési ritmusodban sem!

Ha valaki nem úgy nő, ahogy kellene, akkor az illetőnek az orvos írhat fel növekedési hormont. De csak orvosi utasításra szedhető és csak addig, amíg az orvos előírja. A növekedési hormont nem szabad úgy szedni, mint a C-vitamint. Ha növekedési hormont szedsz, akkor számolnod kell a lehetséges mellékhatásokkal, úgy mint a cukorbetegség kialakulásával vagy az agyban található folyadék mennyiségének növekedésével.

Sokkal magasabb/alacsonyabb vagyok az osztálytársaimnál. Mit tehetek?

Nem tudsz tenni semmit. Ez egy teljesen normális és gyakori reakciója annak, aki kicsit kitűnik a többiek közül. De próbálj meg ezen túllépni, legyen önbecsülésed. A legjobb módja annak, hogy ezt felépítsd, hogy hangsúlyozd az erősségeidet a többiek felé.

Lépj hátra egyet és gondolj valami jóra vagy arra, amit szeretsz csinálni. Ha jó vagy valamilyen sportban, táncban, művészetben, összpontosíts arra. Légy magabiztos. Ne feledd, a fizikai adottságok idővel változni fognak.

Aggódnom kellene, ha drámaian alacsonyabb/magasabb vagyok a családomhoz képest?

Menj el orvoshoz, ha a testmagasságod jelentősen eltér a családi jellegzetességektől. Egy orvosi vizsgálattal könnyen a végére tudtok járni, hogy normális jelenségről van-e szó. De ne aggódj, sokszor megesik, hogy a gének találkozásakor egy kissé eltérő testfelépítés alakul ki.

(KamaszPanasz - M. T., webmd.com)