Testi problémák, csont

#Testi problémák #csont

29 db cikk a témában

Gerincproblémák kamaszkorban
#gerincprobléma
2023.01.11.

Gerincproblémák kamaszkorban

Rendszeresen fáj a hátad, fáj a derekad, minden mozdulat kínokat okoz? Sajnos nem vagy egyedül - egyre több a mozgásszervi problémával küzdő kamasz. Míg régebben ez javarészt az idősödéssel és a gerinc megterhelésével párhuzamosan jelentkező gond volt, ma már a te korosztályodat sem kíméli. Főként, ha nem is teszel a kialakulása ellen semmit.

Fontos a testtartás
#ülőmunka
2022.08.10.

Fontos a testtartás

A suliban vagy az ülő munkát végzőknek nagy gondot okozhat a későbbiek során egy rosszul beállított monitor vagy szék. Pedig ezek a legtöbbet használt munkaeszközök, ezekkel találkozunk nap, mint nap. Előzd meg a bajt!

Viseld helyesen a hátizsákod!
#iskolatáska
2022.04.22.

Viseld helyesen a hátizsákod!

Gyakran hallani, hogy a hátizsák cipelése hátfájást okoz mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. A legáltalánosabb probléma, amiért a hátizsák fájdalmat okoz, hogy a táska túlságosan meg van tömve, vagy túl magasan, esetleg túl alacsonyan viselik.

Miért kopnak el a porcok?
#porckopás
2022.04.15.

Miért kopnak el a porcok?

Az artrózis hosszú, gyakran évtizedek alatt kialakuló betegség, amely idősebb korban jelentkezik, de már a fiatalkori szokások is hozzájárulnak kialakulásához. Kezdetben csak enyhe fájdalom jelentkezik megerőltetésre, ám ha nem teszünk a betegség ellen, akár mozgáskorlátozottsággal is számolnunk kell majd.

Milyen magas leszek?
#magasság
2022.03.31.

Milyen magas leszek?

Mi segíti elő a növekedést és hogyan lehet megjósolni a végleges testmagasságot? Honnan tudhatjuk, hogy elértük-e a végleges magasságunkat?

#ülni
2022.02.28.

Hogyan kell jól ülni?

Mi az egészséges ülés titka? Miért jelent kockázatot a helytelen ülőhelyzet? Mit tud az irodaszék, a fitneszlabda, a térdelő- és a lovaglószék? Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A 14 legelképesztőbb tény az emberi testről
#emberi test
2022.01.23.

A 14 legelképesztőbb tény az emberi testről

Azt gondolnánk, hogy a biológia órák és a saját tapasztalatok alapján alaposan megismertük már a testünkkel kapcsolatos tényeket. Ám vannak olyan meglepő dolgok, amelyeket talán még te sem tudsz. Lássuk!

#vitamin
2021.06.30.

Ezekre a vitaminokra van szükséged 16 éves kor fölött

A kamaszkor óriási változásokat jelent mind a testedben, mint a lelkedben. Az addig megszokott gyermeki testedből felnőtt test válik, és ez számtalan anatómiai, biológiai és biokémiai változással jár együtt. Kialakulnak az elsődleges nemi jellegek, kialakul a férfias, illetve a nőies test: a lányok csípője, míg a fiúk válla szélesedik, nem kívánt helyeken jelenik meg szőr, és sokak mindennapjait nehezítik meg ilyenkor a pattanások is. (x)

#izom
2021.02.13.

Tudtad, hogy miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha rátaláltál erre az írásra az interneten, akkor bizonyára aggasztanak a testedben lezajló változások. A kamaszkor során mindenkinek hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra. Persze attól függetlenül, hogy tudatában vagy, miért történik veled mindez, még érezheted úgy, hogy „ciki”. (x)

#törpe
2016.02.26.

Mi az a törpenövés?

Mi okozza a törpenövést? Van-e más egészségügyi hatása az alacsony termetnek? Hogyan illeszkednek be az átlagos testmagasságú emberek világába a törpenövésűek?

#iskolatáska
2015.11.20.

Hátfájás a táskától?

Sokan nem is gondolnák, de a felnőtteken kívül a gyerekeknél is komoly problémákat okozhat a nem megfelelő táska. Dr. Dobos Márta, ortopéd orvos az ínszalagot, az izmokat érintő lehetséges veszélyekről és a biztonságos táskaviselés szabályairól beszélt.

#fog
2015.11.04.

4 tény a fogszabályozásról

Mikortól és meddig érdemes szabályoztatni a fogakat? Miért van különös jelentősége a szájhigiéniának a fogszabályzás során? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Ameri Sahar fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista.

#táska
2015.09.03.

Az egy vállon hordott táska veszélyei

Napjainkban nagyon népszerűek a hátizsákok a diákok körében, viszont általában csak az egyik vállukon hordják a táskájukat. Vajon mennyire ártanak ezzel maguknak?

#futás
2015.05.23.

Vigyázz a térded egészségére!

A futás és a kocogás formában tart, és kikapcsol. Mégis, megfelelő bemelegítés és hirtelen terhelés következtében a térdízület könnyen megsérülhet. Hogyan védd a térded és az ízületeidet?

#testmagasság
2015.05.18.

Növekedési rendellenességek: mi az, ami még normális?

Úgy érzed, hogy te vagy a legkisebb ember az osztályodban? Az alacsonyabb fiúk és lányok gyakran alacsonyabb rangúnak érzik magukat – ugyanúgy, mint azok a fiúk, akik korábban érnek és előbb kezdenek el borotválkozni, vagy mint azok a lányok, akik előbb kezdenek el menstruálni.