izom
#Testi problémák

Tudtad, hogy miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

2021.02.13.
2 perces olvasási idő

Ha rátaláltál erre az írásra az interneten, akkor bizonyára aggasztanak a testedben lezajló változások. A kamaszkor során mindenkinek hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra. Persze attól függetlenül, hogy tudatában vagy, miért történik veled mindez, még érezheted úgy, hogy „ciki”. (x)

Érdemes tisztában lenned a testedben lezajló változásokkal, hogy megnyugtasd magad: nincs semmi rendellenes a testedben, csupán gyerekből felnőtté válsz. A kamaszkorral járó változásokon át kell esnie mindenkinek, vannak azonban olyan lehetőségek, amivel könnyebbé teheted ezt az időszakot.

Mi történik a szervezetedben a kamaszkor idején?

A legszembetűnőbb változás a hirtelen növekedés, amit elsősorban a növekedési hormonok, illetve nemi hormonok befolyásolnak. A gyors növekedés miatt előfordul, hogy nem egyenletesen növekednek a végtagjaid. Ez nem jelenti azt, hogy egyik kezed rövidebb lesz mint a másik, hanem azt, hogy az izmok, ízületek és csontok eltérő ütemben fejlődnek. Ez okozhat kisebb-nagyobb fájdalmakat.

A megnövekedett vitamin- és ásványi anyag igény miatt is megtörténhet, hogy a szervezeted nem tud egyenletes ütemben fejlődni. Ezért kifejezetten fontos, hogy ebben a korban fokozottan figyelj oda a helyes táplálkozásra. Az üdítők, a nasik és a gyorséttermi kaják haveri társaságban jól esnek, de a testednek semmiképpen. Ezért ha duzzogva is, de meg kell enni a szülők által készített tápláló étkeket is. A táplálék-kiegészítők szintén segítik az egészséges fejlődést. A fokozott kollagénbevitel, a csontozat gyors növekedését támogató kalcium- és ásványi anyag pótlás elengedhetetlen. A hormonháztartás kiegyensúlyozottságát multivitaminok szedésével is elősegítheted.

A kamaszkori izomfájdalmak nem jelentik azt, hogy állandóan pihentetni kell a végtagjaidat. Sőt, a megfelelő mozgás elengedhetetlen az egészséges fejlődéshezés a helyes testtartás kialakulásához. Akkor sincs katasztrófa, ha a gyors növekedés miatt kialakult valamilyen rendellenesség: lúdtalp, hanyag testtartásból fakadó gerincferdülés. A gyorsan változó testedet gyógyítani is könnyebb, különböző gyógyászati segédeszközökkel. Megfelelő talpbetéttel, tartásjavító hevederekkel vagy ergonomikus ülőpárnákkal viszonylag gyorsan helyre lehet rázni a kamaszkorban kialakuló elváltozásokat. Megelőzésre is kiválóan alkalmasak lehetnek olyan eszközök, mint a fitlabda, térdelőszék vagy dinamikus ülőpárna.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen betegség vagy sérülés húzódik meg az izomfájdalom mögött. Okozhatja a tüneteket ízületi gyulladás, sportolás közben szerzett zúzódás vagy az idegszövet sérülése, károsodása. Természetesen ilyen esetekben fontos, hogy szakorvoshoz fordulj, hogy megállapítsa valóban valamilyen sérülésről van-e szó vagy csak növekedési fájdalomról.

A csontozatod és az izomzatod mellett persze az egész tested fejlődik, változik. A fiúk esetében a hangszálak változása okozza a hang mutálását. A lányok a növekvő melleik miatt érezhetik magukat kényelmetlenül. A mitesszerek vagy pattanások pedig mindkét nem esetében okozhatnak kellemetlenségeket. A bőrödben fokozódó faggyútermelés miatt jelennek meg az arcodon a pattanások. Szerencsére rengeteg kozmetikum és krém áll rendelkezésre, amivel csökkentheted ezeket a tüneteket.

Kezdj el sportolni!

Ha eddig még nem tetted, akkor iratkozz be valamilyen sportfoglalkozásra. Az iskolatársaid vagy tanáraid is biztos segítenek a választásban, ha nincs ötleted, mihez is kezdj magaddal. Kamaszkorban kifejezetten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen ez nagymértékben hozzájárul az egészséges izomzat kifejlődéséhez és a problémák elkerüléséhez. Mindenképpen olyan sportot válassz, ami testalkatodnak leginkább megfelelő, hiszen ez okoz majd leginkább sikerélményt.

A csapatsportok abban is segítenek, hogy jobban beilleszkedj a közösségbe. Jobban megismerhetnek társaid és megmutathatod rejtett képességeidet. Eredményeid révén könnyebben elkerülheted, hogy társaid esetleg kigúnyoljanak. Hiszen kamaszkorban könnyen célponttá válhatsz, ha pattanásos a bőröd, mutál a hangod, vagy beindul a szőrnövekedés a testeden. Senki sem kerülheti el kamaszkorban a testi átalakulásokat. Így előbb-utóbb azoknak is szembe kell nézni a testi változásokkal, akik korábban kigúnyolták társaikat emiatt.

A kamaszkor nehézségein mindenkinek át kell esnie egyszer. Fogadd el szüleid segítségét ebben az élethelyzetben is, hiszen valószínűleg ők hasznosabb tanácsokat tudnak adni, mint kortársaid. A legfontosabb, hogy merj segítséget kérni, ha úgy érzed, egyedül nehezen tudsz megbirkózni a kamaszkor okozta változásokkal. Nem szégyen szakemberhez fordulni testi- vagy lelki probléma esetén annak érdekében, hogy egészséges felnőtté válhass!

(BP Digital Group)