sovány
#Testi problémák

Sovány kamasz srácok – A normális testsúly

2023.11.03.
2 perces olvasási idő

Mindannyian máshogy növünk fel és máshogy fejlődünk. Biztos vannak barátaid, akik magasabbak vagy nehezebbek és izmosabbak nálad. Azonban rengeteg fiú nem éri el a felnőtt testtömegét és magasságát, amíg be nem tölti a 18-at. Könnyen leellenőrizheted, hogy normális-e a testsúlyod egy BMI index kalkulátorral. Ha túl sovány vagy, akkor egy orvostól vagy egy tanácsadótól kérhetsz segítséget.

Miért vagy túl vékony?

Lehet, hogy valamilyen egészségügyi problémád van és az okozza az alacsony testsúlyodat. Bélproblémák, mint például a lisztérzékenység okozhat egyes embereknél fogyást. Olvass utána, hogy milyen betegségek okozhatnak fogyást

Az is lehet, hogy valamilyen mentális vagy érzelmi probléma van kihatással az étkezési szokásaidra, mint a depresszió vagy a szorongás. Az is megeshet, hogy nem étkezel megfelelően. Bármi is legyen az ok, ha aggódsz a súlyod vagy a táplálkozásod miatt, a legfontosabb az, hogy szólj valakinek, akiben megbízol, legyen az egy szülő, vagy orvos, mert ők sokat tudnak segíteni.

Miért fontos az egészséges testsúly?

A soványság fáradékonyságot okozhat, valamint kihathat az immunrendszeredre. Ez azt jelenti, hogy könnyebben fázol meg, illetve kapsz el betegségeket. Ha a diétád egészségtelen, akkor nem juttatsz be elég vitamint és ásványi anyagokat a szervezetedbe, amik elengedhetetlenek a fejlődéshez. A jó hír az, hogy egy kis segítséggel könnyen fel szedhetsz pár kilót, és ennek köszönhetően a testtömeged ideális lehet a korodhoz képest.

Egészséges diéta kamasz fiúknak

Fontos, hogy egészséges módon hízz, próbáld kerülni a csokit, tortákat, szénsavas italokat, és egyéb ételeket, amiknek magas a zsírtartalma. Ha ilyeneket eszel, azzal inkább zsírt fogsz felszedni, ahelyett hogy izmosodnál, és a csontjaid erősödnének.

Ahhoz, hogy egészségesen étkezz, ezek szükségesek:

  • az étrended burgonyán, kenyéren, rizsen, tésztán és más magas szénhidrát tartalmú ételeken alapuljon, lehetőleg sok teljes kiőrlésű péksüteményeken.
  • egyél legalább 5-ször gyümölcsöt és zöldséget egy nap.
  • egyél sok tejterméket, vagy tejtermékhez hasonló dolgokat, mint például szója tejet
  • egyél sok babot, halat, tojást, húst és más protein tartalmú ételeket, valamint hetente legalább 2-szer egyél halat (ebből az egyik valamilyen olajos hal legyen, például lazac)
  • válassz telítetlen olajokat és magvakat, mint például napraforgó, repce vagy olíva, de ezeket csak kis mennyiségben fogyaszd
  • igyál legalább 6 pohár folyadékot naponta

Mindenkinek szüksége van zsírra is az étrendjében, viszont azt is figyelemben kell tartanunk, hogy milyen zsírt eszünk. Próbálj meg minél kevesebb telített zsírt bevinni a szervezetedbe – ez az a fajta zsír, ami például a kolbászokban, szalámikban, tortákban és süteményekben van. Fogyassz minél kevesebb cukros ételt, mint például csokoládét, sütit, és cukros italokat. Az erősítés szintén segíthet az izmaid építésében és a csontjaid erősítésében.

Hogyan növeljük a kalóriabevitelt?

Próbál naponta 3-szor étkezni és 3-szor nassolni valamit, ezzel növelve az energiabeviteled. Hagyj időt a reggelire. Egyél zabkását tejjel, amire gyümölcsszeleteket szórsz, vagy mazsolát. Rendes tejjel csináld, amíg nem nő a testtömeged. Esetleg csinálj rántottát pirítóson, grillezett paradicsommal és gombával. A főtt krumpli sült babbal és tonhallal a tetején jó fogás ebédre, mert sok szénhidrátot és proteint tartalmaz. Ha még sajtot is eszel hozzá azzal kalciumot is viszel be. Rágcsálj valami egészségeset mielőtt lefekszel. Az alacsony cukor tartalmú müzli tejjel jó választás, de ehetsz pirítóst is.

Néhány egészséges rágcsálnivaló

Próbálj naponta 3-szor nassolni valamit, ezzel is növelve a kalóriabeviteled. Próbáld ezeket:

  • Banán, vagy sótlan mogyoró
  • Hummus pitával, répa szeletekkel vagy zellerrel
  • Bab, vagy tojás teljes kiőrlésű kenyéren
  • Pirítós alacsony cukor tartalmű mogyoróvajjal
  • Teljes kiőrlésű péksütemény zsírszegény sajtkrémmel

Az is fontos, hogy eleget aludj, ez azt jelenti, hogy éjjelente 8-10 órát kellene aludnod. Ne dohányozz és ne igyál alkoholt.

Kamasz srácok és az étkezési rendellenességek

Ha elfog a szorongás, amikor kajára gondolsz, vagy az evésbe menekülsz a stressz és a különböző iskolai/magánéleti problémáid elől akkor valószínűleg étkezési zavarod van. Ha úgy gondolod, hogy étkezési zavarban szenvedsz, akkor szólj valakinek, akiben megbízol, mondjuk a szüleidnek, vagy a gondviselődnek, hogy segítsen.

(KamaszPanasz - M.D.)