táplálkozás
#Táplálkozás

Miért kell a zsír?

2015.08.17.
2 perces olvasási idő

A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az szervezet mindennapi működéséhez szükséges energia egy részét. Energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak kell fedezni. Valamint kiemelt figyelmet kell fordítanunk a különböző zsírsavak és más tápanyagok optimális egyensúlyára is. Különösen igaz ez a fejlődésben levő gyermekek étrendjének összeállításánál.

Sokszor hallott tételmondat, mégsem árt újra és újra elismételni: zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A zsírsavak különböző növényi és állati zsiradékok formájában (zsírok, olajok), a táplálékkal kerülnek szervezetünkbe.

Azonban legkevésbé sem mindegy, hogy a különböző zsírsavakból milyen mértékben fogyasztunk, s az is fontos, hogy a zsírsavak aránya mindenképpen egyensúlyban álljon a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükséges más, ugyancsak hasznos és szükséges étrendi összetevőkkel is.

Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek étrendjének összeállításánál a megfelelő nyersanyagok, így az alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek kiválasztása mellett, legalább olyan fontos, hogy az ételek elkészítésekor a kevesebb zsiradék felhasználását igénylő ételkészítési módokat és eszközöket válasszuk.

Mit és hogyan?

Zsír helyett használjunk növényi olajokat (napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, tökmagolaj, hidegen sajtolt olaj), vaj helyett csökkentett zsírtartalmú margarint, vajkrémet. A salátát inkább a kefires, joghurtos, ecetes, vagy olívaolajos öntetekkel locsoljuk meg. A bő zsírban való sütés helyett pároljunk, süssünk roston, használjunk alufóliát és sütőzacskót, a sovány húsokat, halat minimális olaj használatával teflon edényben süssük.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a növényi és állati eredetű zsiradékok energiatartalma megegyezik (ezért is fontos a mennyiségi korlátozás, ami nem jelent tiltást), de a növényi olajok – zsírsavösszetételük miatt – jóval értékesebbek a szervezet számára.

A fejlődésben levő kamaszok táplálkozásában az elfogyasztott zsírsavak mennyisége, minősége mellett elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a fehérjék, a szénhidrátok, a rostok, ásványi anyagok és vitaminok is. Ezen tápanyagok optimális egyensúlya biztosítja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást.

Ennek ismeretében táplálkozásuk alapját a rostokban gazdag gabonafélék jelentsék, ez után sorrendben a legnagyobb mennyiséget a zöldség- és gyümölcsfélék tegyék ki, majd a tej és tejtermékek és a húsok, húskészítmények következzenek.

Végül, a legkevesebbet, a szervezet számára kisebb mennyiségben szükséges, zsiradékban gazdag ételféleségekből és az édességekből ajánlott fogyasztani. Természetesen, a tápanyagok optimális egyensúlya esetén is fontos a fejlődésben lévő gyermek egészségéhez a mindennapi testedzés, a játékos testmozgásban gazdag életmód.

(nagyranovok.hu)

Kapcsolódó címkék

zsír