rákkeltő étel
#Táplálkozás

Az öt legkárosabb, rákkeltő étel

2015.11.06.
6 perces olvasási idő

Gondolkodtál már azon, hogy melyek azok az ételek, amelyek annyira egészségtelenek, hogy jobb lenne elkerülni őket? Egyes adalékanyagok, mint például a hidrogénezett növényi olajok, az akrilamidok és a nitrátok bizonyítottan káros hatásúak.

Akkor fogod tudni eredményesen elkerülni a káros élelmiszereket, ha sikerül azonosítani a potenciálisan veszélyes összetevőket, melyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Ezek közé tartoznak az élelmiszerekhez kevert olyan adalékanyagok, melyek megváltoztatják vagy fokozzák az étel ízét, megőrzik eredeti állagát, vagy épp tartósítják azt. Ha ismered a veszélyes összetevőket, akkor a legközelebbi vásárlás alkalmával már el tudod dönteni, hogy mi ne kerüljön a kosárba.

A rákos sejtek (tumor) fejlődését részben segíti a magas vércukorszint, ugyanis a rákos sejtek - a többi sejthez hasonlóan - azt használják fel önmaguk életben tartásához. Ha sok édességet, vagy hozzáadott finomított cukrot, egyszerű szénhidrátot tartalmazó ételt eszel, azzal jelentősen megemeled a vércukorszintedet(glükóz), a rákos sejtek (tumor) pedig ebből fognak táplálkozni, így könnyebben és nagyobb mértékben tudnak szaporodni és terjedni a szervezetedben. Nincs olyan biológiai rendszer, amely sejtszintű biokémiai folyamatait a megfelelő „energiahordozó vagy nyersanyag” nélkül el tudná látni, tehát a rákos sejtek is életképtelenek, ha nincs miből fenntartaniuk magukat.

Ezért olyan étrendet folytass, amely segít csökkenteni a rákos sejtek terjedésének kockázatát, alacsony glikémiás indexű ételeket válassz. Tehát kerülj minden finomított cukorféleséget.

Szintén kerülendő a finomított lisztféleségek, például a fehérliszt, továbbá az édesítőszerek fogyasztása, és mindenképp tartózkodj a hozzáadott édesítőszert tartalmazó üdítőktől és más hasonló cukros innivalóktól. A visszafogott szénhidrátfogyasztás nem csak a rákos sejtek terjedésének csökkentését segíti, hanem a magas vércukorszint elkerüléséhez, és ezáltal a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul.

Ez is érdekelhet: Rákos betegségek tinédzser korban

Milyen, elkerülendő összetevőket kell keresni a termékek címkéin?

  • magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup,
  • finomított cukor,
  • szacharóz,
  • fehér liszt és az abból készült termékek,
  • fehér rizs.

A hidrogénezett növényi olajok veszélyei

A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok szintén kockázati tényezőt jelentenek az egészségre nézve, hiába készülnek természetes és alapvetően egészséges alapanyagokból. Az eljárás során az olajat hevítik hidrogén jelenlétében fém katalizátorok mellett. Az eljárással jelentősen megnövelhető a termék szavatossági ideje, azonban a folyamat során nem elhanyagolható mennyiségű transzzsírsav is keletkezik, ami káros és rákkeltő.

hot-dog

Amellett, hogy a transzzsírsavak rákkeltő hatásúak, számos szív-és érrendszeri problémáért is felelőssé tehetők: rontják az anyagcsere hatékonyságát, és szerepet játszanak a hasi zsírpárnák kialakulásában, melyek idővel nyomják a belső szerveket (szív, máj). Ám nem minden zsírsav „rossz”, a problémát az jelenti, hogy a hidrogénezés folyamata során az esszenciális zsírsavak sérülnek, eltávolításra kerülnek. Esszenciális zsírsavakra nagy szüksége van szervezetünknek. Komoly problémát jelent, hogy az esszenciális zsírsavak rovására a transzzsírsavak kerülnek fölénybe. Mindez kettős problémát jelent, a fontos vegyületekből hiány alakul ki, és helyettük káros anyagok jutnak a szervezetbe.

A hidrogénezett zsírsavak már nem képesek ugyanazt a biokémiai funkciót betölteni, amire eredetileg hivatottak (életfontosságú sejtfunkciók támogatása: agysejtek működésének segítése, hormontermelés, mirigyek működésének elősegítése, oxigéntranszportban való részvétel, sejthártya működése, emésztési és védekezési folyamatok, esszenciális zsírsavak hiányába).

A szervezetednek szüksége van esszenciális zsírsavakra, "megköveteli" a számára szükséges tápanyagokat. Tehát ha csak transzzsírsavak kerülnek a szervezetedbe, akkor szervezeted nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat. A probléma abból adódik, hogy a rákos sejteknek sok cukorra és alacsony oxigénszintre van szükségük az optimális terjedésükhöz (ami a számunkra természetesen nem jó), ezért a túlsúlyosak esetében gyakoribbak a rákos megbetegedések.

Akrilamidok: az egyik fő veszélyforrás

Transzzsírsavak gyakran képződnek sütés során, ennek kapcsán érdemes szót ejteni erről a kockázati tényezőről is. Az akrilamidok a sütési folyamat során keletkeznek. Ha a magas keményítőtartalmú ételek (például burgonya) sokáig ki vannak téve magas hőnek, akkor akrilamidok képződnek. Egy svéd tanulmány szerint az akrilamidok képesek rákot okozni és ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították. Az emberre gyakorolt hatásukat és keletkezésük körülményeit intenzíven és behatóan vizsgálják napjainkban is.

Nátrium-nitrit és nitrátok

Az élelmiszergyártók szándékosan adagolnak nátrium-nitritet egyes ételekhez. Ezt a karcinogén vegyületet leginkább a feldolgozott húsfélékhez adják (hot-dog, szalonnakészítmények és minden olyan étel, melynek élénk, pirosas színe "azt jelezné", hogy még friss). Évtizedekkel ezelőtt a húsárukat még konyhasóval tartósították, azonban a huszadik század közepétől az élelmiszergyártók áttértek a nátrium-nitritre mint tartósítószerre a nagyüzemi termelés során. Ez a kémiai anyag felelős a húskészítmények élénk pirosas színéért, amit a vevők sajnos előnyben részesítenek a világosabb, ám annál természetesebb színnel szemben.

Azonban manapság, amikor a hűtési technikák miatt már nem kell aggódnunk (hűtőszekrények, fagyasztók széleskörű elterjedése), és már attól sem kell tartani, hogy az ételek megromlanak (baktériumfertőzések, főként botulizmus kockázata), az élelmiszergyártók mégis folyamatosan nátrium-nitritet adagolnak a húskészítményekhez azért, hogy ezen termékek frissnek és kívánatosnak látszódjanak.

A nitritek önmagukban még nem okoznának problémát. Ráadásul a táplálkozás során több nitrit kerül a szervezetbe növényi eredetű forrásból, mint húsfélékből. Azonban az emésztési folyamatok során a nátrium-nitritből nitrózamin képződik, és ez az anyag felelős a problémáért. A nitrózamin egy erőteljesen rákkeltő hatású anyag, azonban nem minősül összetevőnek (mert eredetileg nem volt az élelmiszerben), így jelenlétére gyakran nem is derül fény. A nitrózaminok előfordulhatnak még olyan élelmiszerekben, melyek savanyítási eljárással, füstöléssel, olajban sütéssel készülnek (sör, sajt, halkészítmények, és természetesen a dohányfüstben is jelen vannak).

Az összetevők ismerete még nem elég ahhoz, hogy össze lehessen állítani egy precíz feketelistát a káros élelmiszerekről, melyeket mindenképp kerülni kellene. Ezért figyelmesen és aktívan kell olvasgatni a termékek címkéit és keresni a káros anyagokat vagy az azokra utaló jeleket.

Az öt leginkább kerülendő élelmiszer

  • Hot-dog: A rákellenes szervezetek szerint a gyerekeknek nem szabadna többet enni, mint 12 adagot egy hónapban (jobb esetben még ennyit se kéne), mert kockázatos. Ha mégse tudnád megállni, akkor keress olyan változatokat, melyekben nincs vagy csak csekély mennyiségű a káros anyag.
  • Feldolgozott húskészítmények, bacon szalonnák: A húsban szinte ugyanannyi nátrium-nitrit található, mint a hot-dogban. Egyesek esetében nincs nitrit, de azok ritkábbak és rendszerint a biotermékeket áruló üzletek polcain találhatók meg. A bacon szalonna szintén jelentős mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, ami szintén növeli a rák kockázatát, beleértve a mellrákét is. Minél jobban visszaszorítod ezen ételek fogyasztását, annál többet teszel az egészségedért, főként a szíved fogja meghálálni a zsíros ételek kerülését.
  • Fánk (és más olajban sült tésztaféleségek): Ezek jelentős mértékben tartalmaznak hidrogénezett növényi olajat, fehérlisztet, cukrot és nem mellékesen akrilamidokat. Lényegében az egyik legrosszabb, rák előidéző ételcsoport, amivel csak találkozhatsz. A legtöbb élelmezési szakértő egyetért abban, hogy ezek a legkárosabb élelmiszerek és sajnálatos módon a gyerekek igen sokat fogyasztanak ezekből.
  • Sült krumpli: Már az elkészítése se bíztató, hiszen hidrogénezett olajban és magas hőmérsékleten sütik a krumplit, sőt egyes gyorséttermi láncoknál még cukrot is adnak hozzá, hogy minél ellenállhatatlanabb legyen. Nem csak a vérerekre káros, hanem akrilamidokat is tartalmaz, így igen erős rákkeltő hatású, mindezekért tiltani kéne a forgalmazását.
  • Chips, édes és sós sütik: Az előbbiek sok sót, akrilamidot, zsírt, az utóbbiak pedig rendszerint fehérlisztet, cukrot és sok transzzsírsavat tartalmaznak. Ráadásul nem elég csak figyelmesen elolvasni a termék címkéjét, hanem dekódolni is kell annak tartalmát, ugyanis a gyártók trükköznek és megpróbálják megtéveszteni a vásárlókat másféle elnevezések használatával. Így gyakorlatilag elrejtik a káros összetevőket az óvatlan vásárlók elől. Például: az MSG-t letudják azzal, hogy csak az élesztőkivonatot tüntetik fel, amiben benne van a monoszódium-glutamát. Vagy addig manipulálnak javasolt adagokkal (vagy az egységre vonatkoztatott tápérték táblázattal), amíg nem foghatják rá azt, hogy a termék transzzsírsavaktól mentes, még akkor is, ha jókora adag van benne a káros anyagból.

Hogy csökkented vagy kerülheted el az említett ételféleségek fogyasztását, mit tehetsz még a rák megelőzésének érdekében?

A lényeg igen egyszerű: csak feldolgozatlan és lehetőleg egészben kapható élelmiszerféleségeket egyél, túlnyomó részben lehetőleg nővényi eredetűeket.

Olyan ételeket kell előnyben részesíteni, melyek bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavat és más esszenciális zsírsavféleségeket. Sok zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani (soknak rákellenes, de legalábbis jó antioxidáns hatást tulajdonítanak). A rendszeres testedzés szinte elengedhetetlen, mert a tumor nem képes fejlődni jó oxigénellátottságú környezetben. A vércukorszintet pedig normál értéken kell tartani. Valamint mindenképp kerülni kell a gyorséttermeket és az „annyit eszel, amennyi beléd fér” típusú helyeket, mert ezek szinte hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól.

Természetes C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ajánlott, mert ez a vitamin megakadályozza a nitrit nitrózaminná alakulását, és segít erősíteni az immunrendszert. A D-vitamin kiváló rákellenes hatással bír, ezért mindenképp tartózkodj sokat szabad levegőn, hogy szervezeted kellő napfényhez jusson, közben tavasztól őszig ügyelje a napvédő készítmények használatára és kerüld a szoláriumot, mert au csak rákot okoz). Mindig gondoskodj a szervezeted megfelelő vízellátottságáról, mert a szervezet csak így képes hatékonyan megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást/drogozást, valamint tartózkodj a különféle kozmetikai és illatszerektől, mivel gyakorlatilag mindegyik tele van potenciálisan rákot okozó vegyi anyagokkal.

A rák megelőzése létkérdés és magán a megelőzésen van a hangsúly, a WHO szerint is a rákos esetek 70%-a megelőzhető lenne egyszerű életmód és étrendbeli változtatásokkal.

(KamaszPanasz - N. L., naturalnews.com, Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)