reggeli
#Táplálkozás

Allergiát okozhatnak a gyorsételek

2013.01.18.
2 perces olvasási idő

Azok a fiatalok és gyerekek, akik heti háromszor vagy annál többször gyorsételt fogyasztanak, nagyobb eséllyel tapasztalnak magukon allergiás reakciókat – derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból.

Gyakori az allergia

Az allergiás reakciók közé tartoznak az asztmás rohamok, az ekcéma és a szénanátha. Bár a tanulmány nem bizonyítja azt, hogy közvetlenül a hamburger, a sült krumpli és a csirkefalatkák okozzák ezeket a problémákat, de nehéz nem észre venni az összefüggést a kettő között.

„A tanulmány egy újabb bizonyíték arra, hogy a gyorsételek fogyasztása káros hatással van az egészségünkre.” – mondja Hywel Williams, az angliai Nottingham Egyetem dermato-epidemiológia professzora, a cikk társszerzője. „Az, hogy a kutatásra alapozva javaslatot tehetünk-e a gyorsételek fogyasztásának visszafogására az allergiában szenvedőknél, még vita tárgyát képezi.” – tette hozzá a professzor.

A kutatás a legátfogóbb nemzetközi tanulmány, ami eddig ebben a témában készült. Az eredmények mind a fiúkat, mind a lányokat tekintve, családi helyzettől függetlenül, globális szinten is egybecsengenek.

Williams szerint „a felismerésnek közegészségügyi vonatkozásai is lehetnek, hiszen az allergiás reakciók előfordulási gyakorisága folyamatosan nő, a gyorsételek pedig népszerűbbek, mint valaha.” Óvatosságra intve ő is megjegyzi, hogy az allergia előfordulását más, a kutatás során nem mért viselkedési tényezők is befolyásolhatják.

A kutatást január 14-én a Thorax online számában közölték.

Kapcsolat a gyorsételek és az allergia között

A kutatásba a világ 51 országából 319 000, 13-14 éves tinédzsert és 31 országból több mint 181 000, 6-7 év közötti gyermeket vontak be. A gyerekeket és szüleiket asztmás panaszok, orrfolyás és orrdugulás, könnyezés, valamint ekcéma előfordulásáról kérdezték, és arról, hogy milyen ételeket fogyasztottak a hét folyamán.

A gyorsételek és az egészségügyi panaszok között jól felismerhető kapcsolat mutatkozott mindkét korcsoportban. Azoknak a tinédzsereknek a körében, akik legalább heti háromszor fogyasztanak gyorsételt, 39%-kal gyakoribb a súlyos asztma, mint a gyorsétellel nem, vagy alig élő társaik körében. A fiatalabb gyerekeknél ugyanez az arány 27% - az ő esetükben jelentős a szénanátha és az ekcéma kockázatának növekedése is.

A heti legalább háromszori gyümölcsfogyasztás ezzel szemben a tinédzsereknél 11%-kal, a gyerekeknél 14%-kal enyhítette az allergiás tüneteket.

„A gyorsételek több szempontból is káros hatással vannak az egészségre.” – mondja Samantha Heller, a Griffin Kórház fiziológusa és táplálkozás-szakértője (Connecticut, USA).

Miért káros a gyorsétel?

„Hírhedten magas a sótartalmuk, sok bennük a telített zsírsav, a transz-zsírsav, a finomított szénhidrátok - viszont alig tartalmaznak egészséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat és rostot. Nem hiszem, hogy bármelyik szülő kényelemből gyorsételeket adna gyermekének, ha teljes mértékig tisztában lenne azzal, milyen káros hatással lehetnek a gyerekek egészségére.” - folytatta a szakértő.

Az egészséghez nélkülözhetetlenek a vitaminok, az ásványi anyagok, az antioxidánsok és az egészséges zsírok. Azokat a gyerekeket, akik rendszeresen gyorsételeket fogyasztanak, nem csak a betegségeket előidéző transz- és telített zsírok, só, és finomított szénhidrátok negatív hatása, hanem az egészséghez szükséges tápanyagok hiánya is fenyegeti.

„Ez krónikus betegségekhez, például szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, cukorbetegséghez, túlsúlyossághoz, viselkedési zavarokhoz – és az újabb kutatás szerint lehetséges, hogy asztmához, ekcémához, és náthához is vezethet.” – mondta Samantha Heller.

„Az otthoni étkezéssel nemcsak pénzt lehet megtakarítani, de a család is egészségesebb lesz. Hamburgert friss és egészséges alapanyagokból otthon is könnyen tudunk készíteni.” – tette hozzá a táplálkozás-szakértő.

(M. N. - medicinenet.com)