energiaital
#Táplálkozás

A pörgésnek ára van! Az energiaitalokról

2009.10.30.
2 perces olvasási idő

Manapság az energiaitalok egyre nagyobb teret hódítanak a piacon, és már minden egyes boltban beszerezhetünk egy dobozzal. De mi is valójában ez az energia ital? Mi az oka annak, hogy ennyire népszerű? Mik a hatásai a szervezetre?

Az energiaitalok, melyeknek már számos fajtája van olyan üdítő italok melyek nagy dózisban tartalmaznak cukrot, koffeint, taurint és más legális stimuláló anyagokat, mint például ephedrine, guarana és ginseng. Ezek az energiaitalok 80-250 milligramm koffeint tartalmaznak, nagyjából ennyi koffein található egy nagy bögre erős kávéban.

A gyártók azt állítják, hogy az energiaitalok a magas koffein és taurin tartalom révén növelik a koncentrációs készséget, fokozzák az éberséget, növelik a fizikai teljesítményt. Ezek az állítások korlátozott számú tudományos kísérleteken alapulnak, viszont a negatívumokról nem kapunk információt. Bontsuk le az energiaitalt összetevőire, hogy megtudjuk az igazságot.

Koffeinenergiaital

Ez az az anyag az energiaitalok legaktívabb összetevője. Számos kísérlet próbálta már bebizonyítani a koffein egészségügyi hatásait, eredménytelenül. Viszont a tények bizonyítják, hogy tachycardiát, azaz pulzusszám emelkedést idéz elő, valamint növeli a vérnyomást. A koffein nagy dózisban idegességhez, ingerlékenységhez, álmatlansághoz vezet. A koffein hosszú távú kockázatai a keringési megbetegedések valamint a cukorbetegség.

Guarana

A guarana egy Dél-Amerikában őshonos növényfajta, melynek hatóanyaga a guaranine, aminek a hatásai hasonlóak a koffeinéhez. Nagyon kevés információt tudunk erről az anyagról, éppen ezért az egészségügyi szakértők gyanakvóak a guarana tartalmú készítményekkel szemben.

Taurin

A taurin egy normál metabolit, ami a testben is megtalálható, az epesav alkotórésze. Élettani hatása még csak részben ismert. Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, egyes szövetek normális működésében, az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását, ezáltal nő a fizikai teljesítőképesség, csökken a vércukorszint. Az izmok tartós terhelése csökkenti az izmok taurin tartalmát, valószínűleg ennek is része van az izomgörcs kialakulásában. Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik.

Az energiaitalok veszélyei

Habár az energiaitalok egyik összetevője sem tűnik túl veszélyesnek önmagában, viszont az összetevők kombinációi veszélyesek lehetnek.
Az energiaitalok stimuláló szerek, melyek növelik a vérnyomást és a pulzusszámot, kiszárítják a testet és megakadályozzák az elálmosodást. Ezek a hatások nagyon károsak is tudnak lenni, hogyha sportolás közben fogyasztjuk a löttyöt. Az energiaitalok egyes alkotórészei vízelvonó hatásúak, és ezáltal a test kiszáradhat nagy fizikai megterhelés közben.

Az energiaitalok nagyon sok cukrot és kalóriát tartalmaznak és ezáltal elhízáshoz vezethetnek. Nagyon csábító az energiaitalokban az a tényező hogy finomak, sokan csak az íze miatt fogyasztják.

Egészségesebb alternatívák

Ha nem tudsz fölébredni, vagy egyszerűen csak állandóan fáradtnak érzed magad, semmiképp se az energiaitalhoz nyúlj elsőként, gondolj arra, hogy talán változtatnod kellene az életmódodon, hogy természetes módon legyél mindig friss és aktív. Itt van néhány tipp hogyan tudod ezt elérni:

- Mindig reggelizz. Ha eszel valamit reggelente, beindítod a rendes anyagcseréd, és ezáltal nem leszel fáradt.

- Egyél valamit minden órában. Gyakran elfáradunk a miatt, hogy csökken a vércukorszintünk. Hogy ezt elkerüljük együnk minden órában egy kevés egészséges ételt.

- Igyál vizet. Ha ki vagy száradva, sokkal kimerültebb vagy. Igyál folyadékot, lehetőleg vizet minden órában, hogy ezt elkerüld.

- Fogyassz kevesebb édességet. Az olyan termékek melyek cukorban gazdagok hirtelen megnövelik a vércukorszintet, aztán a cukorszint hirtelen le is csökken. Ez a csökkenés vezet a kimerültség érzéséhez. Ha nem eszel édességeket, elkerülöd a vércukor ingadozást is.

- Mozogj! A mozgás a legjobb módszer arra hogy a keringésed megfelelő legyen, a mozgás által javul az anyagcseréd és frissebbnek érzed magad.

- Aludj! Mindig fáradt leszel, ha nem alszol eleget. Próbálj meg lelassulni és minimum 7 órát aludni minden éjszaka.

(G.V.)