energiaital
#Táplálkozás

Energiaital szomjoltásra? Rossz ötlet!

2010.07.08.
1 perces olvasási idő

Gyerekek és koffeinre érzékenyek számára kifejezetten ellenjavalltak az ilyen készítmények – hívja fel a figyelmet a németországi Országos Kockázatelemző Intézet aktuális közleményében. Hogy az energiaitalok nem minden kockázat nélkül fogyaszthatók, az is jelzi, hogy számos országban az italok kereskedelmi forgalomból való kivonását tervezik. Az elképzelések szerint ezután már csak a gyógyszertárakban lesz megengedett árusítása.

Különösen a fiatalabb korosztályok nyúlnak gyakran az energiaitalos doboz után anélkül, hogy tisztában lennének vele, mi is rejlik benne. Az innivaló – egészségi okokból – a tervek szerint Ausztráliában, Franciaországban és Dániában eltűnhet a boltok polcairól.

Az eddigiekhez képest szigorú változást az energiaitalok összetevőivel indokolják: koffein mellett a szintén élénkítő hatású taurin, rengeteg cukor, aromák, színezőanyagok és számos egyéb anyag adja a legtöbb ital bázisát. Az ilyen italok erősen élénkítő hatásúak, hizlalóak és szélsőségesen mesterségesek.

A kereskedelmi forgalomban kapható átlagos energiaital koffeintartalma 50 és 200 mg között mozog. Egy csésze eszpresszó 75-öt, egy kóla nagyjából 30-at tartalmaz. A szakértők kifejezetten azt tartják veszélyesnek, amikor a fiatalok – nem ritkán – alkohollal keverik, és hétvégente a szórakozóhelyeken nagy mennyiségben fogyasztják a veszélyes mixet.

Az élénkítő energiaital arra is képes, hogy annyira csillapítsa az alkohol hatását, hogy az érintett egyáltalán nem veszi észre, mennyire részegre itta magát.

Az energiaitalok körében új trendnek számít az úgynevezett energy shot, amely 25-75 milliliteres kiszerelésével alapjaiban véve az energiaital rövidital változata, ám ugyanolyan mennyiségben tartalmazza a hagyományos italok élénkítő összetevőit. A kis adag magában rejti a túladagolás veszélyét, amely alvászavart, idegességet és magas vérnyomást okozhat.

(forrás: Fókuszban a Nő)