alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Alkohol és energiaital: veszélyes páros

2023.01.21.
3 perces olvasási idő

Az alkohol és energiaital vegyítése trendi dolog lett manapság, de nem várt kockázattal is járhat egy új tanulmány szerint. Jól gondold meg, hogy mit mivel kombinálsz, mert olyan következményei lehetnek, amikre nem is gondolnál!

"A keverék jobban stimulálja az azt fogyasztókat, hamarabb lesz jókedvük, mintha csak alkoholt ittak volna. Azonban nem olyan hatással van az indulatokra és a gátlásokra, mint tisztán az alkohol" - mondta a kutatás vezetője, Cecile Marczinski.

"Az alkohol önmagában is feldob, valamint jó kedvű leszel tőle" - állítja Cecile. Ha energiaitallal keverik, akkor a hatás még intenzívebb lesz. Az energiaitalokban lévő extra koffein fokozza a hatást, ugyanis jóval több található bennük, mint az egyes üdítőitalokban, pedig ez utóbbiakat is rendszeresen keverik alkohollal.

Ha valaki megissza ezt a mixet, igen feldobottan fogja érezni magát, emelkedett hangulat és kirobbanó életérzés tölti el, ugyanakkor az ítélőképessége töredékére csökken, ami nem feltétlenül jó dolog. Az elmúlt néhány év során egyre népszerűbb lett az alkohol és energiaital keveréke az italozók körében. A népszerűség és elterjedtség jelensége ellenére, kevés vizsgálat irányult a keverék szervezetre kifejtett hatás tanulmányozásának céljából.

Egyes kutatások veszélyesnek találják, hogy alkoholos italokhoz plusz koffeint adnak és még külön kiemelten is reklámozzák ezeket az italokat. Ezért figyelmeztetést adtak ki az italgyártók felé, az esetleges veszélyeket jelezve (FDA 2010), hogy miért nem jó, ha koffeinnel dúsítják az egyes alkoholos termékeiket. Ennek eredményeképp néhány ilyen termék lekerült a boltok polcairól, más gyártók pedig beleegyeztek, hogy leállítják a gyártását ezeknek a termékeknek. Az energiaitalok a magas koffeintartalom mellett más növényi alapú serkentőket, cukrot és gyógynövénykivonatot is tartalmaznak.

Alkohol és energiaital keveréke

A tanulmány során 56 egyetemista/főiskolás diákot (átlagéletkor 24) vontak be 4 csoportra osztva őket. Az egyik csoport az alkohol és energiaital keverékét itta, mások csak alkoholt, a harmadik csoport csak energiaitalt, a negyedik pedig a kontrollcsoport volt, ők placebót kaptak.

Az italok elfogyasztása után a kutatók viselkedéstesztnek vetették alá az önkénteseket. A hitelesség érdekében arra is odafigyeltek a kísérletet végzők, hogy megvárják, amíg a véralkohol szint eléri a megengedett határértéket, az alkoholt is fogyasztó 2 csoportnál. Számítógépes teszteken vizsgálták a viselkedésüket, valamint az egyes válaszokhoz szükséges reakcióidejüket.

A számítógépes teszteken kívül, még egy kérdőívet is ki kellet tölteniük a résztvevőknek, melyben arra kellet válaszolniuk, hogy mennyire érzik az egyes italok a hatását és az milyen. A válaszok szerint a keveréket fogyasztók kevésbé érezték az alkohol „toxikus” hatását, mint azok, akik csak tisztán ittak alkoholt. A fiatalok viselkedése, különösen az indulatosság (ami miatt a kutatók leginkább aggódnak) hasonló volt az energiaital+ alkohol keverék és a tiszta alkohol fogyasztás esetében.

Az élénkítő hatás azonban eltérő volt az egyes italok esetében. A keverék kétszer nagyobb mértékben hatott az azt fogyasztókra, mint a natúr alkoholos ital. A véralkoholszint nagyjából azonos volt a 2 csoport esetében (alkohol, alkohol + energiaital).

Egy másik nézőpontból

A tanulmány eredményei megfelelően tükrözik, az orvosok által évek alatt begyűjtött gyakorlati tapasztalatokat. Állítja Dr. Steven Lipshultz, ő ugyan nem vett részt a tanulmány elkészítésében, de az ő érdeklődését is felkeltette a vizsgálat.

Lipshultz nemrég jelentette be kutatásának eredményeit, ami az energiaitalok veszélyeivel foglalkozik. Az után fogott az energiaitalok tanulmányozáshoz, miután néhány gyerek kórházba került az ital miatt, ráadásul ezekkel a páciensekkel személyesen is foglalkozott.

Már egy ideje köztudott dolog, hogy a keverék sokkal veszélyesebb, mint az alkohol vagy energiaital külön-külön - mondta Lipshultz. Az új tanulmány most megerősítette azt, amit már más vizsgálatok is előre jeleztek, hogy az alkohol és energiaital keverékének sokkal nagyobb a kedvezőtlen hatása az emberi szervezetre, mint a komponenseknek önmagukban.

Lipshultz különösen problémásnak látja a helyzetet, mert a kutatások szerint vannak a keverékre hiperérzékeny személyek, akiknél komoly egészségügyi kockázattal járhat az ital fogyasztása, a gond pedig az, hogy ezek a személyek még csak nem is sejtik, hogy milyen bajuk származhat egy ártatlannak induló italozásból.

Például egy rejtett vagy addig nem diagnosztizált szívelégtelenségben szenvedő tini esetében könnyen komoly gondot okozhat a keverék. Hogy miért növeli az energiaital az alkohol egyes hatásait, a következőket mondta Lipshultz. Normális esetben, ha sok alkoholt iszol, arra a szervezeted a következőképp reagál, igen álmos és fáradt leszel, idővel pedig kiütöd magad, ez egyfajta védekezés is.

Azonban az energiaital nem engedi, hogy elálmosodj, hanem pörögsz tovább és ez nagyobb fokú stressznek teszi ki a szervezetet, ami nem egészséges, állítja Lipshultz, valamint ellenzi a két ital keverését és nem tartja jó dolognak, hogy a fiatalok így rongálják önmagukat.

Az energiaital-gyártók szemszögéből

A tanulmány eredményeinek ismertetése után megkérdezték a nagy energiaital gyártó cégek képviselőit is, mondjál el véleményüket, álláspontjukat.

Az egyik cég marketingese szerint ellenzik, hogy bárki is alkohollal keverje terméküket. Külön felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy nem ajánlatos a terméküket bármilyen, alkoholos készítménnyel vegyíteni, valamint kérik őket, hogy tartózkodjanak az efféle eljárásoktól. Ráadásul az adott termék inkább sportital, nincs benne szénsav, és cukormentes, így kevésbé alkalmas az alkohollal való keverésre, valamint felnőttek számára készült kávé helyett. Nyilatkozta a cég képviselője.

Az egyik energiaitalgyártó képviselője szerint a tanulmány igazolja az ital élénkítő és teljesítmény növelő hatását, de csak ha önmagában fogyasztják. Valamint hozzátette, hogy a vizsgálatokból is látszik az alkohol jól ismert, a szellemi és fizikai folyamatokra gyakorolt negatív hatása.

(KamaszPanasz - N. L.)