#Prevenció

Az alkohol emberi szervezetre és pszichére gyakorolt hatásai

2017.05.27.
2 perces olvasási idő

Az alkoholnak számos előnyös felhasználási területe létezik. Így például használható a bőr tisztítására, fertőtlenítésére, az izzadás csökkentésére (sok dezodor is tartalmaz alkoholt), tartósításra, sőt még az étvágy, illetve emésztés fokozására is. Mindemellett azonban fontos megismerkedni a káros és veszélyes hatásaival is!

boe

A mértékletes alkoholfogyasztás része a kultúránknak: ünnepekkor, összejöveteleken elfogadott egy-egy pohár pezsgő, bor vagy éppen sör elfogyasztása, a pálinkafőzés Magyarországon pedig igazi tradíció. A hangsúly a mértékletességen van, amíg ezt szem előtt tartjuk, addig kicsi az esélye a szenvedélybetegség kialakulásának.

A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz.

Az alkohol mint gondűző

Az alkoholfogyasztás gyakori oka, hogy az ember szeretne kicsit kiszakadni a környezetéből, elfelejteni a mindennapi gondjait, vagy itallal betölteni a magányt. Vigyázni kell azonban, mert ez a tevékenység könnyen mindennapi szokássá, függőséggé válhat, ami az embert nemcsak fizikailag (pl. májbetegségeket okozva), de lelkileg is tönkre teszi. Könnyen előfordulhat, hogy az eredeti probléma, ami miatt elkezdtünk inni, nemhogy megoldódik, hanem egyre súlyosabbá válik. Ezek az emberek aztán könnyen elveszíthetik a munkájukat, családjukat és legrosszabb esetben az utcára kerülhetnek.

alkohol

Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Szenvedélybetegség, melyre kitartó alkoholfogyasztás jellemző annak ellenére, hogy különböző testi, lelki, egyéb tünetek jelennek meg. Az alkoholfogyasztás esetében a hangsúly nem az elfogyasztott alkohol mennyiségén van, hanem az általa kiváltott hatásokon. Az alkoholbetegség testi, lelki elváltozásokkal jár, hatása van az emberi kapcsolatokra és a társadalmi, anyagi helyzetre.

Egy egységnyi alkohol 10 ml tiszta szesznek felel meg, ez egy pohár sörnek (3 dl), 1 dl bornak, illetve 3 cl tömény italnak felel meg.

A nemzetközi statisztikák alapján a napi ajánlott maximális alkoholfogyasztás felnőtt férfiak esetében 1,5-2 egység, felnőtt nők esetében 1-1,5 egység.

A mértékletesség határait túllépve azonban megjelennek a különböző testi és lelki károsodások.

Az alkoholbetegség kialakulása, fázisai

Kezdeti fázis:

Kezdetben az alkoholfogyasztás kikapcsolódás. Az első fázis, amikor valaki „alkalmi ivó”, „szociális ivó”, vagyis valamilyen eseményhez (pl. születésnap, karácsony, újév, bulik stb.), társasághoz kapcsoltan, felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. Ebben a fázisban még határt tud szabni az alkoholfogyasztás mértékének.

Kontrollvesztés szakasza:

Kontrollvesztés esetén az egyén már nem képes kontrollálni ivásának mennyiségét. Ekkor jelennek meg a testi, lelki, szellemi tünetek, illetve a társadalmi és anyagi helyzet, a magánélet is kárt szenved.

Függőség állapota:

Az egyén saját akaratából már nem képes az alkoholfogyasztás abbahagyására. Ha mégsem jut alkoholhoz, akkor súlyos megvonási tünetek jelentkeznek.

A megvonási tünetegyüttes

Ha az alkoholista, hosszabb időn át tartó folyamatos ivás után hirtelen abbahagyja az ivást, általában elvonási tünetek lépnek fel. Az alkoholelvonás tünetei 12-48 órával az italfogyasztás abbahagyása után kezdődnek. Enyhe tünetei a remegés, a gyengeség, az izzadás és a hányinger. Egyes esetekben görcsök alakulhatnak ki (ún. alkoholos epilepszia vagy rumgörcs). Az ivást hirtelen abbahagyó nagyivókban napokon át tartó alkoholos hallucinózis jelentkezhet: a beteg hangokat hall, melyek vádlóak és fenyegetőek, félelmet és rettegést váltanak ki. Ha az elvonási tüneteket nem kezelik, nagyon súlyos állapot, az úgynevezett alkoholos delirium, vagy delirium trémensz léphet fel.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)

Kapcsolódó címkék

alkohol