automata külső defibrillátor
#Prevenció

AED: automata külső defibrillátor - Hogyan működik?

2016.04.17.
1 perces olvasási idő

Az automata külső defibrillátorok biztonságos, megbízható eszközök olyan emberek kezében is, akik nem tanultak újraélesztést. Lássuk, mit kell tenned vészhelyzetben.

boe

Még a mentő kiérkezése előtt megvalósítható a korai defibrillálás. Az AED felhelyezése alatt is javasolt a folyamatos mellkasi kompresszió kivitelezése a lehető legrövidebb megszakítással.

Hogyan működik a defibrillátor?

A készülék két elektródával van csatlakoztatva a beteghez, ritmust analizál és közben utasítást ad az újraélesztőnek. Ha kamrafibrillációt érzékel, figyelmeztet az elektrosokk szükségességére. A sokk leadását engedélyeznie kell az újraélesztőnek a piros gomb megnyomásával. A készülék leadja a sokkot, majd ismét analizál. A ritmusanalíziseket 2 percenként végzi, ezalatt leállítja az újraélesztést. Fontos, hogy az újraélesztést végzők figyeljenek a hangutasításokra és azonnal reagáljanak.

defibrillátor

Magyarországon megtalálható egyes bevásárlóközpontokban, nagyobb tereken, metróállomásokon, különböző oktatási és hivatali intézményekben. Az országon belül üzemelő készülékek elérhetőségét az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázis tartja számon.

A WEBBeteg elsősegély oldalán is megtekinthető, hogy pontosan hol található országszerte defibrillátor.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe)