Főoldal / PREVENCIÓ / AED: automata külső defibrillátor - Hogyan működik?
  2016-04-17

AED: automata külső defibrillátor - Hogyan működik?

Az automata külső defibrillátorok biztonságos, megbízható eszközök olyan emberek kezében is, akik nem tanultak újraélesztést. Lássuk, mit kell tenned vészhelyzetben.

Még a mentő kiérkezése előtt megvalósítható a korai defibrillálás. Az AED felhelyezése alatt is javasolt a folyamatos mellkasi kompresszió kivitelezése a lehető legrövidebb megszakítással.

Hogyan működik a defibrillátor?

A készülék két elektródával van csatlakoztatva a beteghez, ritmust analizál és közben utasítást ad az újraélesztőnek. Ha kamrafibrillációt érzékel, figyelmeztet az elektrosokk szükségességére. A sokk leadását engedélyeznie kell az újraélesztőnek a piros gomb megnyomásával. A készülék leadja a sokkot, majd ismét analizál. A ritmusanalíziseket 2 percenként végzi, ezalatt leállítja az újraélesztést. Fontos, hogy az újraélesztést végzők figyeljenek a hangutasításokra és azonnal reagáljanak.

Magyarországon megtalálható egyes bevásárlóközpontokban, nagyobb tereken, metróállomásokon, különböző oktatási és hivatali intézményekben. Az országon belül üzemelő készülékek elérhetőségét az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázis tartja számon.

A WEBBeteg elsősegély oldalán is megtekinthető, hogy pontosan hol található országszerte defibrillátor.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boeBOE Facebook)