ital
#Drog, cigi, alkohol

14 tény az ivászatról

2023.08.19.
3 perces olvasási idő

A legtöbb alkohollal és ivászattal kapcsolatos „bölcsességgel” nem stimmel valami, ezért lerántjuk a leplet a 14 leggyakoribb elméletről. Kiderül, hogy mely állítás igaz, és mely bizonyult tévhitnek.

1. A férfiak többet ihatnak, mint a nők, anélkül, hogy lerészegednének

IGAZ. Általánosan a férfiak többet ihatnak, mielőtt részegek lennének. Ennek fő oka az, hogy a férfiak testsúlya nagyobb, ezáltal az alkohol kevésbé lesz koncentrált a vérükben. Emellett a férfiak teste több vizet is tartalmaz, így a bevitt alkohol nagyobb vérmennyiségben oszlik el.

Ha egy 63,5 kilós nő több órán keresztül próbál meg lépést tartaniegy 81,5 kilós férfival, olyan véralkoholszintet érhet el, ami kétszer magasabb, mint a férfié.

2. Sok időbe kerül törvényesenittassá válni

HAMIS. Ha például vezetésről van szó, itthon a zéró tolerancia elve működik, ami szerint már 0,1 mg/l véralkoholszint felett is szabálysértésről van szó. Hogy mennyi időbe kerül elérni ezt a szintet, az nem csak a fogyasztott alkohol mennyiségén, koncentrációján múlik, de a fogyasztó súlya és neme is fontos szerepet játszik.ivászat

3. A kávé józanít

HAMIS. Ha az alkohol egyszer már bekerült a véráramba, akkor ezt az értéket már nem nagyon lehet befolyásolni, amíg a máj fel nem dolgozza az alkoholt. A kávé nem fog segíteni, de a hideg zuhany vagy a mozgás sem segít a hiedelmekkel ellentétben.

A kávé vagy egyébként még inkább az energiaitalakár még veszélyes is lehet, hiszen megvan az a rossz tulajdonsága, hogy hatására a fogyasztó józanabbnak érzi magát ezáltal több olyan veszélyes helyzetbe is belemehet, ami balesetet okoz, vagy akár az életét is követelheti. Gondoljunk csak az ittas vezetésre.

4. Ha ivászat előtt eszel, akkor többet ihatsz, mielőtt lerészegednél

IGAZ. Ha az alkohol étellel keveredik, akkor jóval hosszabb idő alatt fejti ki a hatását, mint éhgyomorra, mivel lassul a felszívódása. A legtöbben hasznosnak találják, ha elfogyasztanak valamit este, mielőtt elindulnak szórakozni.

Nem csak az étel, az alkoholmentes ital is segíthet, hogy nehezebben részegedj le. Alkoholfogyasztás közben igyál ásványvizet!

5. Egyes emberek jobban bírják az alkoholt

IGAZ. Ám fontos azt is megjegyezni, hogy az az érzés, hogy mennyire bírod az alkoholt, csak azt fejezi ki, hogy mennyire érzed magadat józannak, nem azt, hogy valójában mennyire vagy az. Mielőtt megörülnél a magas alkohol-toleranciádnak, érdemes elgondolkodni azon, hogy az orvosok szerint ez magas rizikófaktornak számít az alkoholizmus kialakulásánál hiszen így jóval több alkoholt kell fogyasztanod, hogy érezd a hatását, mint azoknak, akik nem bírják olyan jól az italozást.

6. Egy ital nem befolyásolja a vezetési képességeket

HAMIS. Akármilyen mennyiségű alkoholt is fogyasztasz, mindenképpen hatással lesz a kormány mögötti képességeidre. Kutatások is igazolják, hogy már egyetlen ital elfogyasztása után is lassulnak a reflexeid.

7. A sört pálinka előttmondásnak van alapja

HAMIS. A logika a sört rövid ital előttmondásnak az az egyetlen alapja, hogy késő este a szervezet egyszerűbben dolgozza fel az alacsony alkoholtartalmú italokat, mint például a sört. Ám a másnaposság leginkább azon múlik, hogy mit iszol, nem pedig azon, hogy milyen sorrendben.

Azt viszont fontos tudni, hogy az alkoholos italok keverése jobban hat, mert nehezebb feldolgozni, ezáltal komolyabb problémákat is okozhat!

8. Ha a gyerekeket hagyják inni, akkor kevésbé lesznek hajlamosak később alkoholizmusra

HAMIS. Kutatások igazolják, hogy azok a középiskolás tanulók, akik szülői engedéllyel isznak, később sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholisták ez még inkább igaz, ha a fiatalok otthon is ihatnak a barátaikkal. Így minél később kezdenek el a fiatalok italozni, annál kisebb lesz a veszélye a később kialakuló alkoholproblémáknak.

9. A barnasör több alkoholt tartalmaz

HAMIS. A sör színének nincsen sok köze ahhoz, hogy milyen is az alkoholtartalma. A szín általában a maláta és az egyéb összetevők, illetve a sör készítésének hossza alapján változik. A legtöbb sör 4-7%-os alkoholtartalommal rendelkezik. Egyes barnasörök pedig kifejezetten kevesebb alkoholt tartalmaznak.

10. A rövid italokban lévő alkohol sokkal erősebb

HAMIS. A sörben, a borban és a röviditalokban is ugyanaz az alkohol található meg (etanol). Ami különbözik, az az alkoholtartalom ha ez ugyanannyi lenne, akkor minden ital ugyanolyan hatást fejtene ki, csak ízükben különböznének. Persze a rövid italoknak magasabb az alkoholtartalmuk, de még ez is becsapós lehet, hiszen gyakran egyetlen koktél több alkoholt tartalmaz, mint egy egyszerű feles.

11. Az alkohol pusztítja az agysejteket

HAMIS. Az alkohol valójában nem pusztítja az agysejteket, kizárólag arra van hatással, hogy azok hogyan kommunikálnak egymással. Persze az alkoholizmus valóban neurológiai problémákhoz vezethet, melyek leggyakrabban memóriaproblémákat okoznak.

12. Az alkoholt kialszod

HAMIS. Attól, hogy már nem iszol többet, a szervezetednek még ugyanúgy fel kell dolgoznia az addig megivott alkoholt, így akár alkoholmérgezés is kialakulhat. Ha valaki elalszik egy komolyabb ivászat után, félrenyelheti a saját hányását álmában, és ez fulladásos halálhoz vezethet. Szóval fontos vigyázni arra, aki túl sokat ivott, nem pedig hazaküldeni, hogy aludja kia baját. Ha bárkit látsz, hogy lassan vagy természetellenesen lélegzik, vagy kék/sápadt a bőre, esetleg nem tudod felébreszteni, akkor azonnal hívd a mentőket (104) vagy a 112-t.

13. A sötét színű italok komolyabb eséllyel okoznak másnaposságot

NEM. A másnaposság mértéke az elfogyasztott etil-alkohol (etanol) mennyiségétől függ, nem az ital színétől.

14. Az alkoholizmus örökletes

IGAZ. Azok az emberek, akiknek van alkohol- (vagy drogproblémákkal) küzdő rokonuk, azoknál nagyobb az esély ezen problémák kialakulására. Minél több és közelebbi ilyen rokona van, annál nagyobb a kockázat. A kockázat még nagyobb, ha ezen rokonok ugyanolyan neműek, mint az érintett. Hogyan lehetséges ez? Még a kutatók sem állíthatnak biztosat, ám úgy tűnik, hogy egy személy válasza az alkoholra részben örökletes.

(KamaszPanasz - Gy. A., cbsnews.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)

Kapcsolódó címkék

alkohol