alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Mi történhet veled, ha részeg vagy?

2023.04.14.
1 perces olvasási idő

Mondtad már valaha, hogy tényleg megbántad? De ekkor nemcsak fizikailag voltál rosszul (tehát másnapos), hanem lelkileg is. Viszont ezen utólag már nem tudsz változtatni.

Ha néha-néha, családi összejöveteleken vagy baráti találkozón iszol egy pohárkával, az még nem baj. De az már igen, ha az a cél, hogy lerészegedj, amint van rá valami alkalmad.

Viselkedés

Ha részeg az ember, sok mindenre érzi magát képesnek. Ilyenkor kitágul a világ. Olyan dolgokat mersz megtenni, amit eddig nem mertél. A gátlásokat levetkőzi az ember és bátrabb lesz. Ami józanul rossz ötletnek tűnik, az részegen jónak, és ha meg is valósul, sokszor rosszul sülhet el a dolog.

Egy fiú részegen felmászott egy vonat tetejére a pályaudvaron, megfogta a vezetéket és megrázta az áram. Nem halt meg, de mind a két lábát elvesztette. Erről szól ez az egész. Ha másnap visszagondolsz az éjszakára, és csupán csak nevetsz rajta egyet, utána mindent folytatsz tovább, de abba nem gondolsz bele, hogy a „mókának” a következménye lehetett volna rosszabb is.

Ha ebből a „mókából” nagyobb, maradandó a kár, azt már hiába bánod, nincs visszaút.

Autóvezetés

Részegen merészebbek vagyunk. Ha van már jogosítványod, soha ne ülj autóba részegen! A reakcióidő lecsökken ilyenkor, hiszen az idegsejtek ingerület-átadási képessége lelassul az alkohol hatására. A reakcióidő normál esetben pár másodperc, ami részegen több, ez a különbség pedig emberélet(ek)et is követelhet. Ha elvállalod a bulin a sofőrködést, ne igyál!

Erőszak

Kétféle részeg ember létezik: az egyik csak „vigyorog” a sarokban és szereti az egész világot, a másik viszont agresszíven viselkedik. Az ilyen részeg kötözködik és verekszik. Ha iszol, rossz hírt keltesz magadról és a többiek elfordulnak tőled. A legjobb módja annak, hogy mindezeket megúszd, ha tizenévesen kerüld az alkoholt, felnőttkorban pedig a lerészegedést.

(KamaszPanasz - M. T.)