másnapos
#Drog, cigi, alkohol

Tuti tippek a másnaposság ellen

2009.04.03.
1 perces olvasási idő

A tinik alkohol fogyasztásának célja általában a hangulat fokozása, ám sokan csak kíváncsiságból, vagy azért isznak, hogy ne lógjanak ki a sorból. Esetleg ezáltal nagyobbnak, felnőttebbnek érzik magukat. Bármi is álljon a háttérben, jó, ha tudod, hogyan csökkentheted az alkohol szervezetedre gyakorolt negatív hatásait, kerülheted el a mérgezéses tüneteket.

1. Ne vesd rá magad rögtön a bárszekrényre! Hagyj elegendő időt a szervezetednek a pihenésre két ital elfogyasztása között.

2. Két alkoholtartalmú ital elfogyasztása között igyál alkoholmentes üdítőt.

3. Soha ne igyál alkoholt üres gyomorra! Az előzetesen elfogyasztott zsíros ételek lassítják az alkohol felszívódását.

4. Mindig tudd, mennyit ittál, és az elfogyasztott italoknak mekkora az alkoholtartalma.

5. Óvakodj a tömény italok fogyasztásától, vagy ha mindenképpen ki szeretnéd próbálni őket, higítsd! Ezek helyett okosabb választás az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök vagy bor fogyasztása.

6. Bármilyen csábító is lehet a buli hevében kipróbálni, ne használj gyógyszert vagy drogot, különösen akkor ne, ha ittál! Ezek együttes használata tovább növeli az egészségkárosít kockázati tényezőket.

7. Csak akkor fogyassz alkoholt, ha te akarod. Ne hagyd, hogy mások rád erőszakolják akaratukat!

8. Légy aktív! Ne ülj egész este egy helyben, a poharadat szorongatva. Minél aktívabb vagy, annál kevesebb alkoholt fogyasztasz, így könnyebben kontrollálhatod az alkoholszintedet.

9. Ne vegyél részt a „Ki bír többet inni?” fajta játékokban!

10. Még a buli vége előtt hagyd abba az alkoholfogyasztást, hogy májadnak legyen ideje feldolgozni az alkohol egy részét. Az utolsó órában már csak alkoholmentes italokat fogyassz!

11. Ne feledd el, hogy apró trükkök is segíthetnek: némi jégkocka, egy kisebb pohár vagy higított, „kevert” ital fogyasztásával csökkenthetőek az alkohol szervezetedre gyakorolt negatív hatásai.

12. Ha tudod, hol a határ, és odafigyelsz, másnap reggelre semmit nem kell megbánnod!

(KamaszPanasz)