eyeballing
#Drog, cigi, alkohol

Vodka a szembe - Veszélyes trükk

2010.06.10.
2 perces olvasási idő

Vodka eyeballing – ez a neve a legújabb őrületnek, mely Nagy-Britanniából indult, ám mára világszerte elterjedt a fiatalok között. Azonban kevesen tudják, hogy az új hóbort vakságot okozhat.

A módszer lényege, hogy a vodkát - amint azt a neve is jelzi - egyenesen a szemgolyóba töltik. A videómegosztókon számos ilyen kisfilm található, melyekre több ezer kattintás érkezik. Egyesek azért csinálják, hogy gyorsabban lerészegedjenek, bár szemészek szerint a kötőhártya és a szaruhártya túl kicsi ahhoz, hogy a vodka szembe öntésével sokkal hamarabb kerüljön bárki is emelkedettebb állapotba. Sokkal valószínűbb, hogy a kamaszok már az ittas állapot hatására, megváltozott értékítéletükkel így próbálják bebizonyítani barátaiknak, hogy milyen bátrak.

Égést, trombózist, vakságot okozhat

Szakértők szerint az új őrület egyáltalán nem kockázatmentes. Az eljárás nemcsak fájdalmas és fertőzésveszélyes, hanem a szem felszíni hámsejtjeit is károsíthatja. Mivel a vodka alkoholtartalma 40-50 százalék, könnyen okozhat égést és hegesedést a szaruhártyán. Amennyiben a hegesedés súlyos, akár vakságot is okozhat. Ugyanakkor gyulladást és trombózist – vérrögképződést az erekben - is előidézhet úgy, hogy csak nagyon kevés alkohol szívódik fel. Mivel ellentétben a gyomorral, a szem nem rendelkezik gasztro-intesztinális nyálkahártyával, mely segítené annak védelmét, a korábban fertőtlenítésre is használt vodka ilyen jellegű alkalmazása nagyon mérgező. Emellett a szem szaruhártyájának mélyebb rétegeiben található endothel sejtek pusztításával maradandó látáskárosodást is okoz.

Bátorság próba?

Kitűnő példa erre a 22 éves Melissa esete, aki idén fejezte be egyetemi tanulmányait. Ő „csak” a bal szemét öntözte vodkával rendszeresen, ám az már olyan fokú hegesedést okozott, hogy fiatal kora ellenére állandóan fáj a szeme, romlott a látása és orvosai szerint folyamatosan tovább romlik.
Egyszerű lenne az esetét annyival elintézni, hogy Melissa csak egy ostoba lányzó, ám sajnos egyre több, a felsőbb társadalmi rétegbe tartozó, elit iskolába járó fiatal próbálja ki az új hóbortot. A kérdés az, mi viszi rá az intelligens, értelmes tiniket ilyesmire?

Melissa szerint a legnagyobb gond az, hogy a szülők abban a tudatban engedik kollégiumba, buliba a gyermeküket, hogy az elég okos ahhoz, hogy ne csináljon semmi meggondolatlan őrültséget, s közben sejtelmük sincs arról, hogy milyen nyomás nehezedik rájuk, mikor a többiek közül kell kitűnni valamivel. A tinik ivási szokásai kicsúsztak az irányítás alól, ma már teljesen normális hétvégi programnak tartják a lerészegedést, ezért is akarnak kitűnni a többiek közül valami újjal, merésszel, szokatlannal.

Mindennek a veszélyét fokozza, hogy a fiatalok hajlamosak csak a pillanatnak élni, új dolgokat kipróbálni, anélkül, hogy a következményekre gondolnának. Ráadásul a mai versenyorientált világban sokan úgy érzik, akárcsak az élet többi területén (suli, vizsgák), tartani kell a lépést a többiekkel ezen a téren is. S mivel a fájdalom szinte elviselhetetlen, a vodka szembe töltése (eyeballing) egyfajta állóképességi, versenyképességi próbává vált.

Ne félj segítséget kérni!

Melissa korábban tökéletes látása megromlott, sérült szeme folyamatosan fáj, vérben van és könnyezik. Sminket nem tud használni, mert borzalmasan fáj és azonnal könnyezni kezd a szeme, ha belekerül bármi is. Saját tapasztalatából okulva mindenkit óva int az eyeballing kipróbálásától.

A dolog másik veszélye, hogy az eyeballing után tapasztalt fájdalmat sokan a másnaposságnak tudják be, vagy félnek orvosi segítséget kérni, pedig a károsodás mértéke szakszerű elsősegély nélkül visszavonhatatlan lehet. Soha ne próbáld ki, mert a látásodnál kevés értékesebb dolog van!

(KamaszPanasz)