alkoholfogyasztás
#Drog, cigi, alkohol

A tinikori italozás felnőttkori rossz döntésekhez vezethet

2011.02.05.
1 perces olvasási idő

Tanulmányok igazolják, hogy a tinikori alkoholfogyasztás rossz döntéshozatalhoz vezethet a későbbiekben. Ha fiatalkorban alkoholt fogyasztasz, későbbi életedben megfontolatlan döntéseket hozol.

Köztudott, hogy az alkohol lelassíthatja a gondolkodást, a reagálást és a döntéshozatalt. A Washingtoni Egyetem tudósai azt mondják, hogy a tinikori italozás, a helytelen felnőttkori döntéshozáshoz vezethet.

A korábbi felmérések kimutatták, hogy a kamaszkori túlzott alkoholfogyasztás, kritikusan megzavarhatja az agy fejlődését. Az új kísérlet szerint, amit patkányokkal végeztek, a túlzott alkohol használata “újradrótozhatja” az agyat, hogy felelőtlenül döntsön a jövőben.

Egy csapat fiatal “kamaszkorú” patkányt zselítinnal kevert alkoholhoz juttattak hozzá 20 napon keresztül. Egy másik csoportot alkoholmentes zselatinnal kezeltek ugyanannyi ideig. Három héttel később, amikor a patkányok már felnőttnek számítottak, kétféle választási lehetőséget kaptak: megnyomnak egy kart, ami mindig két cukros finomságot ad ki, vagy egy másik kart, ami finom golyócskákat ad vagy egyet sem.

Azok a patkányok akik alapvetően lerészegedtek kamaszkoruk alatt, nagyobb valószínűséggel nyomták a bizonytalan számban csemegéket osztó kart - a kockázatos választást. A több, nem alkohollal kezelt patkány sokkal következetesebben választotta azt a kart, ami biztos jutalmat ad, ebben az esetben 2 csemegét minden alkalommal.

Az álatok döntései hasonlónak mutatkoztak 3 hónappal később is, a sokkal inkább felnőttnek tartott “korszakukban”. A kutatók azt mondják, hogy az eredményeik segíthetnek feltárni a neurobiológiai kapcsolatot a tinikori alkoholfogyasztás, és a felnőttként meghozott rossz döntések között. Úgy hiszik, hogy az agy területei, beleértve azokat, amik a döntéshozatalért felelősek, lassabban fejlődnek, és a fejlődés meghosszabbodik a kamaszkorban.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy ezek a későbbi fejlődő módszerek a patkányokban a magas alkoholfogyasztás által befolyásolva vannak. Ezzel a kutatók alátámasztották, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a kamaszkori alkoholfogyasztás megelőzésére.

(Sz.L.)