alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkohol szexuális gondokat okozhat

2011.05.05.
1 perces olvasási idő

A rendszeres alkoholfogyasztás súlyosan károsítja mind a nők, mind a férfiak termékenységét: a férfiaknál többek között a herezsugorodását, terméketlenséget, impotenciát, míg a nőknél sikertelen peteérést, spontán vetélést okozhat. Az alkoholfogyasztás veszélyezteti a magzat normális fejlődését.


A Montana Állami Egyetem kutatói szerint az alkohol hathat a férfiak reproduktív rendszerére azáltal, hogy csökkenti annak tesztoszteron szintjét. A hosszadalmas alkoholfogyasztás szintén okozhatja a herék összezsugorodását, ami terméketlenséggel, impotenciával és másodlagos szexuális jellemzők romlásával is végződhet: például mellnagyobbodás, a mellkas-, és arcszőrzet csökkenése és a zsírnak a hasról a csípőre kerülése.

Az alkohol szintén befolyásolja a hormonkibocsátást, az agyalapi és hipotalamuszmirigyeket, amelyek problémákat tudnak okozni a férfiasságban.

A krónikus ivás a nőknél is sokféle problémát okozhat. A West Virginia Egyetem orvosai szerint az alkohol két legfőbb hatása a nőknél az abnormális menstruációs ciklus, és a sikertelen peteérés. Szintén okozhat spontán vetélést és a korai klimax egy fokozott kockázatát; azokban a nőkben akik sok alkoholt fogyasztanak a mellrák kockázata nagyobb.

Férfiaknál és nőknél egyaránt magas a kockázata hogy STD-t (szexuális úton terjedő betegséget) kapjanak amíg alkohol hatása alatt vannak: alkoholos befolyás alatt gyakoribb a védekezés elmulasztása és az alkalmi szexuális kapcsolat létrejötte.

Magzati alkohol szindróma

A Mayo Klinika szerint az Egyesült Államokban évente 40 ezer baba születik alkohollal kapcsolatos kárral. Az első trimeszter alatt a nő vagy naiv, vagy nem tudja hogy megtermékenyült, így a magzatot a fejlődés fontos szakaszai alatt károsítja az alkoholizálásával. Ha egy nő a terhesség első trimesztere alatt alkoholt fogyaszt, kockáztatja a magzati szív és más szervek rongálódását, a központi idegrendszert, és magzata arckarakterét. Az alkohol állandó fogyasztása a terhesség bármilyen szakasza alatt hathat a magzat agyára.

(I.S.)

Kapcsolódó cikkek