alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkohol tényleg butít?

2023.11.04.
1 perces olvasási idő

Az alkohol egy olyan kábítószer, amelyet, bár hosszú távon lehet használni, súlyos károkat okozhat a testben és a lélekben. A fizikai következményeken túl lélektani függőséghez is vezethet.

A pszichoaktív drogok közül (melyek a szervezetbe jutva, az idegrendszert megtámadva megváltoztatják annak működését) az egész világon az alkoholt használják a legtöbben. Mivel már alacsony mennyiségben is kezdődő koordinációs és ítélőképességi zavarokat okoz, hozzájárul a közlekedési balesetekhez és más súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek.

A mérsékelt ivástól összezavarodhatsz, szédülhetsz, émelyeghetsz, hányhatsz, a beszéded egybefolyhat. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás utáni reggel fejfájással, kiszáradt szájjal, fáradtsággal, émelygéssel ébredsz. Ezt nevezik másnaposságnak.

A másnaposság tünetei hamar enyhülnek, ám számos olyan negatív következménye is lehet az alkoholizálásnak, amik hosszabb távon keseríthetik meg az életedet. Fekélyek, alultápláltság, szexuális zavarok: mind eredhetnek hosszú távú alkoholfogyasztásból. Azok a terhes nők, akik isznak, magzati alkoholszindrómát okozhatnak a még meg sem született gyermeküknek, aki emiatt testi és szellemi károsodást is szenvedhet.

Májbetegség

Az ivással kapcsolatban az egyik legnagyobb kockázat a májkárosodás. A máj fokozott terhelésnek van kitéve, amikor az alkohol nagy mennyiségét kell feldolgoznia. Az immunrendszer legyengül, zsíros szövetek alakulnak ki a májban. Az alkoholfogyasztás számlájára írható a májzsugorodás és a májrák kialakulása is.

Miután a máj gyengévé válik, az alkohol más szerveket is roncsolhat. A májgyulladás agyi bántalmakat idézhet elő, így gyengíti például a mozgató funkciókat is. Ezt a rendellenes működést gyógyítani sajnos nem tudják, csak a májtranszplantáció (májátültetés) lehet a megoldás.

Méreg

Alkoholmérgezés már 5 ital gyors elfogyasztásából is bekövetkezhet, ami akár egy átlagos tivornya alkalmával is megtörténhet. A veszély a szívritmus felgyorsulásában és a légzés lelassulásában rejlik, ami kómához vezethet.

Az alkoholmérgezésben szenvedő ember elsápad vagy akár elkékül, hányhat sőt roham is törhet rá. Eszméletlenség következhet be, ami halállal is végződhet. Az öklendező reflexek eltűnése miatt sokszor ezek az emberek a saját hányásukba fulladnak bele.

Gondolkozz el...megéri?

(KamaszPanasz - I.S.)