alkoholista
#Drog, cigi, alkohol

Alkoholista szülővel egy fedél alatt

2023.05.25.
4 perces olvasási idő

Az alkoholfüggő az ital megszállottja lesz, és nem fogja tudni kontrollálni az alkoholbevitelét, még akkor sem, ha tisztában van azzal, hogy az alkoholizmus komoly egészségügyi problémákat okozhat, tönkreteheti a kapcsolatait, illetve anyagi gondok is felléphetnek.

Az alkoholizmus problémája egyre nagyobbá növi ki magát és az alkoholista személy életének minden területébe belegázol. Rengeteg családot érint az alkoholizmus, vagy az alkohol miatti bántalmazás. A probléma pedig előbb vagy utóbb tényleg eljut arra a szintre, hogy érzelmi függőség, pénzproblémák alakulnak ki, illetve később az alkoholista személy sokszor fizikailag is bántalmazza környezetét. Egy alkoholista szülővel nehéz együtt élni, ám mindenre van megoldás.

10 lépés, amit tehetsz

1. Értsd meg, hogy mi is okozza az alkoholizmust! A leggyakoribb ok a depresszió. Nagyon ritkán esik meg, hogy egy ember úgy válik alkoholistává, hogy nem depressziós – ám az alkohol csak még tovább ront a problémákon. Az egyetlen különbség a józan és a részeg depresszió között, hogy az ittas emberek elfeledkeznek magukról, elvesztik az irányítást maguk és a tetteik felett. Ám így egyes tetteket meg lehet magyarázni azzal, hogy csak elvesztették az irányítást – hiszen sokkal nehezebb józanon szembenézni a tényekkel. Az ittas állapot egyféle biztosíték arra, hogy minden felelősséget elháríthassunk.

2. Vedd észre, hogy ez nem a te hibád! Sok alkoholista szülő hibáztatja gyerekét az alkoholizmusa miatt. Még ha nem is mutogatnak ujjal rád, akkor is érezheted úgy, hogy ez a te hibád. Pedig ez nem így van. A szülő döntött az italozás mellett, nem pedig te. Emellett az alkohol hatására az ember sokkal inkább hibáztat bármi miatt másokat, mintsem magát.Alkoholista szülő

3. Engedd szabadjára az érzéseidet! Vegyél egy naplót, és írj le mindent, amit érzel. Vagy ha félsz, hogy a szülőd ezt megtalálná, akkor kezdj egy online naplóba, amit utána priváttá teszel. Ha az előzményeket is kitörlöd, akkor szinte teljesen lehetetlen lesz rábukannia. Így viszont szavakba öntheted az érzéseidet – és ha megpróbálod megfogalmazni őket, akkor jóval egyszerűbb lesz a velük való dűlőre jutás is. És sosem szabad elfojtani az érzéseidet, de ilyen esetekben ez gyakran megtörténik – és ez neked lesz rossz. Nem éri meg, inkább – még ha nehéz is – próbáld feldolgozni az érzéseidet kis darabonként, egyiket a másik után.

4. Ne bízz a szülőben! Ne hidd el azt, amit mond, amíg meg nem bizonyosodtál arról, hogy bízhatsz benne. Így például, ha elmész valahova, légy biztos abban, hogy van B-terved arra az esetre, hogy leissza magát és nem fog tudni elhozni téged.

5. Kerüld el az ittas szülővel való vitákat! Ráadásul egy ilyen vitában biztosan alulmaradsz, és még ha a szülőd nem is feltétlenül fog emlékezni az összecsapásra, arra biztosan, hogy mérges volt rád.

6. Csinálj olyan dolgokat, amelyek elterelik a figyelmedet az otthoni helyzetről! Mozdulj ki gyakran a barátaiddal és szórakozz jól! Csatlakozz egy sportklubhoz, olvass, rajzolj, tégy bármit, ami segítségével elfeledkezhetsz a nehéz körülményekről. Sajnos nem tudod kontrollálni a szüleid helyzetét, de ha megbízható barátokkal töltöd az idődet, akkor sokkal nagyobb biztonságban érezheted magadat, illetve az életed is stabilabb lesz.

7. Próbálj meg beszélgetni a szülőddel, amikor józan! Ülj le vele és beszéljétek meg, hogy hogyan is hat rád az alkoholizmusa. Még ha nem is tudod teljesen leállítani őt az ivásról, lehet, hogy képes leszel rávenni, hogy kevesebbet igyon.

8. Ne kezdj el te is inni! Az alkoholisták gyerekei háromszor-négyszer gyakrabban lesznek ők maguk is alkoholisták. Emlékezz arra, hogy milyenek a szüleid, amikor józanok és mit is szeretsz bennük. Ha néha pár pohár italt fogyasztasz – természetesen, ha 18 év felett vagy –, akkor az teljesen rendben van, de ne hagyd, hogy kicsússzon a kezeid közül az irányítás. Mindig tudd, hogy hol kell megállni!

9. Menj el, ha a szülőd erőszakossá válna! Sose toleráld az erőszakot. El kell menned, ha gyakran történik erőszak a családon belül. Van, aki segít.

10. Ne félj elmondani valakinek! Egy legjobb barát, egy tanár, akiben megbízol – mind jó választások. Nem fognak elítélni és majd megpróbálnak segíteni. És ha tudja valaki, hogy min mész keresztül, akkor sokkal könnyebb lesz neked is megküzdened a mindennapokkal. Ráadásul, ha egy barátnak is elmondod, hogy mi a helyzet otthon, akkor lesz valaki, aki mindenképpen támogathat téged. Érdemes a barátod szüleit is beavatni, hogy ha szükség van rá, akkor 1-2 éjszakát náluk tölthetss.

Tippek

 • Gondolkozz el egy komolyabb közbelépésen – nézd meg, hogy van-e a közelben egy rehabilitációs központ.
 • Nagyon fontos, hogy tudd, mit a különbség az alkoholizmus és az alkoholfogyasztás között. Napi egy sör, vagy egy pohár bor nem számít alkoholizmusnak.
 • Találj egy támogató csoportot vagy csak egy hasonló helyzetű barátot – akár online is. Ők sokat segíthetnek neked, és ők sokkal inkább megértik majd, hogy mi is megy végbe nálatok, vagy, hogy min is mész te keresztül.
 • Ha attól rettegsz, hogy a szülőd megtalálja a naplódat, akkor ne írj semmi olyat, ami miatt megbüntethet. Ám ha a szülő csak az érzéseidet találja, az lehet, hogy segíteni fog neki újragondolni italozási szokásait.

Példák

Oké: Utálom, hogy anya iszik, úgy érzem, mintha nem is az anyukám lenne. Úgy érzem, hogy ő csak valaki, aki random hazajön a bárból és hasonlít az anyukámra.
Nem oké: Anyu hülye és utálom! Meg akarom ölni, amiért ennyit iszik!

Mit tehetsz még?

 • Mindig legyen egy B-terved, hogy ha egy fontos eseményre mész, legyen valaki, aki elvisz vagy hazavisz, ha a szülőd nem lesz erre képes.
 • Ne hidd el azokat a dolgokat, amiket az ittas szülőd mond – addig legalábbis ne, amíg nem látod, hogy túljutottak a múlton.
 • Ha a szülőd vitatkozni kezd, maradj nyugodt.
 • Ha a szülőddel szeretnél beszélgetni, próbáld meg józan állapotukban, jó kedvükben megtalálni őket. Ne légy erőszakos, de hallatsszon rajtad, hogy komolyan gondolod, amit mondasz.
 • Keress egy olyan terápiás csoportot, ahol olyanok beszélgethetnek, akiknek van alkoholista a családjukban. Erőt és támogatást nyújthatnak neked, amikor a legnagyobb szükséged van rá.
 • Fontolgasd, hogy a lehető leghamarabb elmenj otthonról. Nem egészséges olyanokra támaszkodni, akikre igazából nem számíthatsz – főleg nem érzelmileg. Ne gyárts kifogásokat helyettük is, ne vegyél nekik alkoholt vagy ne érzed magadat bűnösnek. Még ha nem is segíthetsz rajtuk, segíts magadon.
 • Nézd meg, hogy kire is számíthatsz igazán a környezetedben. A család és a barátaid mindig ott lesznek neked.

Figyelmeztetések, veszélyek…

 • Ha megpróbálsz a problémáról beszélni a szülőddel, lehet, hogy mérges vagy védekező lesz.
 • Nem változtathatod meg, hogy milyenek is a szüleid valójában. Csak ők dönthetnek úgy, hogy változni akarnak – te csak a meggyőzésben segíthetsz.
 • Ha a szülőd/szüleid agresszívak lesznek, vagy csak úgy érzed, hogy veszélyben vagy, mindenképpen menj el és kérj segítséget.
 • Nézz utána a jognak, avagy, hogy mit is tehetsz. Ha például a szüleid elváltak, és szeretnél a másikhoz költözni, akkor erre is van lehetőséged jogi úton.

(KamaszPanasz -Gy.A.)