alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az apukám alkoholista. Mit tegyek?

2022.10.04.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Az apukám alkoholista, és azt tanácsolták, hogy ezért tartózkodjak az alkoholtól. Idén kezdtem az egyetemet, és úgy tűnik, hogy a legtöbb barátom gyakran jár olyan partikra, ahol alkohol is sűrűn fogy. Néha iszok velük, de utána mindig bűntudatom van, és aggódom, mert eszembe jut apám problémája. Nehéz itt az alkoholt kerülni, de az apukám mintáját sem szeretném követni. Bármilyen tanács segítene. Előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Az egyik legnehezebb lépést már meg is tetted a gyógyulás felé vezető úton, ami a legfontosabb egy alkoholista gyermekének: elismered, hogy az apukád alkoholfogyasztása egészségtelen. Ez azért fontos, mert az alkoholisták Mit tehetsz, ha az apukád alkoholista?családtagjai gyakran úgy vélik, jobb szemet hunyni a probléma felett, mint szembenézni vele.

Az, hogy tudod, az alkoholfogyasztás milyen problémákat okoz, nagy előrelépés.A genetikai és a környezeti hatások miatt ugyanis az alkoholisták gyerekei 3-4-szer hajlamosabbak az alkoholizmusra.

Hogy ezt könnyebben megértsd, íme, egy kis magyarázat. Az alkoholisták gyermekei hajlamosak olyan viselkedési mintákat felvenni, amivel megtanulnak alkalmazkodni az otthoni káoszhoz. Egy ilyen háztartásban ritkán fellelhető az olyan példakép, aki a pozitív érzelemkifejezésre nyújt példát. Ezért egyes gyerekek bármire képesek – akár a saját kárukon is – annak érdekében, hogy megóvják a békét és a nyugalmat az otthonukban. Néhányan felnőtt szerepet vesznek fel, gondoskodva fiatalabb testvéreikről, míg mások lázadni kezdenek, hogy figyelmet kapjanak, és eltereljék a figyelmet szüleik alkoholproblémáiról. Sokan más alkoholistákkal házasodnak (kb. 50%) és még többen olyan egészségtelen szokásokat alakítanak ki, mint az alkohol- vagy drogfogyasztás, vagy az evésbe menekülnek (kb. 70%).

Az alkoholisták gyerekei súlyos érzelmi problémákkal is szembetalálhatják magukat. Ebbe beletartozik a bűntudat (főként a szülő italozása miatt), folyamatos idegesség és félelem (amiatt, hogy otthon vajon mi fog történni), szégyen, zavarodottság és bizalmatlanság, az önutálat és a depresszió is.

Mindezek ellenére jó ha tudod, hogy van segítség, és a problémáddal nem vagy egyedül! Magyarországon jelenleg körülbelül 800 000 alkoholista él, családtagjaik és az általuk érintett személyek, lakótársak, munkatársak száma több millió!

Számos szervezet nyújt segítséget és támogatást az alkoholbetegek családtagjainak, gyermekeinek, fordulj hozzájuk bizalommal!

AL– ANON Családi Csoport
Alkoholbetegek hozzátartozói
Telefon: 06 / 20 / 440-19-32
Postacím: Budapest, 1399 Pf. 701/157
E-mail: [email protected]
Honlap: www.al-anon.hu

ACA – Anonim Felnőtt Gyermekek
Alkoholbetegek, és más módon rosszul működő családok felnőtt gyermekei
Postacím: 1399 Budapest, Pf. 701/157
Telefon: 06/30-341-41-00
E-mail: [email protected]
Honlap: www.aca.hu

Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Telefonszolgálat
Telefon: 06/80-505-000
Hétfőtől-Péntekig: 8-21 óráig
Szombat, Vasárnap: 15-19 óráig

Bár az apukád problémái befolyásolták az életed és felnőttkorod egy részét, tudnod kell, hogy ezért nem te vagy a hibás. És bár nagyobb kockázatnak vagy kitéve, mint mások, képes vagy felnőtt döntéseket hozni az ivási szokásaiddal kapcsolatban!

(KamaszPanasz - Gy. Z. - goaskalice)