alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Mi okozza a másnaposságot, mit tehetünk ellene?

2009.12.31.
1 perces olvasási idő

Kutatások mutatták ki, hogy a szeszes italokban az alkohol és a tejsav egymással való reakciója okozza a reggeli rosszullétet, fejfájást és az ingerlékenységet. Ezek és a szomjúság az alkohol dehidratáló hatásainak eredménye.

Hogyha alkoholt fogyasztasz, a legjobb ha sok folyadékot iszol mellé, hogy elkerüld ezeket a tüneteket. Fontos hogy pótoljuk az elvesztett folyadékmennyiséget vízzel vagy más, nem alkoholos, nem szénsavas és koffeinmentes innivalókkal alkohol fogyasztása közben és után.

Praktikák a macskajaj ellen

Ha már megtörtént a baj, és msnap rosszul érzed magad, még mindig van pár dolog amit tehetsz. Sok ember lefekvés előtt ibuprofen-t vesz be (ezzel vigyázni kell mert könnyen gyomorrontást okozhat), mások lefekvés előtt megisznak 2-3 pohár vizet. Hogyha képes vagy rá, hogy ébren maradj míg ki nem józanodsz, az is sokat könnyíthet a reggeleden.

Ezek a praktikák segíthetnek, hogy ne legyél nagyon másnapos, és csökkenthetik a rosszullét érzését, habár a véred alkohol szintjét nem csökkentik, szóval még mindig lehetnek másnaposságra utaló tüneteid. Ilyenkor kerüld el a fájdalomcsillapítókat, mert az alkohol és a tylenol tartalmú fájdalomcsillapítók kombinációja súlyosan károsítja a májat.

Hogyha jobban érzed magad, egyél valamit , sokak szerint a müzli, és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek a legjobbak ilyenkor. Sokan úgy tartják hogy az étel fölszívja az alkoholt, pedig ez ebben a formában nem teljesen igaz. A kaja csak erőt ad neked, hogy a szervezeted fel tudja dolgozni az alkoholt a véredben.

A mítoszok, melyek szerint a kávé, a B vitamin vagy a testmozgás elűzi a másnaposságot nem teljesen igazak, a másnaposságot csak az idő tudja meggyógyítani. A kávétól csak éberebb leszel, de a kávé fájdalom csillapító hatásairól nem sokat tudunk. A B vitamin ilyen szintű jótékony hatásaira sem derült még fény. A mozgás tényleg segít a másnaposokon, hiszen eltereli a figyelmedet arról, hogy milyen rosszul érzed magad, viszont nem gyorsítja fel az alkohol felszívódását.

Az a régi hiedelem, hogy egy hideg zuhany segít kijózanodni, nem jó megoldás. Ez csak annyit tesz, hogy megváltoztatja a testhőmérsékleted, és így könnyebben megfázol. Ráadásul a fürdőszoba nem a legjobb hely egy részeg ember számára- hideg, csúszós, és kemény.

(G.V.)