alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkohol természetes... Akkor miért ne igyam?

2009.04.10.
2 perces olvasási idő

Az alkohol természet adta folyadék... - Akkor meg minek annyit foglalkozni az alkoholfogyasztással? Szesztartalmú italok fogyasztásakor az alkohol bejut a véráramba, ezáltal befolyást gyakorol a testi folyamatokat kontrolláló idegrendszerre.

Az alkohol depresszív hatású, azaz jelentősen lassítja a központi idegrendszer működését. E tulajdonságának következtében képes az izgalmi állapot csökkentésére. Az alkohol gátolja, tompítja az agyba érkező impulzusok intenzitását. Ennek hatására megváltozik a percepció, az érzékelés, szabadabbá válik az érzelemnyilvánítás, lelassulnak a mozdulatok.

Milyen jelekből látszik, ha valaki részeg?

Nagyobb mennyiségű szeszes ital hatására a részegséget is előidéző jelentős agyi változások következnek be. A nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók gyakran szédelegnek, elvesztik a koordinációs képességeiket, beszédjük érthetetlenné válik. Zavarodottság érzése uralkodik el rajtuk, tájékozódásuk blokkolt. A részegség állapotában az emberek egy része nagyon barátságossá és beszédessé válik, mások agresszívek és durvák lesznek.

A reakcióidő drámai mértékben lecsökken; miközben azt hiszik magukról, hogy minden rendben van velük, mozgásuk nagyon lassú és darabos. A tőlük megszokott viselkedés teljes mértékben megváltozhat.

Milyen hatással van a szervezetedre az alkohol?

Az alkohol csökkenti az idegrendszer aktivitását. Hatására az izomtónus rendkívül gyenge lesz, elvész a finommotoros koordináció képessége, a járás jellegzetesen dülöngélő.

  • A szem csillogóbbnak tűnhet, a pupillák lassabban reagálnak a fényingerre. Nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás hatására a pupilla teljesen összeszűkülhet.
  • Az életfunkciókban is változások következnek be: nagyobb mennyiségű szesz hatására a pulzus lelassul, csökken a vérnyomás, a reflexek és a reakcióidő lassúvá válik.
  • Érintésre az ittas ember bőre hűvösebbnek tűnhet (ő maga melegnek érzi a bőrét), a heves izzadás miatt.
  • Külső szemlélő azonnal észreveszi az ittas állapotot: a láthatóan laza izomtónus, a finommotorika hiánya, az alkohol szaga, az ingadozó járás mind a részegség velejárói.

Az alkohol mérgező is lehet

Nagyobb mennyiség rövid időn belül történő fogyasztása esetén veszélyes alkoholmérgezés is bekövetkezhet. Ennek első jele a hányás, mivel a szervezet így próbál megszabadulni a bevitt nagy mennyiségtől. Aluszékonyság, eszméletvesztés, nehézlégzés, rendkívül alacsony vércukorszint, agyvérzés, és akár halál is bekövetkezhet.

A vérben felhalmozódó alkohol az elfogyasztott mennyiség összefüggésében egyre fokozódó tüneteket okoz. Ha a vér alkoholszintje 0,02-0,03 között mozog, elvész a koordináció, enyhe eufórikus állapot, visszahúzódás jellemző. 0,1-0,125-ös véralkoholszintnél már megszűnik a józan ítélőképesség, a mozgáskoordináció teljesen felborul.

A beszéd zavarossá válik, az egyensúlyérzék megszűnik, a látás, a hallás és a reakcióidő jelentősen lecsökken. Az ittas személy mámorosan jól érzi magát. Ebben az állapotban már szigorúan tilos volán mögé ülni.

0,25-ös véralkoholszintnél már támogatni kell az ittas személyt, az értelme gyakorlatilag megszűnik működni, hányinger, hányás gyötri. Eszméletvesztés 0,3-as, kóma és a légzés összeomlása miatt bekövetkező halál 0,4 és annál nagyobb véralkoholszintnél fordul elő.

(KamaszPanasz - O.K.T.)