alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Az alkoholmérgezés és tünetei

2023.07.04.
1 perces olvasási idő

Egy féktelen parti gyakran vezet alkoholmérgezéshez. Cikkünkből megtudhatod, mit tehetsz ilyenkor.

alkoholmérgezés1. Az alkoholmérgezés, az alkohol túladagolása

A nagy ivászat ahhoz vezet, hogy túlzott mennyiségű alkohol lesz a véredben, magas lesz a véralkoholszinted. Minél magasabb ez a szint, annál inkább érinti majd szervezetedet az elfogyasztott alkohol. Az, hogy mennyi alkohol okoz alkoholmérgezést, egyénfüggő. Egy sor tényező befolyásolja, így az egyén neme, súlya, a gyomorban lévő élelmiszer mennyisége, milyen gyorsan fogyasztotta az alkoholt, valamint a genetika. A gyors alkoholfogyasztás - ami igen gyakran előfordul ivásos játékok, fogadások esetében - különösen veszélyes, súlyos és esetleg halálos mérgezés is felléphet.

2. Minden egyes jelet komolyan kell venni!

Felléphet zavartság, eszméletvesztés, kóma, lassú vagy szabálytalan légzés, kihűlés, hideg, sápadt vagy kék bőr alacsony testhőmérséklettel, valamint hányás és öntudatlan alvás. Amennyiben ezek közül bármelyiket tapasztalod valakin, akkor az a személy alkoholtúladagolásban, az ittasság valamelyik súlyosabb fokozatában szenved. Ezek közül bármelyik lehet az alkoholmérgezés tünete, soha ne hagyjátok figyelmen kívül, azonnal menjetek orvoshoz!

3. Hívjatok segítséget!

Az alkoholtúladagolás súlyos, nemegyszer visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ha valaki ilyen jeleket mutat, fordítsátok az oldalára, hogy az esetleges hányadék távozni tudjon, takarjátok be, óvjátok a kihűléstől. Amennyiben nem kel fel, nem válaszol, valamint egyéb tüneteket is tapasztalsz, súlyosabb problémára gyanakszol, akkor mindenképpen hívjátok a mentőket (104)! Még mindig jobb óvatosnak lenni.

4. Te is tudsz segíteni!

Ne menj sehová! Amennyiben fel tud ülni a beteg, támasszuk meg a hátát egy párnával, maradjunk mellette, amíg kiérkezik a mentő.

Súlyosabb alkoholmérgezéses esetekre az elsősegélynyújtó szekértőnk tanácsait is érdemes elolvasnod: Mit tegyél, ha a barátodnak alkoholmérgezése van?

(KamszPanasz - Gy. A.)