alkohol
#Drog, cigi, alkohol

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

2023.04.07.
1 perces olvasási idő

A véralkohol mérésekor 1 ezrelék azt jelenti, hogy 1 liter vérben 1 köbcentiméter tiszta szesz mutatható ki. Ha a véralkoholszint 2,5-4 ezrelék, akkor alkoholmérgezésről beszélünk. Hogyan jelentkezik és mit tehetsz?

Az alkoholos befolyás alatt álló személy bevállalós lesz, úgy érzi, mindenre képes, könnyelműen szaladgál, fára mászik, fitogtatja képességeit. Ugyanakkor előfordulhat agresszió is, mindenféle ok nélkül kötekedhet másokkal. Mindkét esetben nagyon kell figyelned a barátodra. Nehéz lesz lenyugtatni, lebeszélni az extrém erőfitogtatásról, és nagyon ügyesnek kell lenned, hogy lenyugtasd, ha agresszív.

Egyéntől függően, de általában 3 vérezrelék felett a részeg személy azonban „lenyugszik”. Beszéde alig érthető, mozogni alig képes. A barátai ilyenkor megnyugodnak, hogy végre nem okoz galibát, azonban a neheze csak ezután jön. Ilyenkor veszélyben van, mert csökken a légzése, nő a hőleadása, utóbbinak köszönhetően nagyon könnyen kihűlhet.

alkoholmérgezés

Milyen tüneteket tapasztalhatsz alkoholmérgezés esetén?

Ha valaki kritikusan sok alkoholt iszik, nyugtalanná, zavarodottá válik. Remegni kezd, izmai elernyednek, a mozgását nem képes irányítani. Leesik a vércukorszintje, ezért kínzó éhség tör rá, izzadás, hányinger és hányás jelentkezik.

A testhőmérséklete lecsökken. Gyakran maguk alá vizelnek, de a székletüket is elengedhetik. Sokan már csak akkor veszik észre, hogy baj van, amikor az illető öntudatlanul fekszik, vagy eszméletét veszti. Ha nem kap időben segítséget, az alkoholmérgezés légzésbénuláshoz vezethet.

Az alkoholmérgezéses személy nem tud segítséget kérni a környezetétől, ilyenkor nagyon fontos, hogy a jelenlévők felismerjék a problémát, és minél gyorsabban reagáljanak.

Hogyan segíthetsz?

Nagyon fontos, hogy ha valakivel kapcsolatban felmerül benned az alkoholmérgezés gyanúja, azonnal hívd a mentőket (104 vagy a 112-es segélyhívó számot). Ezek után meg kell róla győződnöd, hogy az illető mennyire van magánál, képes-e beszélni. Ájult személy esetén ellenőrizned kell a légzését, illetve a pulzusát.

Ha mindkét tényező rendben van, stabil oldalfekvésbe kell fordítanod. Így ha hányna, nem fullad meg. A kihűlés megelőzése érdekében, ha tudod, takard be valamivel. Semmiképp ne hagyd magára a mentő kiérkezéséig!

(KamaszPanasz - Marsi Zoltán egészségfejlesztési szakértő, további forrás: WEBBeteg: Elsősegély alkoholnérgezés esetén)