alkohol
#Lélek

Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?

2023.03.01.
2 perces olvasási idő

Nem volt egyszerű minden áldott nap ugyanazt látni, hallani, átélni. Nem volt egyszerű a folyamatos kiabálások, veszekedések, fejetlenség elől elmenekülni és megpróbálni “normális” életet élni.

Életre szóló sebekkel a lelkeden úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, gyerekként úgy viselkedni, mint egy felelősségteljes felnőtt. A terhek egyre csak nőttek és nőttek, szinte maguk alá temetve minden álmodat, tervedet - aztán egy sötét pillanatban úgy érezted, nem bírod tovább: az alkohol adott feloldozást.

Valóban EZ lenne a megoldás?

A válasz: semmiképpen sem. “ Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?” - teszed fel a kérdést, és száz százalék, hogy tudod rá a választ, hiszen nap mint nap elviselted a hatásait. A fiatalon megélt traumákat, bántalmazásokat, megalázást, az állandó frusztrációt. Azt, hogy megfosztottak a felhőtlen gyermek- és kamaszkortól, az önmagad megtalálásának lehetőségétől.

Igen, hasonlóan másokhoz, te is mindent megtettél, hogy fékezd a szüleid káros szenvedélyét: kiöntötted vagy eldugtad a szeszt, vitatkoztál, sírtál - hiába, nem sokra mentél vele. De azzal sem mész sokra, ha csatlakozol hozzájuk. Sőt! Csak tetézed a bajt.

Az alkoholizmus öröklődhet?

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint az alkoholizmus öröklődhet: a genetikai vizsgálatok eredményeképpen ma már pontosan ismert, hogy amennyiben mindkét szülő alkoholbeteg, akkor a gyerekük is a nyomdokaikba lép mintegy 70 százalékos valószínűséggel. Ha pedig az egyik szülő alkoholista, akkor 50 százalék az esély arra, hogy a gyerek is alkoholista lesz.

Mi jellemzi az alkoholproblémákkal küzdő családok életét?

  • Tagadjátok a problémát - minden családtag tudja, hogy valami nem vagy rosszul működik, de erről mivel nem lehet beszélni, így nem lehet tenni sem ellene.
  • Titkolóztok - ez hatalmas érzelmi teher mindenkinek, hiszen annak ellenére, hogy mindenki szenved, mégis mindenki a normalitás látszatára törekszik.
  • Mivel az alkoholista szülő nem mutat számodra követhető mintát, így az önbizalomhiányod akkora, hogy emiatt egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülsz, nincs valódi személyiséged, nincs önálló véleményed - vagy ha van is, elfojtod magadban.
  • A szüleid viselkedése kiszámíthatatlan, az alkohol iránti elkötelezett rajongásuk mindent felülír.
  • Gyakori a féltékenység, a gyanakvás és a birtoklási vágy, ami a későbbiekben meghatározó lehet a párkapcsolatodban is. Ha azt tanulod meg, hogy az, akit szeretsz bánthat, ösztönösen érzelmileg elérhetetlen leszel, mert ezzel véded az identitásodat.
  • Fejetlenség uralkodik - folyton változnak a szabályok, minden bizonytalan.
  • Előfordulhat verbális és fizikális bántalmazás is, de amíg a verés gyorsan gyógyul, addig a lelki sebeknek lényegesen több időre van szükség.
  • A manipulációs eszköztár is széles, mivel az egyenes kommunikáció elképzelhetetlen.

Mit tehetsz azért, hogy kikerülj az alkoholista szüleid befolyása alól és ne válj te is alkoholistává?

Nem kell elfogadnod és beletörődnöd abba, hogy szüleid az alkoholizmusukkal megkeserítik az életedet. Ha kellő elhatározással elkezdesz dolgozni a kedvezőtlen körülmények leküzdésén, akkor változtatni tudsz a berögzült viselkedési mintákon még akkor is, ha a szüleid nem hajlandóak jottányit sem változni.

  • Törd meg a “Nem érezni!”, “Nem beszélni!”, “Nem bízni!” hármasát. Ne szenvedj némán, szótlanul, beletörődve, szégyenkezve. Beszélj róla, mert a problémák csak akkor oldódhatnak meg, ha kimondod, ami bánt.
  • Ne hibáztasd és bíráld magad: a szüleid alkoholizmusáért sohasem te vagy a felelős
  • Jogod van ahhoz, hogy segítséget kérj és kapj. Ne szigetelődj el - keresd olyan emberek társaságát, akik támogatnak.

Felszabadulhatsz az érzelmi terhek alól, szabad választások mentén, nem pedig kényszerből élheted józanul az életedet.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: