Lélek, függőség

#Lélek #függőség

51 db cikk a témában

Vásárlásmánia
#vásárlás
2024.02.09.

Vásárlásmánia

Vásárlásmánia hódít az egész világon! Néhány éve elismert függőségről van szó, ami főleg a fiatalokat érinti. Kiürült hitelkártyák és megromlott emberi kapcsolatok járnak a nyomában.

A kényszerbetegségek hálójában
#kényszerbetegség
2023.10.05.

A kényszerbetegségek hálójában

Obcessziv-kompulziv zavar. Ez a szóösszetétel lehet, hogy nem mond számodra semmit, de ha azt mondom, hogy vannak emberek, akik indulás előtt 4-8 alkalommal is visszamennek a lakásba ellenőrizni, hogy elzárták-e a gázt, bezárták-e az ajtót, vagy vannak, akik minden más által kidobott tárgyat módszeresen összegyűjtenek szeméthegyeket halmozva fel, akkor már tudni fogod, miről van szó.

Szerencsejáték és amit tudnod kell róla
#szerencsejáték
2023.09.06.

Szerencsejáték és amit tudnod kell róla

A szerencsejáték, amely sokszor a fogadást is magában foglalja, azt jelenti, hogy valamilyen értéket (például pénzt) kockáztatsz egy játék vagy egy esemény, például egy futball- vagy bokszmeccs kimeneteléért. Az emberek ezt azzal a céllal teszik, hogy pénzt nyerjenek, de gyakran több pénzt veszítenek, mint amennyit nyernek.

Gázlángozás – Ezek a figyelmeztető jelek
#gaslighting
2023.07.10.

Gázlángozás – Ezek a figyelmeztető jelek

A gaslighting, vagy magyarul gázlángolás a manipuláció egyik formája, amely gyakran előfordul bántalmazó kapcsolatokban. Ez egy rejtett típusú érzelmi bántalmazás, amelyben a zaklató vagy bántalmazó félrevezeti a másikat, hamis narratívát hozva létre, és megkérdőjelezi a másik ítéleteit és valóságát. Végül a gázlángolás áldozata kezd bizonytalan lenni a világról alkotott felfogásában.

Társfüggő vagy?
#társfüggő
2023.04.21.

Társfüggő vagy?

A társfüggő szót gyakran használják olyan emberekre, akik állandóan párkapcsolatban élnek. De mit is jelent valójában a társfüggő – és tényleg olyan rossz?

Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?
#alkohol
2023.03.01.

Alkoholisták a szüleim - én miért élnék másképp?

Nem volt egyszerű minden áldott nap ugyanazt látni, hallani, átélni. Nem volt egyszerű a folyamatos kiabálások, veszekedések, fejetlenség elől elmenekülni és megpróbálni “normális” életet élni.

Kiválthat-e betegséget a közösségi média?
#közösségi média
2023.02.05.

Kiválthat-e betegséget a közösségi média?

A múltbeli járványok közé tartoznak azok a betegségek, amelyekben az emberek hirtelen elájultak; hányinger, fejfájás vagy légszomj alakult ki; görcsös mozgás, vagy bénulás lépett fel. Napjainkban okozhatja a közösségi média ezeket a tüneteket? Hogyan függ össze?

Internetfüggő lettél?
#internet
2021.11.18.

Internetfüggő lettél?

A legtöbben el se tudjuk képzelni az életünket internet nélkül: a tanulás, munka, másokkal való kapcsolattartás elengedhetetlen eszköze lett. Az internetezés azonban átcsaphat káros függőségbe is.

#TV
2021.04.19.

A televízió negatív hatásai

Legyen akármilyen gazdasági helyzetben egy család, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható a nappaliban egy tévé. Esetleg még egy a hálószobában, a gyerekszobákban vagy konyhában. Az életnek szerves részét képezi, így elengedhetetlen, hogy beszéljünk a tévénézés negatív hatásairól.

#függűség
2021.04.17.

A legbizarrabb függőségek

Függeni nemcsak drogtól, alkoholtól, dohányzástól vagy szerencsejátéktól lehet. Hallottál már jégfüggőségről vagy a fogfehérítéstől való függőségről? Melyek a legbizarrabb függőségek?

#számítógép
2020.11.01.

Ki irányít kit? A számítógép téged vagy te a gépet?

Nem holmi összeesküvés elméletről van most szó, hanem a játékfüggőségről. Egyre többet lógunk a számítógépen, különböző játékokon, játék szoftvereken. Hol van a határ? Biztosan le tudod tenni a játékot? Vagy a suliban is már csak arra tudsz gondolni, hogy mikor játszhatsz végre?

#relax
2020.02.07.

Relax…

Egy olyan korszakban élünk, amikor egyszerre szólal meg a telefon, megy a tévé, a számítógépen is fut egy weboldal és még azt is jelzi a telefon, hogy megjött egy e-mail. A család tesz-vesz, mondanak valamit. Te pedig nagyjából egyszerre kezeled az összes dolgot. Aztán idegesen rázod a lábad, fáj a fejed, tiszta ideg vagy és azt se tudod, hogy miért.

Mit csinálsz, ha ideges vagy?
#stressz
2019.05.29.

Mit csinálsz, ha ideges vagy?

Hogyan lehet hatékonyan csillapítani az idegeskedést? Annyi minden miatt idegeskedünk, hogy már szinte fel sem tűnik az állandó stressz, csak az, ha már az idegeink felmondják a szolgálatot és „kiég a biztosíték.” Mit tudunk tenni azonnal, és mit tehetünk a hosszú távú stressz csökkentésért?

#kényszer
2018.01.22.

Mr. Monk, a kényszer iskolapéldája

Ismét egy sorozat, ami azáltal lett vicces és érdekes, hogy központi figurája pszichés problémákkal küzd: a nyomozó kényszer és felsorolhatatlanul sok fóbia mellett próbálja felderíteni a bűnügyeket.