kényszer
#Lélek

Mr. Monk, a kényszer iskolapéldája

2018.01.22.
2 perces olvasási idő

Ismét egy sorozat, ami azáltal lett vicces és érdekes, hogy központi figurája pszichés problémákkal küzd: a nyomozó kényszer és felsorolhatatlanul sok fóbia mellett próbálja felderíteni a bűnügyeket.

Mi a kényszer?

A kényszertünetek olyan gondolatok, érzések, késztetések, amelyek megjelennek a tudatban és akarattal nem tudja elűzni az érintett személy. A beteg ezt kórosnak tartja, tudja, hogy ez a saját gondolata, de mégsem tud ellene tenni. Ha már a mindennapi tevékenységeket nehezíteni a probléma, akkor ajánlott szakemberhez fordulni.

A kényszergondolatok

Mr Monk a kényszer iskolapéldájaA kényszeres cselekvések mögött jellemzően kényszergondolat húzódik meg. Monk esetében a legtöbb esetben ezek szennyeződéssel kapcsolatos gondolatok. Aggodalom amiatt, hogy piszkos lesz, kórokozóktól, betegségektől félt.

Léteznek agresszív gondolatok is. Agresszív gondolatai egy átlagos embernek vagy tinédzsernek is vannak. A kényszeres agresszív gondolatok annyiban különböznek ettől, hogy a személy retteg, hogy valóban meg fog történni, tart attól, hogy kárt fog tenni másban vagy magában. Obszcén, sértő dolgok jutnak az eszébe, és fél, hogy akarata ellenére kimondja őket.

Serdülőkorban a szexuális tartalmú kényszergondolatok is megjelenhetnek, mint például félelem a homoszexualitástól, tiltott perverz fantázia. Fontosnak tartom ismét kiemelni, hogy nem futó gondolatokról van szó, hanem az egyén számára érthetetlen, kontrollálhatatlan gondolatokról, amelyektől szeretne megszabadulni, de segítség nélkül nem tud.

Monk élete csupa küzdelem, megalkotói minden lehetséges kényszergondolattal felruházták. Így Monk is retteg attól, hogy dolgai elvesznek, ezért állanódan takarékoskodik, tartalékol.

A kényszercselekvések

Mindannyiunknak szokott olyan gondolata támadni, hogy elfejtettünk kihúzni a konnektorból a vasalót, bezárni az ajtót és visszamegyünk ellenőrizni egyszer, esetleg kétszer. A kényszer viszont erre rátesz néhány lapáttal: külön ceremóniákat hajt végre az ember, csakhogy megnyugodjon (például tízszer zárja be és nyitja ki az ajtót, mire megnyugszik). Ezt nevezzük kényszercselekvésnek, melynek az a célja, hogy a kényszergondolatot elnyomja, elhallgattassa. Ha nem sikerül kiviteleznie a megszokott cselekvéssort, akkor elviselhetetlen nyugtalanság tör rá. Ezért fordult elő gyakran a sorozatban is, hogy rendőrtársai hagyták, hogy kiélje Monk a kényszercselekvését, mert addig úgysem tudott volna semmi másra gondolni.

Ha valaki ismeri a sorozatot, akkor azonnal tudja, hogy mire gondolok, ha azt mondom „Kendőt!”. Monk egyik fő kényszercselekvése a mosakodással, tisztasággal volt kapcsolatos. Jellemzőek a rituális kézmosások, takarítások, fürdések.

Iskoláskorban jellemzően megjelenő kényszeres tünetek

  • iskolai holmik túlzott ellenőrzése
  • ismétlési rituálék a rutin tevékenységekben: újraolvasás, újraírás, radírozás, ismételt mozgások (leülés és felállás, küszöbön át- és visszalépések)
  • számolási rituálék
  • ceruzák és könyvek kényszeres rendezgetése, sorba állítás, szimmetriára való törekvés

(KamaszPanasz - B.Gy.)