mutogatós bácsi
#Lélek

A mutogatós bácsi betegsége: az exhibicionizmus

2011.09.11.
2 perces olvasási idő

A nyár és a jó idő beálltával egyre több parkban bukkannak fel a mutogatós bácsik. Ők azok, akik önbizalomhiányukat azzal próbálják ellensúlyozni, hogy péniszüket mutogatják. Perverzek vagy betegek? Mit kell tudni róluk? Mit tehetsz, ha találkozol velük?

Exhibicionistának azokat a férfiakat nevezzük, akik főleg fiatal nők előtt, azok legnagyobb ijedelmére és döbbenetére előveszi és mutogatja izgalomban lévő péniszét és közben önkielégít. Az ilyen eset gyakran fordul elő iskolák, óvodák, játszóterek közelében.

Az exhibicionizmus igen nagy indulatot szokott kiváltani a környezetben, üldözőbe veszik, és ha elkapják, gyakran nagyon meg is verik. Ez a perverzió csaknem kizárólag férfiaknál fordul elő. Amennyiben nő mutogatja magát, pl. mint sztriptíztáncosnő vagy prostituált, ezt csábításból teszi és nem élvezetből.

Az extrém önbizalomhiányosok betegsége?

Az exhibicionizmus ugyanis a legegyszerűbb módja annak, hogy valaki fitogtassa, mutogassa férfiasságát, amihez még az az öröm is társul, hogy megijesztette a nőt és ezáltal fölényt is érezhet felette. Minél nagyobb riadalmat kelt, annál nagyobb nemi izgalmat vált ki. Önértékelési zavara miatti szorongásának okán, vagyis, hogy azt érzi, hogy ő kicsi és jelentéktelen, azzal kompenzál, hogy megnövekedett péniszét mutogatja.Gyermekkorban az exhibicionizmus, mint ennek ellentéte a meglesés (voyeurizmus) még természetes. A felnőtt exhibicionista erre a gyermeki szintre esik vissza. Személyiségstruktúrájukat tekintve az exhibicionistáknál gyakori a gyengeelméjűség és a pszichopátia.

Mit tehetsz?

Az áldozat legtöbbször traumaként éli meg a helyzetet. A látottak párkapcsolati problémákat, a szexuális érdeklődés elvesztését okozhatják. Előfordulhat, hogy az áldozatok személyiségfejlődése megreked annál az életkornál, amikor a mutogatóst látta, ezért nehézségekbe ütközik náluk a kiegyensúlyozott férfi-nő kapcsolat kialakítása.

Leginkább azzal a tanáccsal szolgálhatunk, hogy különösebb reakció nélkül hagyd faképnél a mutogatóst, és otthon mindenképpen osszd meg a történteket. Ha nem reagálsz, illetve nem úgy reagálsz, ahogy azt várja, az általad okozott megdöbbenés és csalódottság feldolgozása annyi időbe telik, míg nyugodtan odébbállhatsz, biztonságosabb helyet találhatsz. Így megelőzhető az, hogy évtizedekig lappangjon egy ilyen titok, mindenféle lelki sebeket okozva.

Egyre gyakoribb magamutogatás

Mindennapjainkban az exhibicionizmus hétköznapi jeleként megfigyelhetjük az egyre gyakoribb szereplési vágyat, amely a magamutogatásnak egyik válfaja. Természetesen ez nem perverzió, annak ellenére, hogy elég gyakran a nézőknek kevesebb örömöt nyújt, mint némely szereplőnek.

Vannak olyan szakmák, hivatások, amelyhez exhibicionizmus, önmegmutatási vágy szükséges, de ezt csak akkor tekinthetjük művészetnek, művelőjét pedig művésznek, ha önmegmutatási vágya mellé tehetség és kiemelkedő képesség valamint a közönségnek való tetszeni vágyás is társul, vagyis a másik szempontjának figyelembe vételének képességével és empátiájával is párosul.

(WEBBeteg)