TV
#Lélek

A televízió negatív hatásai

2021.04.19.
2 perces olvasási idő

Legyen akármilyen gazdasági helyzetben egy család, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható a nappaliban egy tévé. Esetleg még egy a hálószobában, a gyerekszobákban vagy konyhában. Az életnek szerves részét képezi, így elengedhetetlen, hogy beszéljünk a tévénézés negatív hatásairól.

Önmagában természetesen nem a tévéről beszélünk, hanem a programokról, amelyeket sokan válogatás nélkül néznek meg. A kulcs ebben az esetben is a tudatosság, a tudatos programválasztás, az idő tudatos beosztása. A tévénézés megjelenések idején társas tevékenység volt. Hetente azt az 1-2 órás műsort az egész család és a szomszédok az utcában fellelhető egyetlen tévén együtt nézték, aztán megbeszélték a látottakat. Mára a tévézés magányos tevékenységgé vált, és a szociális aspektusa kikopott.

Felhalmozódó feszültség

Hazatérve a munkából, suliból olyan jól esik a pihenés. Szükség is van rá egy kimerítő nap után. Az ember el akarja terelni a gondolatait és a média erre minden eszközt meg is ad. Nem akarsz foglalkozni a problémáiddal? XY életét elnézve megnyugodhatunk, mert ő sokkal több problémával néz szembe, vagy egy másik személy élete után ácsingózhatunk, akinek minden megadatott. Megoldja ez a mi problémánkat? Nem, csak eltereli a figyelmünket. Pszichés egészségük védelme érdekében szükségünk van a pihenésre és kikapcsolódásra, de ugyanezt megtehetjük sétával, baráti beszélgetésekkel, alkotással stb. Mindenki kereshet a vérmérsékletének megfelelően. A tévé mellett ajánlatos, ha van más feszültség levezető technika.

Sok műsor igen heves érzelmi hőfokon működik. Igazán lehet szeretni vagy gyűlölni a szereplőket, a karakterek egyszerűek, nem okoz dilemmát, hogy kinek szurkoljunk. Könnyen válnak szinte „családtaggá”. Amúgy is stresszes hétköznapjainkban igazán szükség van arra, hogy azon izguljunk, hogy Marika néni hogy áskálódik Julikával szemben? Ha valaki úgy érzi, hogy nem tud mit kezdeni a környezeti stresszel, nem javasolt olyan tévéműsorok nézése, ahol átélhet hasonló élményeket.

Műsorok hatása az értékekre

Már a csapból is az folyik, hogy a média milyen nőideált közvetít, mennyire irreális az a kép (pl.: hosszú combok, hibátlan bőr, karcsú alak), aminek nők milliói próbálnak megfelelni. A női szerepek olyan egyértelműek: a nő takarít, otthon van a gyermekkel, aki mindig vidám, hibátlan a popsija. A női és férfi szerepek ugyanakkor a XXI. században átalakultak, pl.: a férfiak is végeznek házimunkát.

A reklámok és bizonyos sorozatok azt sugallják, hogy a boldogság elérhető és megszerezhető: csak meg kell venni. Mindenki boldog, akinek van egy háza, autója és egy kiskutyája. Az Y generáció pedig valóban már ezek mellett az értékek szerint próbál élni. De idővel mindig jön a szörnyű felismerés, hogy van egy klassz állásom, megvehetek mindent, amit szeretnék, de nem vagyok boldog.

Drogkereskedő főhős

Az ORTT 2001-es felmérésében 31 napon át figyeltek meg gyerekműsorokat. Az esetek 60%-ában találtak erőszakot. 3 éves gyermek még nem képes megkülönböztetni a valóságot a filmektől és csak 9-10 éves korra érik meg a gyerek arra, hogy megértse az ok-okozati összefüggéseket.

Új hullámot képviselnek azok a sorozatok, ahol a főszereplő a főhős. A néző pedig a gyilkosnak, drog dealereknek kezd el szurkolni, miközben sorra halnak meg tisztes polgárok. Ez az értékeknek hihetetlen kiforgatása. Ha olvasunk egy könyvet, megnézünk egy filmet vagy színdarabot, óhatatlanul azonosulunk az egyik karakterrel. Biztosan lesz valaki, akinek a bőrébe belebújunk, de az biztos, hogy nem a vesztes karakterrel szeretnénk azonosulni. Ha egy gyermek azonosul a kristály készítővel, aki éppen egy hullát ás el, vajon mivé válik? Milyen értékeket fog képviselni, ha azt az üzenetet kapja, hogy bármilyen embertelenséget (mert ezek a cselekedetek már túlmutatnak a törvénytelenségen) el lehet követni, nemhogy büntetlenül, de óriási nyereséggel?

Tévénézés hatása a tanulásra

Amikor tanulástechnika csoporton megbeszéljük, hogy ki hogyan szeret tanulni, mindig vannak olyan tanulók, akik „csak tévénézés közben tudnak tanulni.” De ha jól menne a tanulás a tv mellett, akkor nyilván nem tanulás technikai csoporton ülnének. A fókuszált figyelem elengedhetetlen a tanuláshoz.

Tv és az alvás

Alváshoz csöndre és sötétségre van szükség. Ebben bizony nem fér bele a bekapcsolva hagyott tévé, még lehalkítva sem. Ugyanis fény hatására nem termelődik elegendő melatonin, amely az alváshoz szükséges hormon. Emiatt több gyermek is kialvatlan, aluszékony napközben. A legtöbb esetben az a kifogás, hogy a jó műsorok későn kezdődnek. De ki mondta azt, hogy azt a műsort mindenképp meg kell nézni?

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)