Főoldal / SZÜLŐKNEK / Kevesebb idő a képernyő előtt
  2021-10-01

Kevesebb idő a képernyő előtt

Íme, hogyan győzd meg tini gyermeked arról, hogy kevesebb időt töltsön a tv, számítógép, telefon előtt.

Te, mint szülő, biztosan tudod, hogy egy tininek nem egyszerű felnőni ebben a médiaközpontú világban. Habár ugyanúgy barátkoznak, próbálnak beilleszkedni, mint régen te is, a tiniknek állandóan elvonja a figyelmét a telefon, videójáték, s megfeledkeznek a mozgásról, házi feladatról stb.

Sőt, egy nem régi kutatás szerint a 8 és 18 év közötti gyermekek körülbelül 6-7 órát töltenek a képernyők előtt. Ez majdnem annyi, mint amennyit te a munkájával foglalkozol, kivéve, hogy gyermekeink ezt a hét minden napján csinálják. S hogy milyen hatással van ez gyermekeinkre? „Minél több időt töltenek a képernyők előtt, annál inaktívabbak lesznek”- mondta egy gyermekorvos. Függetlenül attól, hogy gyermeked küzd-e súlyfelesleggel vagy nem, a mozgás jót tesz neki - jobban érzi magát tőle, jobban alszik, jobban tanul. Íme, néhány tipp, hogy te hogyan segíthetsz ebben gyermekednek.

- hirdetés -

Figyeld meg saját szokásaid

Még ha tini gyermeked nem is figyel mindig arra, amit te mondasz, számára még mindig te vagy a legnagyobb példakép. Így nem mondhatod neki, hogy ne nézzen tévét, ha te egész délután sorozatokat nézel, vezetés közben üzenetet írsz, vagy a telefonod az asztalon hagyod vacsora közben.

Emlékeztesd gyermeked a határokra

Teljesen megvonni az elektronikát manapság lehetetlen, de emlékeztetned kell gyermeked, hogy nem szabad állandóan használnia. Például: „Na, azt hiszem mára már elég volt az elektronikából, csinálj valami mást is!”.

Motiváld gyermeked a mozgásra

Sok tini kiesik a sportolásból, de te segíthetsz neki megtalálni azt a tevékenységet, amiben szívesen részt venne. Például szeretnéd, ha gyermeked kosarazna, de ő inkább úszni akar. Vidd el az edzésekre, kimutatva ezzel a támogatásod. Másik jó motiváció maga a képernyő. Rengeteg fitnesz videó és videó játék van már, amit játszhat a barátival, de akár egy közös családi program lehet az ilyenfajta edzés.

Biztasd gyermeked a szocializációra

Klubdélutánok, önkéntes munka, bármi, ami érdekli őt, s közben másokkal együtt lehet.

Állítsátok fel együtt, családként a szabályokat! Íme, néhány javaslat:

  • Nincs üzenetküldés családi étkezésekkor, éttermekben.
  • Nincs TV étkezés közben
  • Nincs TV, amíg nincs kész a házi, vagy a ruhák nincsenek elpakolva
  • Minden TV-t ugyanabban az időben kapcsolunk ki este
  • A számítógép egy közös szobában lesz
  • Nincs TV a hálószobákban

Ha létrehozzátok ezeket a szabályokat, akkor garantáltan csökkenni fog a képernyő előtt töltött idő. Fontos azonban, hogy beszélgessetek erről. Az idősebb tiniknél nem biztos, hogy olyan egyszerűen beválnak a szabályok, mint a kisebbeknél: nekik olyan szabályokat kell felállítani, amik szerintük is logikusak és jogosak.

Például minél több TV-t néznek, annál kevésbé lesznek aktívak, így annál valószínűbb, hogy túlsúlyosak lesznek. Mutass neki cikkeket, videókat a média túlzott hatásáról, így megértheti, hogy ezek a szabályok nem alaptalanok. Végül fontos, hogy gyermeked tudja, te csakis a legjobbat akarod számára.

(KamaszPanasz – K.F.)

Tovább a témában: Anya, Apa , Fia, Lánya