képernyő
#Szülőknek

Kevesebb idő a képernyő előtt

2024.01.07.
2 perces olvasási idő

Íme, hogyan győzd meg tini gyermeked arról, hogy kevesebb időt töltsön a tv, számítógép, telefon előtt.

Te, mint szülő, biztosan tudod, hogy egy tininek nem egyszerű felnőni ebben a médiaközpontú világban. Habár ugyanúgy barátkoznak, próbálnak beilleszkedni, mint régen te is, a tiniknek állandóan elvonja a figyelmét a telefon, videójáték, s megfeledkeznek a mozgásról, házi feladatról stb.

Sőt, egy kutatás szerint a 8 és 18 év közötti gyermekek körülbelül 6-7 órát töltenek a képernyők előtt. Ez majdnem annyi, mint amennyit te a munkájával foglalkozol, kivéve, hogy gyermekeink ezt a hét minden napján csinálják. S hogy milyen hatással van ez gyermekeinkre? „Minél több időt töltenek a képernyők előtt, annál inaktívabbak lesznek”- mondta egy gyermekorvos. Függetlenül attól, hogy gyermeked küzd-e súlyfelesleggel vagy nem, a mozgás jót tesz neki - jobban érzi magát tőle, jobban alszik, jobban tanul. Íme, néhány tipp, hogy te hogyan segíthetsz ebben gyermekednek.

Figyeld meg saját szokásaid

Még ha tini gyermeked nem is figyel mindig arra, amit te mondasz, számára még mindig te vagy a legnagyobb példakép. Így nem mondhatod neki, hogy ne nézzen tévét, ha te egész délután sorozatokat nézel, vezetés közben üzenetet írsz, vagy a telefonod az asztalon hagyod vacsora közben.

Emlékeztesd gyermeked a határokra

Teljesen megvonni az elektronikát manapság lehetetlen, de emlékeztetned kell gyermeked, hogy nem szabad állandóan használnia. Például: „Na, azt hiszem mára már elég volt az elektronikából, csinálj valami mást is!”.

Motiváld gyermeked a mozgásra

Sok tini kiesik a sportolásból, de te segíthetsz neki megtalálni azt a tevékenységet, amiben szívesen részt venne. Például szeretnéd, ha gyermeked kosarazna, de ő inkább úszni akar. Vidd el az edzésekre, kimutatva ezzel a támogatásod. Másik jó motiváció maga a képernyő. Rengeteg fitnesz videó és videó játék van már, amit játszhat a barátival, de akár egy közös családi program lehet az ilyenfajta edzés.

Biztasd gyermeked a szocializációra

Klubdélutánok, önkéntes munka, bármi, ami érdekli őt, s közben másokkal együtt lehet.

Állítsátok fel együtt, családként a szabályokat! Íme, néhány javaslat:

  • Nincs üzenetküldés családi étkezésekkor, éttermekben.
  • Nincs TV étkezés közben
  • Nincs TV, amíg nincs kész a házi, vagy a ruhák nincsenek elpakolva
  • Minden TV-t ugyanabban az időben kapcsolunk ki este
  • A számítógép egy közös szobában lesz
  • Nincs TV a hálószobákban

Ha létrehozzátok ezeket a szabályokat, akkor garantáltan csökkenni fog a képernyő előtt töltött idő. Fontos azonban, hogy beszélgessetek erről. Az idősebb tiniknél nem biztos, hogy olyan egyszerűen beválnak a szabályok, mint a kisebbeknél: nekik olyan szabályokat kell felállítani, amik szerintük is logikusak és jogosak.

Például minél több TV-t néznek, annál kevésbé lesznek aktívak, így annál valószínűbb, hogy túlsúlyosak lesznek. Mutass neki cikkeket, videókat a média túlzott hatásáról, így megértheti, hogy ezek a szabályok nem alaptalanok. Végül fontos, hogy gyermeked tudja, te csakis a legjobbat akarod számára.

(KamaszPanasz – K.F.)