internetfüggőség
#Szülőknek

Internetfüggőség: Mit tehetnek a szülők?

2015.12.03.
3 perces olvasási idő

A 8 és 18 év közötti tinédzserek átlagosan hetente 44,5 órát töltenek el a képernyő előtt, így a szülők egyre inkább (és jogosan) aggódnak amiatt, hogy az internetezéssel eltöltött idő megfosztja a gyerekeket a valós élményektől.

Manapság a gyerekek nagy hányada a szabadidejét internetes tevékenységgel tölti: közösségi oldalakon, üzenetek váltásával, blogolással, letöltéssel, stb. A kóros internethasználat figyelmeztető jelei a következők lehetnek a gyermeknél:

  • Elveszti az időérzékét, mialatt internetközelben van
  • Kevesebbet alszik az internet miatt
  • Felkavart vagy mérges lesz, ha az internetkapcsolat megszakad
  • Naponta többször ellenőrzi az e-mailjeit
  • Ingerlékennyé válik, ha nem lehet online
  • Házi feladatok vagy házimunka helyett internetezik
  • Inkább számítógépezik, minthogy a barátaival vagy a családjával legyen
  • Nem tartja be az időkorlátokat, amik az internethasználatra vonatkoznak
  • Hazudik afelől, hogy mennyi időt tölt online, vagy titokban használja, mikor senki sincs a közelében
  • Új kapcsolatokat épít azokkal, akikkel a neten ismerkedett meg
  • Úgy tűnik, hogy azon gondolkodik, hogy visszaüljön a gép elé, amikor épp nincs online
  • Elveszíti az érdeklődését azon tevékenységek iránt, amelyeket korábban élvezett

Érzelmi költségek

Az internetfüggőség a gyerekek között egyre aggaszóbbá válik. Az online hozzáférés elengedhetetlen része a modern világnak és egyre fontosabb a szerepe a gyermekek oktatásában. Ezen túlmenően igen szórakoztató és remek tájékoztató eszköz. Azonban ezek a tulajdonságok menekülést is biztosítanak a gyerekeknek. Egy chat szobában akárkivé válhatnak, vagy izgalmas, kihívásokkal teli játékokkal játszhatnak bárkivel a világon. Egy kattintással beléphetnek egy másik világba, ahol a valódi élet problémái már nincsenek jelen, és minden, amit valaha kívántak vagy szerettek volna megtapasztalni, már lehetséges.

Mint a kábítószer- és alkohol függőség, az internet is kiutat kínál a fájdalmas érzelmekből és aggasztó helyzetekből. Sokan feláldozzák az alvásidőt azért, hogy több időt töltsenek online, valamint kevesebbet töltenek a családdal és a barátokkal, hogy egy kényelmes online világba menekülhessenek, amit ők hoztak létre.

Azoknál a gyerekeknél, akik nem ápolják a kapcsolataikat, vagy szegényes közösségi életet élnek, nagyobb a kockázata annak, hogy az internetet nem megfelelően használják, vagy túl sok időt töltenek online. Mivel magányosnak érzik magukat és problémáik vannak az új barátok szerzésével, láthatatlan idegenné válnak egy online chat szobában, ahol azt a figyelmet és társaságot keresik, amit a valódi életükben hiányolnak. Mindemellett az online társalgást tanulják meg, ahelyett, hogy a szemtől szembe kommunikációt fejlesztenék, ami hatással lehetne a kapcsolataik építésére.

Mit tehetnek a szülők?

Egy kétszülős háztartásban fontos, hogy mindkét szülő egységes állásponton legyen. Vegyék komolyan a problémát, és állapodjanak meg egy közös célban. Beszéljék meg közösen a helyzetet, és ha szükséges, kössenek kompromisszumokat a kívánt cél érdekében, így ugyanazon az oldalon fognak állni. Ellenkező esetben a gyerek panaszkodni fog a szkeptikusabb szülőnek, így megosztottság és konfliktusok alakulhatnak ki egymás között.

Egy egyszülős háztartásban a szülőnek időt kell fordítania arra, hogy felkészüljön a várható érzelmi reakciókra. Az a gyerek, aki az internet világának a rabja, vagy azzá válik, fenyegetve fogja magát érezni már a gondolattól is, hogy az internetet használatát korlátozni akarják számára. Egy egyedülálló szülőnek fel kell készülnie az érzelemkitörésekre, vádaskodásra, amelyek célja, hogy a szülő bűntudatot érezzen. Fontos, hogy ne válaszoljon az érzelmekre - vagy ami még rosszabb, ne tartson a tiszteletlenségről előadást! Ismerje meg gyermeke érzéseit, de koncentráljon az internet használatának problémájára.

Hogyan kezdjenek a változtatáshoz?

Segíteni fog, ha emlékezteti gyermekét, hogy szereti őt, és fontos önnek az ő boldogsága és jóléte. A gyerekek gyakran hibáztatásnak vagy kritikának érzik a viselkedésükkel kapcsolatok kérdéseket. Fontos, hogy megnyugtassa afelől, hogy nem ítéli el őt. Inkább mondja el, hogy aggódik néhány változás miatt, amit a viselkedésén tapasztalt: fáradtság, rosszabb jegyek, hobbik feladása, közösségi visszahúzódás, stb. Mondja el gyermekének, hogy szeretné látni, hogy mennyit tölt naponta online és milyen oldalakat látogat.

Emlékeztesse, hogy a TV-n nyomon tudja követni, hogy miket néz, de az internettel kapcsolatosan szüksége van a segítségére, és az együttműködésére, hogy tudjon segíteni. Hogy felépítsék kettőjük között a bizalmi rendszert, építsen ki egy becsület alapú rendszert az első egy-két hétre. Ha a gyerek ellenzi az Ön elképzeléseit, vagy hazudik a bejelentkezéssel, neten töltött idővel kapcsolatban, akkor valószínűleg a függőség tagadásáról van szó.

Ismerje meg az eszközöket, amiket a gyermeke használ!

Tanulja meg, hogyan tudja ellenőrizni az előzményeket és a bejelentkezést, ismerkedjen meg a felügyeleti szoftverrel, és telepítsen minden szükséges szűrőt! Fontos, hogy minden szülő megtanulja a műszaki és népszerű kifejezéseket, valamint a számítógép használatát, legalább annyira, hogy nyomon tudja követni, mit csinál a gyereke online. Tudja meg, hogy merre jár az interneten a gyereke!

Tartson lépést gyermekével!

Napjainkban nehéz megvédeni a gyerekek online biztonságát a közösségi média szövevényes, veszélyeket is rejtő világa miatt. Nehéz lépést tartani az alkalmazások és weboldalak mennyiségével, amelyek a közelmúltban bukkantak fel, különösen a technika világában kevésbé jártas szülőknek.

5 alkalmazás és weboldal, amit a szülőknek ismerni kellene >>

Állítson fel ésszerű szabályokat!

Sok szülő mérges lesz, amint meglátja a gyerekén az internetfüggőség jeleit, és eltiltja őt a számítógéptől büntetésként. Mások megijednek, és arra kényszerítik a gyereküket, hogy lépjenek ki, azt gondolván, hogy ez az egyetlen megoldás a problémára. Mindkét megközelítés problémát szül - a gyerek úgy fog önre nézni, mint az ellenségre.

Ehelyett működjön együtt gyermekével, hogy egyértelmű határokat állíthasson fel az internet használatával kapcsolatban! A házi feladat után hagyja egy órát számítógépezni, engedjen meg néhány hétvégi extra órát. Ragaszkodjon a szabályokhoz, és emlékezzen, hogy nem egyszerűen próbálja kontrollálni őt - hanem azon dolgozik, hogy kiszabadítsa a pszichés függőségből!

Győződjön meg a számítógép láthatóságáról. Vigye ki a számítógépét a gyerek szobájából olyan helyiségbe, ahol jól láthatóan tudja ellenőrizni, mikor és mennyit használja azt!

(KamaszPanasz - S.C., webroot.com)