internet
#Szülőknek

A Facebook és a tinik

2014.06.04.
2 perces olvasási idő

A Facebook közösségi oldal népszerűsége az elmúlt néhány évben töretlenül szárnyal. Ebben a pillanatban is több millió ember használja szerte a világon.

A felhasználók nagy része tinédzser, akik az oldal segítségével tartják a kapcsolatot a barátaikkal, mondják el a véleményüket, osztják meg a fényképeiket és a videóikat. Ez önmagában ártalmatlannak tűnik, de szülőként látni kell a potenciális veszélyeket, és segíteni kell a gyermeket, hogy ezeket biztonsággal elkerülje.

A Facebook és a tinikGyakran hallható a kamaszok szájából az a vélemény, hogy ezen a közösségi oldalon mindenki fent van, aki számít. Valaha a MySpace vagy a Bebo volt a legnépszerűbb site, ám napjainkra a Facebook toronymagasan átvette a vezetést a népszerűségi listán.

A közösségi háló létrehozása nagyszerű ötlet. Saját oldalt hozhatunk létre, ahol információkat oszthatunk meg magunkról, fényképeket tehetünk közzé, tudathatjuk, éppen mit csinálunk, és tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal. Sok extra szolgáltatást is igénybe lehet venni. Támogathatunk bizonyos ügyeket, rajonghatunk, kapcsolatot tarthatunk az iskolai vagy munkahelyi csoportokkal, játszhatunk, vagy akár képeslapot, sőt, virtuális ajándékot is küldhetünk másoknak.

A Facebook rejtett veszélyei

Sok hasznos eleme mellett azonban sajnos veszélyeket is rejt a Facebook. Sok tizenéves bárkit hozzáad az ismeretségi listájához, olyanokat is, akiket igazából nem is ismer. Így - hacsak nem korlátozza a közzétételt - olyan emberek számára is automatikusan láthatóvá válnak a személyes képei, véleményei, adatai, akikre ez egyébként nem tartozik.

A tizenévesek többsége nem gondol arra, hogy egyesek visszaélhetnek az információkkal. Az ilyen úton szerzett információkkal történő online zaklatás sajnálatos módon egyre gyakoribb jelenség. Ha a tizenévesek összevesznek ezekkel a ’barátokkal’, a megosztott képeiket, illetve az adataikat ellenük fordíthatják.

Ha a Facebookon keresztül barátkoznak, soha sem tudhatják, hogy kik a valóságos személyek, illetve hogy tényleg azok-e, akiknek mondják magukat. Például, idősebb emberek kamaszoknak próbálják kiadni magukat, és így barátkoznak, vagy a tizenéves profilok mögött pedofilok bújhatnak meg.

Segítsen a gyermekének, hogy biztonságosan használja a Facebookot!

Szülőként sokat segíthet abban, hogy a gyermeke megértse a lehetséges veszélyeket, valamint megtanulja a Facebook biztonságos használatát.

Gondosan magyarázza el a veszélyeket, vagy kérje meg az idősebb testvérét, esetleg egy barátot, hogy beszélgessen el erről a gyermekével. Például, nem ajánlott megosztania a teljes nevét, a születési idejét, a lakcímét és a telefonszámát, mert ezekkel túl sok adatot árul el (amiket ellophatnak). Körültekintően át kell gondolnia, hogy a profilján mennyi információt oszt meg magáról, az iskolájáról, a barátairól és arról, hogy hol él. Ha nem biztos ebben a dologban, maradjon az egyszerű verziónál, mert az igazi barátai úgyis tudni fogják a részleteket.

Fel kell hívnia a figyelmét a kissé merész fotók megosztásának veszélyére. A tizenévesek hajlamosak arra, hogy esetleg szórakozásból helyeznek el ilyen fotókat meggondolatlanul, melyet később megbánhatnak. Előfordulhat, hogy ilyen felvételek kikerülnek más nyilvános weboldalra, és valaki visszaél velük.

Ha meg akarja érteni azt, hogyan működnek ezek a dolgok valójában, regisztráljon Ön is, és próbálja ki a különböző biztonsági beállításokat. Vannak gyerekek, akik örülnek, ha a szüleik csatlakoznak a baráti társaságukhoz, mások viszont kényelmetlennek érzik, talán éppen azért, mert a titkaikat így akarják megőrizni.

Ismertesse meg gyermekével a biztonsági beállításokat!

Segítsen a gyerekének abban, hogy megfelelő biztonsági beállításokat alkalmazzon a Facebook használata során.

Habár széles körben nem ismert, a megfelelő beállítási lehetőségek a kezdőoldal jobb felső sarkában „Fiókbeállítások” és „Biztonsági beállítások” menüpont alatt elvégezhetőek. Többek között itt állítható be, hogy kik láthatják a személyes adatokat, a képeket, az állapotfrissítéseket, a videókat, az ismerős listát és számos egyéb információt. Ugyancsak itt lehet az ismerősöket különböző csoportokba rendezni, mint például „iskolatársak”, „munkatársak”, „rokonok”. Ezekhez a csoportokhoz aztán más-más beállításokat lehet alkalmazni.

Ha új fényképalbumot ad az adatlapjához, ne feledkezzen elvégezni a hozzátartozó biztonsági beállításokat is. A biztonsági alapbeállítások elég lazák a Facebookon, azaz bárki, aki az adatlapon jár, hozzáférhet, akár ismerős, akár nem. Akárhogy is, próbálja megértetni gyermekével a biztonságos közösségi oldalhasználat fontosságát.

(H.P.)