internet
#Lélek

Netezz biztonságosan!

2010.09.21.
2 perces olvasási idő

Hogyan is élhetnék internet nélkül? Hogy tartanánk így a kapcsolatot a legtöbb barátunkkal? Hogy kérnénk el a házit, hogy keresnénk rá akár egy szép helyre, a legfrissebb hírekre, vagy bármilyen információra.

A millió látogatnivaló oldal mellett az internetnek sok útja vezet ahhoz, hogy csak az idődet pazarold – és esetleg bajba is kerülj. És csak úgy, mint a valós világban, itt is vannak olyan emberek, akik megpróbálnak bántalmazni – fizikálisan vagy mentálisan.

Biztosan hallottál már borzasztó történeteket olyanokról, akik chatelés közben kerültek veszélybe – mivel eközben teljes anonimitásba lehet burkolózni, a chat szobákban gyakran találkozni olyan emberekkel, akik többet is szeretnének egy kis csevegésnél. Néha még olyan információkat is megszereznek, mint hogy mi is a teljes neved, vagy merre is laksz.

Általában azok, akik olyan személyes információk iránt érdeklődnek, mint a címed, a telefonszámod, e-mail címed, akkor csak a postafiókodat szeretnék megtölteni spamekkel vagy az üzenetrögzítődet reklámokkal. Ám sajnos esetekben ezeket az információkat rosszabb célokra is felhasználhatják, akár zaklathatnak, akár ki is rabolhatnak.

Természetesen az interneten rengeteg helyet látogathatsz, amelyek különösen hasznosak. A Web olyan, mint egy nagy könyvtár, ahol bármikor bármit megtalálhatsz. Rákereshetsz a tananyagra, filmeket tölthetsz le, csekkolhatod annak az egyetemnek az oldalát, ahova tovább tervezel menni, vagy akár diákmunkát is találhatsz. Mind tudjuk, hogy az internet lehetőségei végtelenek – és a blogok, videók, torrent-oldalak használata során újabb és újabb embereket ismerhetsz meg.

A kulcs, hogy mindezt biztonságosan tedd!

Szörfözz okosan!

Mi is az első szabály? Maradj olyan névtelen, amennyire csak lehet. Ez azt jelenti, hogy MINDEN személyes információt tarts titkosítva. Itt van pár példa azokra az adatokra, melyeket nem szabad kiadnod:

  • A teljes neved
  • A címed
  • A telefonszámod
  • A jelszavaid
  • A családtagok neve, lakhelye
  • A bankkártyaszámod

A legtöbb ember és cég nem kérdez ilyen információkra rá a neten keresztül – így ha valaki mégis megtenné, akkor kezdj gyanakodni, hiszen nem feltétlenül jó jel.

Komolyan gondolkodj el, mielőtt e-mail címet vagy felhasználónevet csinálsz, használj olyan kombinációt, mellyel semmiképpen sem lehet rád ismerni - a legjobb, ha az sem derül ki, hogy fiú vagy lány vagy-e.

A chat-szobákban is használj különböző nicknevet, mint ami a felhasználóneved. Így ha egy beszélgetés alatt kényelmetlenül éreznéd magadat, akkor simán kiléphetsz úgy, hogy még attól sem kell tartanod, hogy e-mailen keresztül fognak zaklatni.

Szintén fűződnek tapasztalatok ahhoz, hogy az online kapcsolatok is rossz véget érnek a való világban. Szemtől szemben találkozni az online baráttal eléggé rizikós, hiszen az életben kiderül, hogy mit nem árult el, vagy szépített.

Ha valamikor is rosszul érzed magadat, bármilyen oknál fogva, akkor azonnal függeszd fel a beszélgetést, lépj ki a chat-programból – ha valami komolyabb incidens történik, akkor az oldal moderátoránál is jelentheted.

Nem csak az idegenek miatt érezheted magadat rosszul – néha olyan ismerősök, barátok küldenek neked üzeneteket, linkeket, esetleg vírusokat is, akiktől nem is várnád. Ez nem csak idegesítő, de akár veszélyes is lehet.

A legtöbb esetben nem direkt küldik ezeket, hiszen ők is egy linkre kattintva kapták el, és automatikusan posztolták neked. Ilyenkor a megoldás egyszerű – csak ne kattints a linkre, képre, vagy bármire, ami gyanúsnak tűnik. És ha ismeretlentől kapsz ilyen jellegű mailt, akkor még kevésbé kattints rá – jelöld levélszemétnek, és töröld!

A vírusok ellen

A vírusok ellen természetesen a legjobb megoldás a vírusirtó – mindenképpen megéri beruházni egy komolyabb verzióba, ám ingyenes változatokat is letölthetsz az internetről. Minden számítógépnek szüksége van vírusirtóra, és ha telepítesz egyet, akkor állandóan érdemes majd frissítened a szoftvert, hogy teljes biztonságban tarthasd a számítógépedet.

És hogy minden veszély ellenére megéri-e netezni? Szerintem az emberek legnagyobb része kapásból helyeselne, hiszen ha ésszerűen csinálod, akkor semmi problémád nem lehet.

(Gy.A., kidshealth.com)