közösségi oldalak
#Lélek

5 dolog, amit online soha!

2017.08.16.
2 perces olvasási idő

Ha közösségi oldalakon lógsz a barátaiddal, könnyen elfelejtheted, hol a határ. Vannak bizonyos témák, amiket kizárólag négyszemközt vagy személyesen szabad megbeszélni, hiszen nem tartozik másra. Cikkünkben megtalálod azt az 5 dolgot, amit soha nem szabad feltenned az internetre.

Képek az előző esti buliról

Mindenki azt állítja, hogy ismeri ezt a szabályt, de partizó, ittas és cigiző emberekről nap mint nap kerülnek fel képek a Facebookra.

Miért butaság? Mivel online bárki továbbküldheti a fotókat annyiszor, ahányszor szeretné, és annak, akinek csak szeretné. A munkáltatók gyakran ellenőrzik a közösségi oldalakat, mielőtt döntenek arról, hogy kit alkalmaznak, tehát egy kompromittáló kép szó szerint tönkreteheti a jövődet.

Mit tegyél? Nos, kezdésnek: ne viselkedj kompromittáló módon egy partin. Különösen, ha a közelben kamera is van - és mivel már minden ember zsebében kamerával ellátott mobil lapul, jobb, ha óvatos vagy.

Kihívó képek

Ebbe a kategóriába tartozik a félig meztelen képektől kezdve, bármi olyan, magadból többet megmutató kép, amit nem szeretnél hogy, a szüleid vagy más ismerőseid is lássanak.

Miért butaság? Az ilyen típusú képek hajlamosak nagyon gyorsan gazdát cserélni. Lehet, hogy azt hiszed, ezt csak a kedvesed látja majd, de ha egyszer elküldted, minden ellenőrzésed elveszted felette. Nem tudhatod, hol végzi majd. Néha a féltékeny exek küldözgetik őket, vagy éppen a büszke barátod, barátnőd mutogatja majd.

Mit kezdj helyette? Az oké, ha szexi vagy. Csak ne a kamera előtt legyél az.

Tudj meg többet! A szexting veszélyei

A telefonszámod vagy a címed

Néhány közösségi oldal lehetővé teszi, hogy személyes infókat közölj a profilodon, és néhány oldalon nyilvános parti meghívásokat küldhetsz, ahol bárki megtalálhatja a lakcímedet.

Miért butaság? A személyes információk közösségi oldalakon való közzététele a legegyszerűbb módja, hogy megoszd a barátaiddal. De egyidejűleg a legegyszerűbb módja annak is, hogy, a legfurább ismeretlenekkel, esetleges zaklatókkal közöld személyes adataidat akkor is, ha nem szeretnéd, hogy az ajtódon kopogtassanak.

Mi a megoldás? Ezeket az infókat csak privát üzenetekben, e-mailekben küldd el. Lehet, hogy időigényesebbnek tűnik, de sokkal egyszerűbb, mint később megváltoztatni a telefonszámodat, vagy felhasználónevedet. És ahelyett, hogy partira felhívó nyilvános meghívókat készítenél, egyszerűen csak küldj szét néhány e-mailt, üzenetet a partnerlistádon található személyek között.

Vélemény a főnöködről, tanáraidról

A közösségi oldalak nagyszerű helyek a panaszkodásra a munkával vagy a sulival kapcsolatban, nem?

Miért butaság? Emlékezz, akármit írsz, mindig visszajuthat ahhoz a személyhez, akiről írtad. Ha amit írsz nem igaz, vagy egyszerűen csak nem túl hízelgő, később megbüntethetnek, akár ki is rúghatnak miatta. Mint azt a lányt, akit azután bocsátottak el a munkahelyéről, miután közölte Facebookon a barátaival, hogy szerinte a munkája unalmas.

Mi tegyél helyette? Tartsd magadban a sopánkodást mindaddig, amíg nem találkozol a barátaiddal, és nem tudod személyesen elmesélni. Egyébként is, úgy sokkal élvezetesebb.

A lelki problémáid, magánügyeid

A közösségi oldalak melegágyai a baráti harcoknak, szakításoknak, és szemérmetlen pletykáknak. Az egered egyetlen kattintásával, szuperegyszerűen megoszthatod másokkal életed sötét részleteit.

Miért butaság? Néhány beszélgetés jobb, ha négyszemközt történik. Ha a nagyközönség előtt személyeskedsz, az tönkreteszi a személyes reakció varázsát, sérti a barátaidat, és esetleg még több konfliktust szül.

Mit tegyél helyette? A közösségi oldalakat ne olyan helynek használd, ahol kiteregeted a szennyest a barátokról, ellenségekről. Helyette használd pozitív dolgok megosztására, írd meg a jó dolgokat, amik történnek veled, a személyeskedést pedig tartsd meg magadnak!

(KamaszPanasz - Sz.L.)