szakítás
#Lélek

Hogy túl tudd élni a szakítást…

2009.11.13.
2 perces olvasási idő

Kevés dolog fáj jobban, mint hogyha dobnak. Persze, a legtöbb ember inkább elviselné, hogy egy szumó birkózó kilapítsa, mintsem hogy az összetört szív magányát át kelljen élnie.

Habár a szakítás lehangoló, az életed közel sem ért véget ezáltal. Fontos, hogy úgy lássuk egy kapcsolat végét, mint egy új fejezet kezdetét az életben. Itt találsz néhány tippet, hogy szabadulj meg az exedtől (lelkileg) és hogy rájöjj: az élet megy tovább.

1. Légy engedékeny magadhoz

A legtöbbünkkel megtörténik a szakítás. Tulajdonképpen, normális része a tini életnek. Fontos, hogy megengedj magadnak egy kis gyengeséget, amikor törékenynek, elutasítottnak érzed magad. Engedd gyászolni a veszteséget, és emlékeztesd magad, hogy nem kell mindig tökéletesnek lenned. Senki sem az!

2. Fogadd el az egyedüllétet

Az exen való túljutást virtuálisan lehetetlenné teszi, ha arról fantáziálsz, hogy megint összejöttök. Fontos, hogy megtanuld, hogyan kell boldognak lenni egyedülállóként, mielőtt újra elkezdenél randizni.

A szingliség szabadságot ad, hogy azt tehesd, amit akarsz, amikor akarod. Nézz meg egy nyálas filmet, amiről sose vallanád be, hogy tetszik. Kapcsold ki a mobilodat akkor, amikor az exed hívott anno. Csinálj egy tisztító eljárást azzal, hogy kidobod a képét, vagy kitörlöd a szerelmes sms-eket. Meglepődsz majd, mennyivel jobban érzed magad.

3. Ismerd és szabadítsd fel érzéseidet

A szakítást egy sor kellemetlen érzést okozhat, a mély szomorúságtól a heves agresszióig. Fontos, hogy meghatározd, mit érzel, beismerd hogy fáj, és elengedd.

Ha küszködsz, az „elengedés” résszel, próbáld meg leírni egy lapra mit érzel, hogy aztán széttépd. Ha nagyon szörnyen érzed magad, egy kis szunyókálás, vagy egy kis séta segíthet a fájdalom enyhítésében, megszakítva a negatív gondolatok sorozatát.

Általában, próbálj megszabadulni a démonjaidtól építő módon, például sporttal, zenével, írással. Az is jó, ha sírsz, ordítasz és panaszkodsz, hogy mennyire rosszul érzed magad. Keress egy félreeső helyet, hogy szabadjára engedd a legdurvább érzéseidet, és aztán keress egy barátot vagy családtagot, aki meghallgat és akinek sírhatsz a vállán.

4. Emlékezz az exed hibáira

Könnyű könnyes szemmel a gyönyörű barna szemein vagy a megnyerő hangján merengeni. De mik az exed nem annyira nagyszerű képességei? Emlékeztesd magadat milyen idegesítő, unalmas, vagy érzéketlen tudott lenni, és jó úton leszel a felépülésben.

5. Állj ellen a belső kényszernek, hogy kapcsolatba lépj vele

A szakításban legrosszabb részek egyike, a magány. Használd, minden akaraterődet, hogy ellenállj az exed felhívásának, ha magányosnak és szomorúnak érzed magad.

Habár az exed a múltban az egyik forrása lehetett a jó közérzetednek, felhívni őt ego-növelés szándékaként, csak nehezebbé teszi hogy túllépj rajta. Keress új támogató erőt a barátok között, a családban, vagy épp a neten.

6. Keress egy új hobbit

Egy pasi vagy csaj nélkül aki szórakoztat, sok szabadidőd lesz hogy új dolgokat próbálj ki. Kényesztesd magad olyan dolgokkal amik nem érdekelték az exedet, akár hoki, balett vagy éppen filmnézés az. Vegyél fel egy új szakkört, kezdj verseket írni, vagy csatlakozz egy klubhoz, ami érdekel, esetleg kezdj el zenélni. Új emberekkel találkozol majd, jobban érzed magad, ami a barátaidat és a hódolókat is vonzza.

7. Ne keresd megszállottan, hogy hol rontottátok el

Egy csomó szakításnak nincs különösebb oka. Meg kell történnie, ha két ember egy ideje külön utakon jár. Ezzel nem azt akarom mondani hogy ne törődj azzal mit tehettél volna másképp a kapcsolatban, de nem segít a miértekkel töltöd az időt.

Ahelyett, hogy a múltra összpontosítasz, élj a pillanatnak és kezdj a jövőről álmodozni. Találni fogsz egy olyan lányt/fiút, aki legalább annyira nagyszerű, mint az előző volt- és talán jobban illik hozzád.

Ki tudja? Lehet, hogy az a különleges valaki is csak arra vár, hogy megismerjen.

(Sz.L.)