szingli
#Lélek

Szingliként is boldogan

2009.06.08.
2 perces olvasási idő

Manapság már egyre inkább érezzük a nyomást, hogy kapcsolatban kell lennünk. Azt hiszem a legnagyobb hiba a társadalom felfogásából adódik. A szingliség egy külön kategóriának, életstílusnak számít, amiből a legtöbben szeretnének kitörni. Több, kevesebb sikerrel…

Ezeket a gondolatokat leginkább a médián keresztül juttatják el a tinikhez: Ha nincs barátod vagy barátnőd egy bizonyos korig, az életed kész csőd. Sokan csak azért is belekényszerítik magukat egy kapcsolatba, holott már az elején látják, hogy nincs jövője, de nem mernek kitörni, mert félnek a kudarctól.

Szerintem a másik probléma az, hogy sokan már tiniként „egy életre választanak párt”. Mert milyen szép is az, ha a gimis szerelemből házasság lesz.... Csak aztán az évtizedek múlásával rájönnek, hogy ők nem is próbálták mással, honnan is tudhatnák, hogy ez a kapcsolat a legjobb nekik?

Egyedül, vagy társsal?

Sok egyedülálló tini feszélyezve érzi magát más párok társaságában, ami nem csoda. Elég rossz érzés az, ha körülötted mindenki ölelkezik, te meg sóvárogva nézed, hogy milyen jó lenne, ha valaki Téged is így ölelne.

Persze, vannak olyanok is, akik ezt nem így látják, és elutasítják a „feltétlen szükségességét” annBoldog lányak, hogy pasijuk vagy csajuk legyen. Ők élvezik, hogy egyedülállóak és nem görcsölnek állandóan azon, hogy nekem még miért nincs senkim? Ez a felfogás olyan szempontból sokkal jobb, hogy általában, ha nem akarsz görcsösen valamit sokkal könnyebben megkapod, mintha nagyon ragaszkodnál hozzá.

Vannak, akik úgy vélik, életük tinédzser szakaszában nem a szerelem az elsődleges dolog, amire koncentrálniuk kell. Elég szerencsés hozzáállás bár előbb vagy utóbb őket is eltalálja ámor nyila, úgy, hogy nem is számítanak rá. Sokuk azért is elutasító a tini szerelemmel szemben, mert barátaik révén látják egy kapcsolat nehézségeit, átlátnak a „lila ködön”.

A szingli élet előnyei

A szakértők is úgy vélik, hogy a tizenéveseknek jót tesz a szingliség, sőt előnyt jelent számukra, hiszen így több idejük jut megismerni saját magukat. Így sokkal több esélyed van megtalálni, hogy ki vagy és meghatározni az elvárásaidat egy kapcsolattal szemben.

Ebbe a nyomásba beletartozhat a szex kérdése, a nem tervezett terhesség kockázatának megértése és a szexuális úton terjedő betegségek mérlegelése, ha eldöntötted, hogy lefekszel valakivel. Ha vársz egy komoly kapcsolatra, az azt jelenti, hogy nem próbálsz olyat tenni, amire nem állsz készen. Tehát ahelyett, hogy egy idősebb ember „szerepét” játszanád, szabadon önmagad lehetsz. Ez csak egy vélemény a sok közül.
Hiszen nagyon sok olyan fiú van, aki minél előbb át szeretne esni a „tűzkeresztségen” , ha lehet idősebb, tapasztaltabb lánnyal.

A ritkább példa az, ha valaki az iménti véleményen van. Abban igazuk van, hogy ahelyett, hogy az együttjárás „érzelmi terhei” rájuk nehezednének, nyugodtan tanulhatnak, találkozhatnak a haverjaikkal és sportolhatnak, ahelyett hogy barátnőjük kívánságát kéne lesniük minden szabad hétvégéjükön.

Ugyanez vonatkozik a lányokra is, hiszen bűntudat nélkül flörtölhetnek bulikban vagy kerülhetnek rövidebb románcokba, anélkül, hogy valaki megálljt parancsolna nekik.

A várakozás egészséges

Ha addig vársz, amíg készen állsz a szerelemre, megtanulhatod hogyan élj egészséges kapcsolatban a jövőben. Mivel egy jó kapcsolat elsősorban barátságból alakul ki, azok a tinik, akik halasztják a randizást és lassabb tempóban közelednek mások felé, megtanulják, hogyan kezeljenek egy ellenkező nemű barátot. Hiszen egy kapcsolat nem kizárólag a testiségről szól, fontos, hogy a felek jó beszélgetőpartnerek legyenek, ne untassák egymást, közös érdeklődési körük legyen és tudjanak mit csinálni kettesben. Ezeket az előnyöket azok, akik elhamarkodják a dolgot, csak később fedezik fel, vagy talán soha.

Szép idők

Más tinik csak élvezik függetlenségüket, szeretnek egymaguk lenni. Főleg a fiúk számára fontos a kötöttségektől mentes felszabadult flört, amikor nem feszélyez senki.

Vannak olyan szinglik is, akik próbálkoztak párkapcsolattal, de rájöttek, hogy ez egyikőjüknek sem jó, így aztán az egyedüllét mellett döntöttek. Ők az „inkább egyedül, de boldogan, mint párkapcsolatban, de savanyúan elvet vallják”.

És akár hiszed, akár nem sokakat az egyedüllét erősebbé tesz, hiszen csak egyvalakivel kell törődniük: saját magukkal.

Az, hogy egyedülálló vagy-e vagy sem csak rajtad áll, ne hagyd, hogy ezt mások befolyásolják! Hiszen mindenkinek megvannak a saját illúziói, elképzelései egy kapcsolatról. Nehogy már mások szabják meg, hogy NEKED mi a jó, hisz ezt csak TE tudhatod!

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)