nemi betegség
#Vágyak

5 fontos kérdés szex előtt

2024.04.03.
4 perces olvasási idő

Biztosan te is észrevetted, hogy ma már szinte mindenki fejest ugrik akár idegen emberek ágyába is. Lehet, hogy ma ez a trendi, viszont elképesztően sok veszélyt rejt magában. Nem csak testi, de lelki értelemben is. Hogy megvédd magad, fontos, hogy az aktus előtt tudj bizonyos dolgokat a partneredről. Miket fontos megkérdezned?

Tévhit, hogy manapság a szex népszerűbb lenne, mint valaha is volt. A szex évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend, még akkor is, ha egyes időszakokban nem volt annyira a középpontban. A szex formái pedig szinte végtelenek. A szex lehet egy szerelmi kapcsolat kiteljesedése, de lehet – sajnos – egy átbulizott éjszaka eredménye is. Azonban a szex nem csak szép és jó. Az érzelmek és a vágyak kihasználása vagy kiélése leggyakrabban lelki és fizikai problémák tömegét vonja maga után, melyek közül több az egészségünket is fenyegetheti.

Talán nem tűnik túl romantikusnak az aktus előtt feltenni pár kérdést, de hidd el ezt csakis a saját magad biztonságáért teszed! Ha fel tudsz tenni ilyen kérdéseket az azt jelenti, hogy már elég érett vagy a szexhez, és elég felelősséggel bírsz ahhoz, hogy nemi életet élj. Ha azonban nem vagy elég elővigyázatos és következetes, a legszebb álmod pillanatok alatt rémálommá fajulhat.

Először is, tényleg szingli vagy?

Persze biztos mindannyian láttatok már olyan filmeket, ahol a férfi vagy a nő a boldog párkapcsolata miatt utasított el valakit. Ilyen nyilván a valóságban is van. De sajnos a számok azt mutatják, hogy a hűtlenség és a megcsalás fogalma korántsem egy kihalt fogalom. Nap, mint nap látjuk, vagy halljuk, hogy a hírességek milyen botrányokba keverednek és azt is, hogy tulajdonképpen már művészien űzik a megcsalást. De mi a helyzet a hétköznapok hőseivel, azaz velünk, egyszerű emberekkel?szex előtt

Egy talán meglepő adat. A legtöbb tanulmány szerint a megcsalások aránya 15-70%. Nos, igen mondhatjuk ez a szám óriási, de ha átlagolunk, az a valós életben a következőképpen néz ki. Körülbelül a magyarok fele ismer olyan embert személyesen, aki már megcsalta vagy rendszeresen csalja a párját.

Ne várd el, hogy a partnered majd egyik pillanatról a másikra bevallja az összes tettét. A megtévesztés ugyanis az egyik legnagyobb fegyvere az árulóknak. Sokáig tudják mesterien eltitkolni igazi mivoltukat, egy fogós, őszinte kérdés azonban még a legöregebb csábítókat és a legmagabiztosabb hazudókat is könnyen kizökkentheti hétköznapi ritmusokból.

Miután választ kaptál, a reakciókból és a válaszból könnyen leszűrhetsz valamilyenféle konzekvenciát. Ha ezt megtetted, gondolkodj el azon, hogy neked ez még belefér-e avagy sem. Ha igen, folytasd, ha nem, akkor minden jogod megvan hozzá, hogy ne bújj ágyba azzal a valakivel, aki éppen mással jár, vagy aki korábban megcsalt.

Persze számtalan magyarázattal előállhatnak az egyes felek, mégis ha úgy érzed, neked ez már nem fér bele, akkor teljesen normális, hogy szakíts, vagy egyáltalán bele se menj egy olyan kapcsolatba, ahol csakis harmadik lehetsz.

Hidd el, az idő majd megtanít nemet mondan, és pár év múlva már nevetsz azon, hogy először hogy féltél!

Mi történt veled eddig szexuális téren?

Talán furán hangozhat, de ha lefekszel valakivel, akkor nem árt számításba venni, hogy milyen kapcsolatai voltak előtted. Akármennyire is félelmetes, de ez az igazság. Ennél a résznél még fontosabb, hogy őszintén kérdezz, és bár talán tönkreteheti a pillanatot, de ez mindkettőtök egészsége érdekében fontos.

Hogy mi ennek az oka? Természetesen a szexuális úton terjedő betegségek. Ezek a betegségek sajnos az emberiség léte óta velünk élnek, így meglétünk nem újkeletű. Számos típusa létezik az enyhe kellemetlenséget okozótól egészen a halálos kórig - ez elég nagy ár pár perc élvezetért, nemde?

Ne feledd, hogy teljes mértékben megvan a jogod ahhoz, hogy a partneredtől megkérdezd, hogy végzett-e már el szexuális betegségekre tesztet, vagy szeretkezett-e már olyan személlyel, aki pozitív eredménnyel rendelkezett. A legtöbben ennek a kérdésnek örülni fognak, hiszen így ők is biztonságban lehetnek, miután te is megosztottad a történeted. Ha erre a kérdésre ideges, zavaros és izgatott válasz érkezik, vagy egyáltalán nem válaszol az illető, akkor az megálljt jelent! Ekkor ugyanis nem szabad belemenni egy ilyen veszedelmes játékba! Pár percért nem éri kockára tenni az egészségünk!

Mire vágysz?

Mindenkinek megvannak az elképzelései arról, hogy mi az, ami kalandos és mókás az ágyban, és mi az, ami már túlmegy egy határon és nem megengedhető. Így például lehetséges valaki számára egy hevesebb aktus erőszaknak számíthat. A szexben pedig fontos, hogy mindketten egyaránt jól érezzétek magatokat, így elengedhetetlen, hogy feltegyétek a kérdést: Mit szeretnél?

Fontos, hogy ezt a kérdést már előre vitassátok meg, ugyanis könnyen hangulatromboló lehet, ha ezt a pillanat hevében teszed fel. A szexnek számtalan fajtája van. Rengeteg pozitúra, módszer és helyzet van, mely mind a szex gyűjtőfogalma alá tartozik. A közhiedelemmel ellentétben az orális szex is szex. Ugyanúgy, ahogyan az anális szex is az.

A legtöbb szexuális diszfunkció általában az idegességből és a szorongásból ered. Ez a szorongás pedig általában a tudatos vagy tudatlan elvárásokból. Tehát minél több információt szerzel partneredről és minél többet beszéltek a szexről, annál nagyobb a valószínűsége, hogy maga az aktus mindkettőtök számára felejthetetlen és kellemes élmény lesz.

Biztonságos a szex?

Gondatlanságnak nincs helye a hálószobában. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a pillanat hevében a pár megfeledkezik az egyik legalapvetőbb kérdés feltevéséről. Védekezünk? Pedig hidd el, egy kis odafigyelés megmentheti az életed!

Továbbá nem elég tudnod, hogy te folyamatosan védekeztél! Fontos tudnod, hogy a partnered is így tett-e, ha védekezés nélkül szeretnétek szexelni. Fontos, hogy a biztonságod érdekében használj óvszert, ugyanis ez az egyetlen eszköz, mely megvédhet a betegségektől.

És a születésszabályozás?

Az egyik legrégebbi szex előtti kérdések közé tartozik a fenti, mégis talán még ma is az egyik leggyakoribb és legfontosabb. Sajnos így is rengeteg olyan baba jön világra, akik nem gondos tervezés, hanem a féktelen nemi vágy szülöttjei.

Ha nem szeretnéd hirtelen megszakítani eddigi életed és berendezkedni az anyaságra, apaságra, akkor talán a legjobb, ha valamilyen születésszabályozási módszert alkalmazol. Ez férfiaknál lehet kondom, nőknél fogamzásgátló tabletta, esetleg női kondom és még ezer más. A születésszabályozás módszerei ma már szinte végtelenek. De hogy mi mégis mit ajánlunk? Nos, szerintünk az egyik legjobb módszer, ha a kondomot választod. A kondom ugyanis nem csak a nem kívánt terhesség ellen véd az egyik legnagyobb százalékban, hanem a szexuális úton terjedő betegségeket is könnyen megakadályozza. Ha pedig a kondom hatékonyságát még más, szájon át szedhető fogamzásgátlóval is kombinálod, a biztonság szinte 100%-os!

A fentiek lehet, hogy kihallgatásnak tűnnek, azonban érdemes átbeszélnetek, mielőtt bármi is történik. Igen, ha 20 perce ismerted meg, valóban kihallgatás jellege lehet, de ebben a korban nem igazán javasoljuk az egyéjszakás kalandokat, hiszen érzelmileg fájdalmas lehet (a továbbiakról nem is szólva).

Szóval, ha a szex felé haladtok, elég felnőttek vagytok ahhoz is, hogy megbeszéljetek pár fontos dolgot mindkettőtök érdekében.

Ha további információt szeretnél valamelyik kérdés körében, nézz szét az oldalunkon, egyéni problémákkal pedig írj bátran orvos szakértőnknek!

(KamaszPanasz - Cs. B., howstuffworks.com)