megcsalás
#Lélek

Hogyan kezeljük hűtlen barátunkat?

2011.05.05.
2 perces olvasási idő

Az élet nem mindig habostorta és néha szembe kell néznünk a csúf igazsággal. Egy hűtlen barát pont egy olyan csúf igazság, melyet nem nézhetünk ölbe tett kézzel. Ha már sok álmatlan éjszakát töltöttél azon gondolkodva, hogyan kezeld ezt a helyzetet, akkor most fellélegezhetsz, hiszen van belőle kiút.

A hűtlenség nagy bonyodalmat, valamint a biztonságérzet elvesztését jelentheti egy kapcsolat számára és egy félrelépés után a jövőben nehéz lesz megbízni egymásban. Sokszor a bizalom elvesztése kihatással van egy új kapcsolatra is. A következőkben láthatsz néhány módszert, mely segíthet feldolgozni egy hűtlen barátot.

Fogadd el érzéseidet!

Mindenekelőtt, be kell ismerned és el kell fogadnod dühödet, szomorúságodat és csalódottságodat, ha egy hűtlen barát áldozatává váltál. A tény elfogadása rendkívül fontos, hogy tovább léphess, függetlenül attól, hogy megbocsátasz jelenlegi barátodnak, vagy kilépsz a kapcsolatból és mással folytatod az életed.

Ne hibáztasd magad!

A következő dolog, hogy soha ne hibáztasd magad az ő tetteiért. Akárcsak minden ember, úgy a barátod is maga hozza meg döntéseit és vállal értük felelősséget – nem pedig Te. Mindenki felelős tetteiért, tehát ő is a sajátjaiért.

Elemezd a helyzetet!

Próbáld a dolgokat kívülről szemlélni. Gondolkozz el azon, hogy te milyen tanácsot adnál barátaidnak/barátnőidnek hasonló helyzetben. Vizsgáld meg, hogy barátod rossz cselekedete teljesen megölte-e kapcsolatotokat, vagy van rá esély, hogy együtt megmentsétek. Gondold át alaposan a kialakult helyzetet és döntsd el, hogy meg tudsz e még bízni vagy sem.

Szembesítsd a barátodat tettével!

Szállj szembe hűtlen barátoddal és próbáld meg kitalálni, miért csalt meg téged. Beszélj neki az érzéseidről és mondd el neki, hogy ez neked mennyire fáj; tedd tisztává előtte, hogy a megcsalás nem egy elfogadható dolog. Hallgasd meg az ő magyarázatát és tettének okait. Azzal, hogy meghallgatod, még nem jelenti azt, hogy képesnek kell lenned megbocsátani tetteit.

Ne gyengülj el!

Ne higgy az édes bocsánatkérő és manipulatív szavaknak. Nagyon fontos, hogy amikor alaposan elgondolkodsz a dolgokon, semmi ne befolyásolja a kapcsolatotok felett meghozott döntésedet.

Adj teret érzéseidnek!

Találd meg a módját, hogyan szabadulj meg a barátod iránt érzett haragtól és csalódottságtól. Ne feledd, hogy a magadban tartott rossz érzések hosszú távon káros hatással lehetnek rád. Keress egy olyan tevékenységet, melyben ki tudod engedni negatív érzéseidet.

Tarts egy kis szünetet!

Ha mégis úgy döntesz, hogy barátoddal maradsz, akkor is jobban teszed, ha egy ideig kerülitek egymást. Ezzel időt nyersz magadnak, hogy eltemesd magadban a megcsalás okozta sérelmeket.

Hallgass a megérzéseidre

Mindig hallgass az ösztöneidre! Ha úgy érzed, hogy a dolgok rendjén vannak, akkor az úgy is van. Ha ösztöneid azt súgják, hogy ez egy egyszeri rossz lépés volt barátod életében, akkor valószínűleg meg fogsz tudni benne bízni a jövőben. De ha negatív érzéseid támadnak, akkor a kapcsolat folytatása nem éppen a legszerencsésebb döntés.

(MMI)