féltékenység
#Lélek

5 tipp a gyötrő féltékenység ellen

2023.10.14.
2 perces olvasási idő

Zavar, ha megnézi a barátodat vagy barátnődet a többi ember? Ki nem állhatod, amikor a kedvesed a volt párjáról beszél? Ha a válaszod a fenti kérdésekre igen, akkor nagyon úgy fest, hogy féltékenyben szenvedsz. Hogyan küzdheted le az érzést?

1. Fel kell ismerni, hogy miért vagy féltékeny

Az emberek ritkán keresik a módját annak, hogy direkt féltékennyé tegyenek. A féltékenység egy kapcsolatban sokkal inkább önmagadban vagy a kapcsolatodban való bizonytalanságából fakad. A féltékenységnek is lehet egyfajta egészséges szintje, ami akár kellő izgalmat is hozhat egy kapcsolatba, ugyanakkor, ha úgy érzed, hogy a féltékenységed már meghaladta ezt az egészséges szintet, amire a párod feltehetően nem ad okot, és már a párkapcsolatodat is veszélyezteti, akkor próbáld meg inkább kitalálni, mi az igazi gyökere és honnan ered a féltékenységed. Esetleg a családodban vagy környezetedben láttál rá mintát? Vagy inkább magadban vagy bizonytalan? Volt előzménye és abból nem tudtok gyógyulni? Valószínű, hogy előbb-utóbb meg fogod találni a megoldást a problémára, ami elképzelhető, hogy azzal jár, hogy inkább magadon változtass, nem pedig a párod vagy az őt körülvevő emberek viselkedésén.

2. Javítsd az önbecsülésedet

Azok az emberek, akik kellő önismerettel rendelkeznek és elhiszik magukról, hogy szerethetőek, általában sokkal ritkábban lesznek féltékenyek. Csinálj olyan dolgokat, amik jó érzéssel töltenek el! Amikor bizonytalan gondolatok jönnek elő a fejedben, próbáld meg átkeretezni, más szemszögből nézni, esetleg másra gondolni. Írj egy listát magadról, ami a pozitív tulajdonságaidat tartalmazza. Miért lehet jó veled párkapcsolatban lenni? Apránként a magabiztosságod is meg fog erősödni, és akkor kevesebbet fog érdekelni, hogy mások mit gondolnak.

3. Hagyj fel az összehasonlítgatásokkal

Előfordulhat, hogy gyakran hasonlítod magad össze más lányokkal, fiúkkal a párod életében. Ez normális, hiszen a környezetünket és a körülöttünk lévőket folyamatosan vizsgáljuk, de nem jó, ha ez az összehasonlítgatás túlságosan elhatalmasodik rajtunk. Nem az számít, hogy a barátod volt barátnői és a lány barátai hogyan néznek ki, mert nem véletlenül választott téged! Próbálj bizalmat adni neki, és elhinni, hogy veled akar lenni. Gondold át, hogyan fejezi ki ezt számodra, hiszen többféle szeretetnyelv létezik. Nem biztos, hogy szavakkal, lehet, hogy tettekkel, ajándékokkal, programokkal vagy egyéb módon biztosít téged arról, hogy neki te vagy a legfontosabb!

4. Képzeld magad más emberek helyébe

Próbálj meg felvenni egy másik szemüveget, helyezkedj bele mások nézőpontjába, vajon ők hogyan élhetik meg a helyzetet? Mit érezhet a párod, ha te állandóan bizonytalan vagy benne és neki folyton bizonygatnia kell valamit? Hogyan érezhet a volt párja? Ha a barátnődnek vagy barátodnak van esetleg előző kapcsolata, aki vissza akarja kapni őt, akkor gondolj bele, hogyan éreznéd magad a helyében: talán kicsit reménytelenül és lehangoltan. Több okod van arra, hogy rosszul érezd magad miatta, mint hogy dühös légy rá. Ha megbízol a párodban, ez nem jelenthet problémát.

5. Emlékezz vissza, hogy a féltékenységed nem segített semmin

A féltékenység a kapcsolatban általában inkább negatív dolog – különösen, ha ez megváltoztatja a viselkedésedet a barátoddal vagy a barátnőddel. Miért rontanál el egy teljesen jó kapcsolatot negatív gondolatokkal? Próbálj meg pozitív lenni, érezd jól magad a kapcsolatodban, adj esélyt magatoknak a boldogságra.

(M. M., teenadvice.about.com, Lektorálta: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)