barát
#Lélek

Ha úgy érzed, a barátnőid szebbek nálad

2020.07.12.
2 perces olvasási idő

Érezted már úgy, hogy a legjobb barátaid, akikkel kiskorod óta sülve-főve együtt vagy, felnőve szebbek lettek nálad? Egyeseknél ez az érzés odáig fajul, hogy már félnek elkezdeni egy párkapcsolatot, nehogy a partnerük otthagyja őket valamelyik barátjukért. Ha te is hasonló gondokkal küszködsz, segítségedre lehetnek az alábbi tanácsok.

Fontos az önbecsülés

A probléma gyökere nem az, hogy a barátaid szebbek nálad, hanem hogy önbizalomhiányban szenvedsz és alacsony az önértékelésed. Ez akadályozhatja meg, hogy jó kapcsolatod legyen a kedveseddel, a barátaiddal, és legfőképpen saját magaddal.

Nem jó, ha valaki folyton csak önmagát sajnáltatja, mert nem érzi magát egyenlőnek a többiekkel, és ezért sóvárogva irigykedik rájuk. Ha úgy érzed, hogy senki sem vesz észre, amikor a barátaiddal vagy, az valószínűleg azért van, mert kiül az arcodra a boldogtalanságod, elégedetlenséged, és ez egyértelmű jele az alacsony önértékelésnek. Ha egy egészséges önértékelésű ember ezt észreveszi, talán másfelé fordul.

Azt akarod, hogy rád is felfigyeljen valaki?

Ne legyél olyan búval bélelt, amikor a barátaiddal elmentek valahova, és próbáld meg nem úgy érezni magad, mint valami csúf mostohanővér. Légy az a vagány, dinamikus egyéniség, aki vagy, és ne hidd, hogy kevesebbet érsz, mint a többiek. Legyél mindenkivel kedves, barátságos és érdeklődő. Mindig érezd jól magad, még ha nem is a saját baráti köröddel lógsz.

Ha szükséged van egy kis időre, hogy felépítsd az önbizalmadat, és túljuss a bizonytalanságodon, amit a barátaid között érzel, jót tehet, ha néha egyedül is eljársz ide-oda. Lehet, hogy könnyebben el tudod fogadni önmagad, ha a barátaid nincsenek ott, és így a későbbiekben velük is jobban érezheted magad. Ne hidd, hogy csak két választásod van: a barátaiddal szórakozni, vagy otthon maradni egyedül! Ne a barátaidtól függjön, hogyan éled az életedet, és hogy van-e társasági életed!

Ha az önbecsülésed még nem túl erős, egy nagyszerű mód a fejlesztésére, ha önkéntes munkát vállalsz egy számodra fontos ügy érdekében. Nem csak jobb embernek érzed majd magad attól, hogy segítesz másoknak, de sok hasonló gondolkodású emberrel is találkozhatsz olyan környezetben, ahol ügyesen, hozzáértően, felszabadultan mozogsz.

Ne feledd, téged választott

Ha jársz valakivel, akármilyen fából is faragták az illetőt, a személyiséged minden részét szeretné megismerni. Ennek a külsőd is része, de csak egy kis része. Ráadásul a szépség mindenkinek mást jelent. Ezenkívül minél erősebb érzelmeket táplálunk valaki iránt, annál több apróságot találunk benne vonzónak, olyasmiket, amiknek semmi közük a szépséghez, viszont annál több köze van az érzéseinkhez.

A legtöbb ember egynél több embert is vonzónak tart. Szóval, ha a barátaid elragadóan szépek, lehet, hogy egy napon a te párodnak is tetszeni fognak. Na és akkor mi van? Az, hogy valaki monogám, még nem jelenti, hogy nem tart másokat is vonzónak. Épp az a lényeg: mi választjuk ki a partnerünket, mert őt kedveljük igazán, annak ellenére, hogy másokat is választhatnánk.

Őrizd meg a barátságot

Az is fontos, hogy ne rontsd a el gyermekkor óta tartó barátságodat azzal, hogy vetélytársként tekintesz rájuk. Persze fontosak a párkapcsolatok is, de nem fontosabbak a baráti kapcsolatoknál. Ne veszítsd el a barátaidat csak azért, mert önértékelési problémáid vannak! Sőt, ha igazi barátok, ilyen helyzetekben nyugodtan számíthatsz a támogatásukra.

És eszedbe ne jusson a szobádba zárkózni és elfordulni a világtól! Ne szalaszd el a lehetőséget, legyél az, aki mindig is lenni akartál!

(KamaszPanasz - B.Zs. - scarleteen)